ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ELISADAY - Auftakt

Za osm let své existence by se už ruští Elisaday na první album určitě zmohli, na dosud vydaných kraťasech by se vhodného materiálu našel dostatek. Důvod toho, že i v letošním roce došlo pouze na čtyřskladbové EP by mohl být v tom, že před dvěma lety se Elisaday rozhodli do svého symfonického metalu přidat více epičnosti a cinematičnosti, a tím nahlížet na své vnímání žánru trochu jinou optikou.

Pokud na vás z tohoto prohlášení dýchá směrovka k představě o přílišné košatosti, přeplácanosti, či přeprodukovanosti, buďte zcela v klidu – Elisaday mohu s klidným svědomím doporučit těm, kterým vadí, že u řady kapel symfonického metalu se pod bombastickou produkcí schovává fakt, že se kamsi vytratila samotná hudba a hraje se čím dál tím víc jen na efekt. I přesto, že výpravnost v tvorbě Elisaday je jasně patrná a dramatičnost velice silná, civilní, jemný a přitažlivý projev Lyubov Dunaevy, melodická lehkost a určitá skromnost celé nahrávky ponechávají muzice její čistou přirozenost a díky tomu EP „Auftakt“ účinně staví na nevtíravé náladě.

A přitom je čtyřpoložkový koktejl poměrně pestře namíchaný. Úvod „Inner War“ zní velice napínavě, při vstupu něžného vokálu napětí trochu poleví, křehkost, decentní smyčce, využívající nádech klasické hudby, hudební hravost i detailní propracovanost, to vše směřuje k intenzivnímu narůstání naléhavosti skladby. Jemná „Fire And Ice“ v úvodu nasákne bombastičností, která s nástupem zpěvu poleví a dá vyniknout hladivě optimistickému hlasu a snové náladě. S „Poison Ring“ vstoupí do hry nejen orientální motivy a opětovná hravá dramatičnost, ale i komplikovanější struktura skladby – nehraje se na žádné složitosti, ale i tak není snadné odhadnout, kam útočnější Lyubov se svým ansámblem zamíří. V závěrečné desetiminutové suitě celkově zasněnou atmosféru docela nekompromisně zboří mužský element. Přesto pod agresivním chropotem se stále můžete dopátrat hudební hravosti a díky přechodu do čistého zpěvu se můžou hlasy Ilianda Ferra a Lyubov Dunaevy proplést do smyslného duetu.

Emotivní deska, která nepotřebuje žádné nabubřelé berličky, protože staví na písničce. V tomhle případě nikoliv v jednoduchosti, ale v přirozenosti a výborných melodiích je největší síla.

Savapip             


FB ELISADAY

YouTube ukázka - Inner War

Seznam skladeb:
1. Inner War
2. Fire or Ice
3. Poison Ring
4. Hear Me

Sestava:
Lyubov Dunaeva - zpěv
Dmitry Popov - kytara
Denis Geit - baskytara
Ivan Kaiser - klávesy
Igor Borodin - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 24:38
Země: Rusko

Diskografie:
2021 – Auftakt (EP)

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.10.2021
Přečteno: 934x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08699 sekund.