TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




PROGNOSTICATION - Collapse

Jeden muž, touha hrát progresivní death metal a první EP. To vše patří ke jménu Allen Gingeriche, který má na svědomí nahrávku „Collapse“ pod hlavičkou projektu Prognostication. Allen si poctivě vše nahrál sám, s výjimkou menší vokální výpomoci Marka Sullivena v titulním songu.Ač „épíčko“, „Collapse“ má délku dlouhohrající nahrávky, protože se šplhá přes padesát minut. A to vše v šesti skladbách.

Úvodní titulní song má třináct minut! Hudba se poměrně rychle vyvine v progresivní death metal s kosmickou atmosférou, za kterou mohou povedené klávesy. Kytara rifuje o sto šest. Nechybí časté přechody do klidných vybrnkávaných pasáží. Stejně jako se hudba neustále posouvá od brutality ke klidu a zase zpět, podobně je to s vokály. Většinu stopáže uslyšíte growl, nicméně více se povedl čistý zpěv, který je mnohdy vrstvený a vyvolává dojem vícehlasů.
Již velice brzo vám muzika někoho připomene. Nejvíce asi tvorbu Between The Buried And Me. Podobné harmonie v klidných pasážích a rovněž „tvrdé“ pasáže jako by mnohdy vypadly z dílny této kapely. Prognostication snad jen tolik nešermují žánry a většinu stopáže zabere skutečně hutný prog/death metal. Nicméně i zde je místo na různé odbočky jako jazzové momenbty nebo v druhé polovině takřka slam death metalové přitvrzení s pořádným „kanálovitým“ vokálem. „Contort“ je kratší a především jemnější. Velice klidný prog rock, který zve k rozjímání. Kytara má velice pěkný čistý zvuk a krom Between The Buried And Me vám na mysli vyvstanou třeba Opeth. „Eclipse“ vše vrátí směrem k death metalu. Tentokrát je rytmus opravdu rychlý a nesmlouvavý.

Nejkratší song „Incinerate“ má čtyři minuty a vcelku nepřekvapivě se jedná o velice rychlou a brutální rubanici. Prognosication se dostávají až k téměř čistému death metalu bez kudrlinek. Poslední dvě skladby mají délu přes deset minut a je to již na škodu. Hudba je opět velice složitá až krkolomná, ale nepřináší nic pro nahrávku nového. Jelikož se často motivy mění, songy se stávají nepřehlednými. Chybí záchytné body, které by lákaly k dalším poslechům. Posledních dvacet minut nahrávky je spíše něčím „navíc“.

Na rozdíl od stylově spřízněných Between The Buried And Me neumí Prognostication být více srozumitelní, chytlaví či inovativní. Jsou brutálnější, ale místy je to jak mlácení do slámy a posloucháte deset minut úmorné brutální death metalové masy. Jako by Allen Gingerich neuměl s tvrdostí tak dobře zacházet. Největší škoda je fakt, že žádný ze songů výrazněji v mysli neutkví ani po několika posleších. Zvuk nahrávky není příliš výrazný, především bicí nezní dobře, některé kytarové motivy se však podařilo nazvučit velice pěkně. Ve výsledku je „Collapse“ solidním debutem a možným tipem pro fanoušky progresivního death metalu.

Tomáš Marton             


FB PROGNOSTICATION

YouTube ukázka - Voyage

Seznam skladeb:
1. Collapse
2. Contort
3. Eclipse
4. Incinerate
5. Voyage
6. Pehm Basket

Sestava:
Allen Gingerich - vše

Rok vydání: 2021
Čas: 51:10
Země:USA
Žánr: Prog/death metal

Diskografie:
2021 - Collapse (EP)

Foto: archiv kapely


Vydáno: 19.02.2022
Přečteno: 538x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11008 sekund.