TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SWALLOW THE SUN - The Morning Never Came

Finsko. Země tisíců jezer, hokeje a melancholie. Právě melancholie je vlastní žánru zvanému doom metal. V roce 2000 vznikla patrně nejznámější doomová formace zmíněné severské země Swallow The Sun. Založili ji kytarista Juha Raivio a jeho kamarád bubeník Pasi Pasanen. Ve dvou se ale tolik muziky neudělá a tak o rok později se skupina rozrostla na šestici, která v roce 2003 nahrála první demo „Out Of This Gloomy Light“. Po Swallow The Sun rázem sáhl label Firebox Records a ještě tentýž rok vyšla debutová deska „The Morning Never Came“. Album obsahovalo čtveřici písní z dema a další čtyři nové.

Na debutu ihned zaujme jeho vyspělost. Máte pocit, že tohle nahrála banda, která je na scéně delší dobu, přesně ví, co chce a má i jasné poznávací znamení. I když Swallow The Sun hrají tak introvertní žánr jakým je doom metal, dokáží do své hudby dát melodie a nápady, které působí chytlavě až hitově. Úvodní „Through Her Silvery Body“ je pomalá a táhlá věc, která se dá popsat jako klasický doom metal. Táhlé zadumané riffy, pochmurná atmosféra a drsný growl Mikko Kotamäkiho. Zaujmou především kytarové harmonie v druhé polovině skladby, které fungují jako melodické háčky, které vás chytí. „Deadly Nightshade“ je naopak svižná věc, která by se dala označit za death/doom metal. Ve slokách zaujmou řezavé riffy a Mikkův growl, který místy vystupuje téměř do blackového skřehotu. Refrén je navzdory tvrdosti melodický a nechybí ani kytarové sólo.

Asi nejzásadnějším počinem alba je „Swallow (Horror pt.1). Je to největší hit v historii kapely, nejvíce hraný song na koncertech a také jedna z nejtvrdších věcí, kterou kapela nahrála. Rovněž je to první díl rozsáhlejšího cyklu na sebe navazujících písní. Skladba funguje jako nástroj k rozhýbání hlav, protože jí dominuje velice řízný riff. S tím kontrastují melodické a odlehčené plochy. Skvělou práci odvádí zpěvák Mikko, který svůj hlas všelijak ohýbá a funguje jako další hudební nástroj. Hluboký growl kontra blackový výraz. Swallow The Sun zde předvádí, že už tehdy byli skvělými skladateli.

Epika a doom metal. To je „Holt This Woe“. Nástup skladby je monstrózní. Dvojšlapka jede naplno, k tomu krásná melodie a jednoduché symfonické aranžmá. Najednou se song zklidní a přichází krásný klávesový motiv a hrozivě smutné kytary. Mikko zde zpívá ve slokách čistě, až v refrénu epičnost songu umocňuje growlem. Skvěle zní rovněž bicí a práce Pasanena s činely. Desku uzavírá nejdelší kousek nahrávky (devět minut), titulní doom metalový epos. Závěr alba je trochu slabší a nepřináší tolik zajímavých nápadů jako předchozí skladby.

„The Morning Never Came“je debutem s krásnou, tajemnou a hororovou obálkou, ale především s necelou hodinou kvalitního doom metalu. Swallow The Sun vykročili do kariéry pravou nohou a ani osmnáct let od vydání nahrávka neztratila nic ze svého kouzla. Kapela si ihned vytvořila svůj osobitý rukopis a tak je těžké ji k někomu připodobňovat. Základní styčné body pro žánr jako takový tu jednoznačně jsou a jistě vás při poslechu napadne i nějaký z možných inspiračních zdrojů, ale verdikt zůstává stejný. Tohle je album, které překvapilo osobitostí a v rámci stylu i nebývalou nápaditostí či zábavností. To se ostatně projevilo i do budoucna, kdy Swallow The Sun, byť věrni doom metalu, vystoupili z undergroundu do vyšších pater metalového kolbiště.

Tomáš Marton             


swallowthesun.net

YouTube ukázka - Through Her Silvery Body

Seznam skladeb:
1. Through Her Silvery Body
2. Deadly Nightshade
3. Out of This Gloomy Light
4. Swallow (Horror Pt. I)
5. Silence of the Womb
6. Hold This Woe
7. Under the Waves
8. The Morning Never Came

Sestava:
Mikko Kotamäki - zpěv
Juha Raivio - kytara
Markus Jämsen - kytara
Matti Honkonen - baskytara
Aleksi Munter - klávesy
Pasi Pasanen - bicí

Rok vydání: 2003
Čas:56:27
Label: Firebox Records
Země: Finsko
Žánr: Doom metal

Diskografie:
2003 - The Morning Never Came
2005 - Ghosts of Loss
2007 - Hope
2009 - New Moon
2012 - Emerald Forest and the Blackbird
2015 - Songs from the North I, II & III
2019 - When A Shadow Is Forced Into The Light

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.09.2021
Přečteno: 1488x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
VHAkorát jsem...24. 09. 2021 17:37 Supermartonátor
NovinkaDneska vyjel song...24. 09. 2021 17:00 VH
Děkuji za reakce a...23. 09. 2021 17:44 Supermartonátor
Jedna z...23. 09. 2021 6:49 JT
STSVýborně! Těším...23. 09. 2021 6:34 VH


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09091 sekund.