RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TÖRR - Inkvizitörr

Dlouhá a spletitá je historie tuzemských průkopníků extrémního metalu, pražských Törr. Letos je to pětačtyřicet let, co se tento název (jestě bez přehlásek) vyloupl na svět z hlavy tehdy třináctiletého Oty Hereše. V roce 1976 se samozřejmě nedalo mluvit o nějakém heavy či dokonce black metalu, ten ještě neexistoval ani ve světě, ale první hardrockové krůčky byly vykonány. Postupné přitvrzování soundu se pro Herešův projekt stávalo každodenní rutinou a když o pár let do kapely přišel druhý symbol, basista a zpěvák Vlasta Henych, začala se po vzoru klasických alb Venom zaklínat pekelnými mocnostmi, čarodějnickými procesy a temným viděním světa. Doba konce osmdesátých let je pro dnešní Törr nejdůležitější. I přesto, že kapela v devadesátých letech ukázala nebývalou evoluci, když od dřevního black metalu přešla přes hnilobné deathmetalovější období skvělého alba „Institut klinické smrti“, obloukem přes úklonu k hardrockovým kořenům („Morituri te salutant“), až ke zhýralé industriální a po čertech temné diskotéce „Tanec svatýho Víta“. Jenže u toho všeho nebyl Ota Hereš.

Vyobcován z kapely vojenskými pány na konci osmdesátých let ohlásil svůj návrat po špatně přijatém albu „Tanec svatýho Víta“ a první společná práce na řadové desce, albu „Made In Hell“, opsala návratovou sinusoidu do osmdesátých let, k legendárním skladbám „Kladivo na čarodějnice“, „Kult ohně“ či „Armageddon“. Ač se kapela na “Made In Hell“ (výborné album…) oháněla moderním zvukem a soudobou produkcí, bylo jasné, že se vrací zpět k prapůvodu, ještě před legendární debut „Armageddon“. Fanoušci na to slyšeli a dokázali Törru odpustit i trochu slabší alba „Törritorium“, „Black n`roll“ či „Tempus Fugit“. Trochu hůře nesli podivný rozchod s Vlastou Henychem, který ve své době byl hudebním vizionářem a ukázal Törru zajímavou vývojovou cestu. Dnes je Törr zejména o klasice. O řemeslně zvládnuté hudbě, v níž se sází na jistotu a přízeň zejména těch, kteří byli u toho, když pánové zcela šokovali diváky tehdejší socialistické Československé televize klipem ke „Kladivu na čarodějnice“, jemuž se familiárně říkávalo „Inkvizitor“…

Více než třicet let po tom, kdy se Törr stal legitimní i pro tehdejší československý mainstream, je „Inkvizitor“ je zpět. Pardon, tentokrát „Inkvizitörr“… Už jen užití názvu stačí k tomu, aby člověk věděl, která bije. Nedočká se sice nové verze „Kladiva na čarodějnice“, která by byla zbytečná, ale dočká se znovu nejklasičtější tváře Törru. Opětovné návraty ke kořenům ale mohou být dvousečné. Kapela, zacílena na staré fanoušky, může potěšit další variací na důvěrně známé, ovšem může i brutálně zklamat, když předkládaný materiál nesnese srovnání s klasikou. To se u Törru v drobné míře v minulosti stalo, především deska „Tempus Fugit“ byla fanoušky stavěna do role Černého Petra diskografie. Tentokrát je situace o něco (o poznání?) lepší… Zejména z toho důvodu, že na novince se nůžky mezi Törrem a další Herešovou kapelou (Alkeholem) opět rozevřely. Není důvod k výčitkám, že Törr zní jako tvrdší verze Alkeholu, jak tomu bylo u alb „Tempus Fugit“ a „Black n`Roll“. V mnoha ohledech je proto „Inkvizitörr“ nejpřesvědčivějším počinem od „Made In Hell“.

Dnešní Törr nenavazuje na kultovní první polovinu devadesátých let, tedy na debut „Armageddon“ a následný „Institut klinické smrti“, přestože atmosféra, kterou „Inkvizitörr“ disponuje, na některých místech tato alba připomene - ve chvílích, kdy kapela potemní, opustí black n`rollový výraz („Pitevní trenažér“ je skutečně jen přitvrzeným Alkeholem) a vypustí do éteru opravdu přesvědčivé skladby, kde rezonuje i odkaz Daniela „Šakala“ Švarce. K těm nejpřesvědčivějším lze zařadit mrazivé kompozice „Poslední dny“, „Vítej ve snu“ a „Smrt“, v níž o svých pěveckých kvalitách přesvědčuje basista Jan „Bart“ Bartoš, čímž konečně vystupuje ze stínu Vlasty Henycha. Za velmi dobré lze považovat i kompozice „Černá hvězda“, „In extremis“ či úvodní „Bůh temnoty“, v nichž Törr jasně splňuje svá přísnější kritéria. Vrchol zažívá v působivé „Královna smrti“, z kytarových vyhrávek čiší chlad a riffy hypnotizují i velice přesvědčivého Hereše, jenž zde podává nejlepší výkon na albu. "Královna smrti" a další zmíněné skladby kontrastují s několika kousky, ať už je to zmíněný „Pitevní trenažér“, „Podivnej sráč“, „Závist“ a v podstatě také „Konec světa“, ve kterých už Törru jako kdyby docházely nápady.

Pokud přistoupíte na hru kapely na staré téma, při kterém texty už nemohou nikoho vyděsit, spíše patří jen ke koloritu stylu, a kdy se odprostíte od toho, abyste od starých vlků čekali nějaké novum, tak „Inkvizitörr“ v podstatě zklamat nemůže. Je to místy rutinní práce, ale zase na druhou stranu album disponuje skladbami, které se mohou zařadit mezi to nejlepší z druhé herešovské etapy. Nebylo sice stvořeno další „Made In Hell“ (o „Armageddonu“ ani „Institutu“ se samozřejmě bavit nemusíme…), ale bylo předloženo reprezenativní dílo pozdního období pražské stálice, přičemž je jasné, že jakýmkoliv experimentům odzvonilo.

Jan Skala             


www.torr.cz

YouTube ukázka - Poslední dny

Seznam skladeb:
1. Bůh temnoty
2. In extremis
3. Poslední dny
4. Černá hvězda
5. Vítej ve snu
6. Královna smrti
7. Pitevní trenažer
8. Smrt
9. Závist
10. Podivnej sráč
11. Konec světa
12. Říše stínů

Sestava:
Ota Hereš - zpěv, kytara
Jan "Bart" Bartoš - zpěv, baskytara
Radek Sladký - bicí

Rok vydání: 2021
Čas: 37:35
Label: Törr
Země: Česká republika
Žánr: black metal/ black n`roll

Diskografie:
1990 - Armageddon
1991 - Institut klinické smrti
1992 - Chcípni o kus dál
1996 - Morituri te salutant
2000 - Tanec svatýho Víta
2003 - Made In Hell
2006 - Törritorium
2011 - Tempus Fugit
2016 - Black n`Roll
2021 - Inkvizitörr

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.12.2021
Přečteno: 3629x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Já,...6. 02. 2022 12:10 themooncrow.217
Do třetice to vyšloTak za mne...23. 01. 2022 21:54 Markrot
Do třetice to vyšloTak za mne...23. 01. 2022 21:54 Markrot
Demo - Kladivo.Jsem odkojenej...12. 12. 2021 17:58 lukáš
JistotaDeska Black n Roll,...12. 12. 2021 17:36 David Svoboda


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11322 sekund.