ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SWALLOW THE SUN - Emerald Forest And The Blackbird

Tři roky po fenomenálním „New Moon“ vydali Swallow The Sun novou desku. Nová výzva si žádá nové přístupy a Finové byli umělecky ambiciózní. „Emerald Forest And The Blackbird“ bylo jejich dosud nejdelší dílo a už od prvních vteřin dávalo jasně najevo, že se kapela chtěla posunout. Osobně tomuto albu říkám „filmové“, při jeho poslechu mám pocit, že se jedná o soundtrack k ponurému mysterióznímu filmu nebo seriálu. Atmosféra jako by vypadla z děl Davida Lynche. Městečko Twin Peaks si Swallow The Sun vzali na paškál již na svém debutu a zde jako by se náladou vrátili zpět. Jen mnohem epičtěji, cinematičtěji.

Titulní skladba je nesmírně pestrá, stále se měnící se desetiminutová epičnost. Od krásně jemného začátku, kdy si dívčí hlas Aleah Stanbridge tiše brouká tajemnou melodii, k brutálním death metalovým nástupům, či goticky zabarveným pasážím, přes blackově laděné momenty. Je tu vše, co od kapely znáte, ale složené jinak a s příměsí velkoleposti. Klidně to lze nazvat progresivní doom metal, Swallow The Sun jsou v rámci žánru inovátory. „This Cut Is The Deepest“ je krok směrem k akustickému písničkářství. Jenže nechybí ani kytary a celkové vyznění skladby se promění až do progresivně rockové podoby. Pokud uslyšíte možnou příbuznost s některými kousky od Opeth, pak to slyšíme stejně. Z pohody rovnou do pekla - „Hate, Lead The Way“ je brutální black metal s příměsí gotiky. I přes extrémnost je skladba poměrně hitová a ihned utkví v paměti. Nechybí ani lehká orchestrace a Swallow The Sun vás doslova válcují mocnou atmosférou.

Klipová „Cathedral Walls“ svého času pomohla kapele k ještě větší popularitě. Jedná o duet v s Anette Olzon, která tou dobou byla zpěvačkou Nightwish. Ironií osudu je, že zatímco Anette z Nightwish za rok odešla, bubeník Kai Hahto se ke slavné bandě později připojil. Typická píseň a jeden z nějvětších hitů kapely střídá jemné sloky, krásný melodický refrén s brutálními death metalovými pasážemi. „Silent Towers“ potvrdí poněkud progresivnější pojetí alba. Skladbě dominuje čistý zpěv a představuje takový oddech po temných písních. I zde se nejedná o nic veselého, ale v rámci desky jde o asi tu „nejpříjemnější“ skladbu.

Poslední třetina nahrávky je ve znamení epičnosti. Čtvrtý díl hororové ságy „Labyrinth Over London“, uchvátí a vezme dech úvodní sekvencí, kde úřaduje krásná a silná melodie. Song ale pořádně potemní a prostor zase dostane black. Orchestrace stále říkají tohle je velkolepá skladba. Refrén patří Aleah Stanbridge, která jako vždy učaruje. Na téhle skladbě je vše naprosto dokonalé a její síla vás doslova zarazí do křesla. Song má osm a půl minuty a tak není nouze o různé proměny. V druhé polovině stopáže přijde na řadu nádherné a dlouhé sólo nebo zvuk zvonů. Textově skladba upomíná na Jacka Rozparovače. „April 14th“ je věnována Peteru Steeleovi, který zemřel v tento datum v roce 2010. Skvěle vystavěná gothic/doomová věc by mu jistě udělala radost.

„Emerald Forest And The Blackbird“ je nejatmosféričtější nahrávkou Swallow The Sun. Od prvního okamžiku dokáže posluchače vtáhnout posluchače a vyplivne ho až po dohrání poslední noty. Pro ortodoxní doomaře může být problém, že album je natolik pestré, že od často utíká jinými směry. Kapela ukázala, že se nebojí a těží ze svého citu pro melodie a skladatelství. Jedna skladba je prog rocková, druhá klidně vlítne do brutálního black metalu. Doom metal je základ, ale Swallow The Sun ho rádi dělají po svém. Album se umístilo na druhém místě finské prodejní hitparády, ale to ještě nebyl vrchol této kapely, i další alba potvrdila vysokou kvalitu Swallow The Sun.

Úspěch je mnohdy vykoupen tragédiemi. V roce 2016 zemřela Aleah Stanbridge. Její partner Juha Raivio nějakou dobu nevystupoval a s osudem kapely to vypadalo všelijak. Pro svou lásku stvořil (či dokončil) několik desek a opět začal skládat pro Swallow The Sun. Kapela za poslední roky vyměnila pár členů, ale umělecky jí to nijak nepoznamenalo. Doposud se jí stále víc dařilo i z pohledu popularity a umístění v prodejních žebříčcích, v této době je před vydáním osmého řadového alba. Příběh Swallow The Sun, jedné z nejoriginálnějších doom metalových kapel, nekončí.

Tomáš Marton             


swallowthesun.net

Cathedral Walls

Seznam skladeb:
1. Emerald Forest and the Blackbird
2. This Cut Is the Deepest
3. Hate, Lead the Way!
4. Cathedral Walls
5. Hearts Wide Shut
6. Silent Towers
7. Labyrinth of London (Horror Pt. IV)
8. Of Death and Corruption
9. April 14th
10. Night Will Forgive Us

Sestava:
Mikko Kotamäki - zpěv
Juha Raivio - kytara
Markus Jämsen - kytara
Matti Honkonen - baskytara
Aleksi Munter - klávesy
Kai Hahto - bicí

Rok vydání: 2012
Čas:1:06:51
Label: Spinefarm Records
Země: Finsko
Žánr: Doom metal

Diskografie:
2003 - The Morning Never Came
2005 - Ghosts of Loss
2007 - Hope
2009 - New Moon
2012 - Emerald Forest and the Blackbird
2015 - Songs from the North I, II & III
2019 - When A Shadow Is Forced Into The Light

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 21.10.2021
Přečteno: 1431x




počet příspěvků: 6

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Přeji příjemný...23. 11. 2021 17:26 VH
to VHPrima, to zní dost...23. 11. 2021 16:54 Supermartonátor
to SupermartonatorJá jsem to spíš...23. 11. 2021 15:38 VH
to VHTrochu se zaseklo v...23. 11. 2021 8:03 Supermartonator
MoonflowersTěším se na...22. 11. 2021 18:37 VH


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11049 sekund.