RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BILLY TALENT - Crisis Of Faith

Čím jsou Billy Talent starší, tím méně chuti mají pouštět se do osvědčených neopunkových, či poppunkových věcí, které jim kdysi udělaly jméno a zajistily velkou slávu. Už to je tak dávno, že jejich bezejmenný debut a nejslavnější počin oslaví příští rok dvacet let od vydání. Od té doby se Billy Talent pohnuli z místa, i když to v první desetiletce nového tisíciletí vypadalo jinak, neboť si hověli v pozici nové senzace a neměli důvod měnit styl. V domovské Kanadě zůstali i nadále hvězda a jejich desky se pravidelně umisťují na prvním místě tamní hitparády, ve zbytku světa to už tak žhavé není. Možná i kvůli tomu kapela částečně mění výrazové prostředky a snaží se na sebe upozornit i jinak, než jako někdejší epigon Bad Religion, Green Day či The Offspring.

Punkový přístup je (stejně jako u Green Day) osekáván na nezbytné minimum, protože jeho doba pominula a Billy Talent moc dobře ví, že opakováním starých postupů a vykrádáním sama sebe by to moc daleko nedotáhli. Co tedy zbylo? Dobré, specifické melodie, několik energických skladeb, které si uchovávají punkový drajv a všudypřítomný alternativní odér. Je stále více hmatatelný, i když se nestává hlavním výrazovým proudem, tupí někdejší ostří a vpouští do tvorby větší melancholii a jakýsi citlivější přístup. V kontrastu s rychlými singlovkami (což jsou věci, na které staří fanoušci čekají nejvíce) se může zdát, že jde o vzorec, který by mohl fungovat. To i přesto, že jméno Billy Talent začalo během posledních let trochu upadat v zapomnění, přece jen od vydání „Afraid Of Heights“ uběhlo už šest let. Dva roky tu byla pandemie, která kapele bránila ve vydání materiálu a proto ten, který obsahuje „Crisis Of Faith“ už takovou novinkou není. Kapela jej začala tvořit v roce 2019, což však vůbec nevadí, protože rocková scéna se dnes nenachází ve stavu, kdy by mohl vinou překotně valících se trendů nějaké kapele ujet vlak…

Důležité není, kdy Billy Talent na desce začali pracovat, ale to, jaký je výsledek. Částečně tradiční, ale z větší části překvapivý. Na úvod kapela nasadila vysoce ambiciózní kompozici „Forgiveness I + 2“. Začíná skoro jako orgasmická hardrocková bouře s výraznými vlivy prog rocku, ovšem v druhé polovině se láme do křehké kompozice, v níž se kapela nebála použít k dotvoření trochu abstraktní atmosféry dechové nástroje. To Billy Talent dosud neudělali a pravděpodobně tím chtějí zase o kousek vystoupit ze škatulky, která je jim už dávno těsná. Singlová „Reckless Paradise“ do ní zapadne hravě, protože se jedná o naprosto typickou hitovou věc, umocněnou silným refrénem. Zde jsou Billy Talent řádně tvrdí, punkově energičtí a zároveň až nakažlivě melodičtí.

V podobném duchu vedou i „I Beg To Digger (This Will Get Better)“, přestože zavání spíše popovějším přístupem, stále dokáže plnit definici klasických Billy Talent. Slabší chvilka v nezbytné baladě „Wolf“, která kapele příliš nesluší, je vykompenzována svižnou „Reactor“ a především energickou náloží „Judget“, nejvíce odkazující na punkové začátky, včetně hejskovského frázování frontmana Benjamina Kowalewicze. Po ní už do zvuku kapely více promlouvají alternativní vlivy. V „Hanging Out With The All Wrong People“ sahají skoro až k uvolněné funky atmosféře, což funguje, v následující „End Of Me“ se utápí ve sladkobolné nostalgii, což zapůsobí trochu méně. Podobně je na tom i závěrečná „For You“, v níž se hraje spíše na optimističtější strunu. Mezi tyto skladby Billy Talent vklínili největší přešlap desky, hloupě pubertální „One Less Problem“, která by zafungovala leda tak v libovolném pokračováním typicky americké taškařice „Prci prci prcičky“, ale na albu kapely, jejímž členům je mezi čtyřicítkou a padesátkou? Ehhh….

Billy Talent nikdy neudělali naprosto skvělou desku, která by si zasloužila nejvyšší hodnocení. Neděje se to ani teď, přestože je třeba ocenit odvahu vystoupit občas ze své masky a zaexperimentovat serióznějším směrem. Zároveň deska nepřináší žádný průser, ale spíše klasiku, která se pohybuje v mírném nadprůměru. Nepřekvapují tím, takže posluchač ani zklamán být nemůže.

Jan Skala             

Billy Talent jest skupina, kterou milujete, pak na ni na rok zapomenete, ale znovu ji objevíte s ještě větším nadšením než předtím. Její písně si jednoduše pamatujete po celý život. První singl „Reckless Paradise“ byl bomba, až jsem si vzpomněl na doby, kdy jsem poprvé slyšel Billy Talent II. Jenže pak vyšlo „Forgiveness“ a já dostal strach. Něco tam chybělo a ten pocit se ještě prohloubil s „End Of Me“, který už znamenal zklamání. Zestárnuli snad Billy Talent?

Když jsem kdysi objevil píseň „Fallen leaves“, tak jsem se zamiloval. Dodnes považuji „Billy Talent II“ za jedno z nejlepších punk rockových alb, co jsem kdy slyšel, temná atmosféra alba je pohlcující. A další alba nejsou výjimka. Až když vyšlo „Afraid of Heights“, šla forma Billy Talent dolů. Ne, že by album bylo špatné, jen ta předešlá jsou o dost lepší. „Afraid of Heights“ mělo své světlé momenty, jako celek je však nemastné, neslané. Nijak výrazně nezraje a nenabídlo žádný větší hit. Jednoduše - hezky průměrné album. A podobně pokračuje nová deska. Je velmi těžké překonat staré hitovky, ale Talenti nestárnou a s „Crisis of Faith“ rozhodně nic nezkazili. Nenajdeme zde hity, jako bylo „Fallen Leaves“, „Surrender“, „Rusted From The Rain“, „Red Flag“ nebo „Viking Death March“, ale přesto je to velmi dobrý poslech.

Album působí jako horská dráha - začíná pomaleji, pak zrychluje a nakonec zase trochu zpomaluje. Nejdůležitější je, že na něm žádný špatný kousek nenajdeme. Pochybnost může vzbudit jen dvoudílná „Forgiveness“, jejíž druhá část je poněkud nudná (v audiovizuální podobě to zachraňuje skvělý videoklip), zbytek alba je poctivá punk rocková práce. Benjamin Kowalewicz je bezpochyby jeden z nejvýraznějších hlasů tohoto stylu. Ne že by se jednalo o nějak úžasného zpěváka, jako byl Chester Benington z Linkin Park (zkusme si odmyslet, že se jedná o jiné hudební styly), nebo o výraznou osobnost jako Oli Sykes z Bring Me The Horizon (který není nejlepší zpěvák, ale je rozhodně velmi výrazný), ale jeho hlas je svojí barvou ojedinělý. Stačí si Talenty poslechnout a už je poznáte vždy a všude. Tak jako na předchozích i zde kapela využívá perfektní dvojhlasy a skvělou kytaru Iana Michaela D´saa, který nevypustí jedinou notu a dokazuje, jak krásně procítěně jde na kytaru hrát. Zbytek kapely nevyčnívá, ale dělá přesně to, co má a to je sakra dobře. I proto deska s každým dalším poslechem roste víc a víc. O tom svědčí zejména píseň „End of Me“, ve které se ke kapele přidá zpěvák Rivers Cuomo (Weezer). To je položka, která na první poslech může až odrazovat, ale postupně roste do nečekané krásy.

Jednoduše řečeno - album se povedlo. Pokud čekáte pokračování „Billy Talent II“ patrně budete zklamaní. Pokud chcete temnotu a tvrdost „Dead Silence“, zapomeňte. Jestli jste toužili dostat vylepšenou verzi „Afraid of Heights“ a pořádný punk rock, tak jste tady správně. Za vyzdvihnutí stojí talentovská klasika „Reckless Paradise“, „Judged“ u níž není problém si představit, jak na fesťáku vypotím v moshpitu duši a jejíž jediná chyba je, že je až moc krátká, alespoň vás to však nutí pustit si song znovu, „Hanging Out With All The Wrong People“, upomínající na nejlepší momenty „Afraid of Heights“ a nedivím se, že se na Spotify jedná o nejposlouchanější píseň z alba, i skvělý love song na konci alba „For You“. Za zmínku stojí i krásní balada „The Wolf“, která však pro někoho může být poněkud pomalá a nudící. Při zmínce o osobním favoritovi „I Beg To Differ“, připomínajícím album „Billy Talent II“ už se dostáváme do stavu, kdy by bylo třeba vyjmenovat skoro celé album, ale až tak dobrá deska „Crisis of Faith“ není, byť žádná ze skladeb není vyloženě špatná. Melodie i texty dokážou chytit za srdce, ale taky pěkně rozpálit, na což jsme u Billy Talent už zvyklí. A nepřehlédněte skvělé videoklipy k „Forgiveness I + II“ a „Reckless Paradise“! Billy Talent jsou pořád svěží… a doufejme, že budou i nadále.

Tomáš F. 7/10

www.billytalent.com

YouTube ukázka - Reckless Paradise

Seznam skladeb:
1. Forgiveness I + II
2. Reckless Paradise
3. I Beg To Differ (This Will Get Better)
4. The Wolf
5. Reactor
6. Judged
7. Hanging Out With All The Wrong People
8. End Of Me
9. One Less Problem
10. For You

Sestava:
Benjamin Kowalewicz - zpěv
Ian D`Sa - kytara
Jonathan Gallant - baskytara
Jordan Hastings - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 33:28
Label: Warner Music
Země: Kanada
Žánr: alternative rock/neopunk

Diskografie:
2003 - Billy Talent
2006 - Billy Talent II
2009 - Billy Talent III
2012 - Dead Silence
2016 - Afraid Of Heights
2022 - Crisis Of Faith

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.02.2022
Přečteno: 2240x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tahle deska je pro...22. 02. 2022 10:39 Guns


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13547 sekund.