RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




INSANIA - GRRRotesky

Je neuvěřitelné, jak svěže a mladě brněnská Insania působí, ačkoliv existuje již od roku 1987 a o její zkušenosti svědčí i fakt, že je ověnčena cenami Anděl za desky „Rock‘n’Freud“ a „Zapal dům poraž strom“. Nová nahrávka „GRRRotesky“ je desátým řadovým zásekem do bohaté diskografie skupiny, jež začínala jako thrash metalová smečka a postupně se vypracovala až k těžko zařaditelnému crossoveru. Insania je svá a jedinečná.

Základ hudby tvoří úderné sloky, kterým vévodí většinou silný a hutný riff, a krátké zapamatovatelné refrény. Zpěvák Poly ve slokách deklamuje, „diktuje“ a někdy téměř rapuje. Refrény jsou melodičtější, ale heavy metalové výšky nečekejte. Výsledkem jsou tři až čtyřminutové songy, které sází na údernost a energii. Mezi nejlepší skladby patří „Haka starýho Nicka“, která zní, jako kdyby Rammstein zkusili hrát thrash metal. Skladba je rychlá, úderná a ústřední riff patří mezi to nejtvrdší, co kapela za dlouhou dobu vytvořila. Všemu vévodí parádní refrén, který se ihned zažere pod kůži. „Ses ztrapnil“ trochu mění zaběhnuté zvyklosti Insanie a ubere nohu z plynu. Prim hrají klávesy a elektronické zvuky, včetně zkresleného zpěvu v některých pasážích. Vynikající kousek, jenž se rychle stane dalším favoritem desky

„Jedeme peklo“ překvapí fanfárovitou melodií na začátku, ale také nesmírnou energií. Skladba šlape jak po másle, sloky zaujmou skvělou baskytarou, refrén je rychlý a chytlavý. „Placatej svět“ nabídne masivní šťavnatý riff a progresivní přístup. Neustále se mění atmosféra i hudba, ačkoliv stále jde o typickou Insanii. držící se typického výrazu, který fanoušci dobře znají. Oproti minulým deskám je muzika ještě o něco energičtější a dokonce i tvrdší. Je nutné pochválit klávesy, jež jsou nápaditější než kdy dřív. První polovina desky je velmi pestrá a všechny tváře Insanie jsou zde dokonale namíchány.

Samostatnou kapitolou je výkon zpěváka Polyho, jehož projev je pro Insanii klíčový. Svůj hlas na nahrávce ohýbá, tvaruje a mění do různých tvarů. Ačkoliv nemá kdovíjaký rozsah, jeho projev je pestrý a mnohdy i překvapivý, což platí i v negativním pohledu - v „Placatém světě“ v refrénu zní jako by při zpěvu měl ucpaný nos. Skladba je to velice ironická a Polyho projev se tomu podřizuje, ale místy prostě nepůsobí úplně dobře. Obecně však platí, že Polyho výkon je vynikající a dokáže perfektně reflektovat myšlenky, které zpívá.

Nezmínit texty by byla ostuda, protože tvoří takřka polovinu „výkonu“ skupiny. Sarkastické popichování je Insanii vlastní a na novince je lyrika opět ostrá jak břitva. Prakticky každá skladba je malým příběhem a téměř každá je o nějakém zajímavém tématu. Nejlepším příkladem je „Placatej svět“. Tenhle kousek je po všech stránkách zajímavý a svébytný. Text si bere na paškál dnešní sklony mnoha lidí naletět dezinformacím a různým konspiračním teoriím a název jasně napovídá, o jakou teorii jde. Silné textové motto v „Narvi svůj testosteron jinam“ se dotýká tématu sexuálního obtěžování a opět již název prozrazuje, čeho se skladba týká.

Pestrost alba zajišťuje proplování mezi styly - narazíte na industrial, elektroniku, metal, rock a vždy si budete naprosto jisti, že slyšíte Insanii. Album je energičtější než předchůdce a působí nesmírně svěžím dojmem. Je s podivem, že Insania není populárnější, na "vině" bude zřejmě přílišná textová kousavost....

Tomáš Marton             


www.insania.cz

YouTube ukázka - Haka starýho Nicka

Seznam skladeb:
1. Vytěsňuju
2. Narvi svůj testosteron jinam
3. Haka starýho Nicka
4. Ses ztrapnil
5. Jedeme peklo
6. Placatej svět
7. Nasyp to do mě
8. Bomba v kabaretu
9. Buď jako buddha
10. Neber si to osobně
11. Víc než platonicky
12. Hvízdání

Sestava:
Poly – zpěv, kytara
Klíma – baskytara
Tudy – klávesy
BlackDrum – bicí

Rok vydání: 2022
Čas:
Země:Česká republika
Label: Smile Music Records
Žánr: Crossover

Diskografie:
1994 - Crossfade
1996 - God Is Insane... Join Him!
1998 - Virtu-ritual
2001 - Trans-Mystic Anarchy
2004 - Out
2007 - Rock´n´Freud
2010 - Kult hyeny
2013 - Zapal dům poraž strom...
2017 - Na počátku byl spam
2022 - GRRRotesky

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 07.03.2022
Přečteno: 1864x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
"Placatej svět"...3. 12. 2022 20:09 Adam
Insaniamě zaujala...3. 12. 2022 18:14 b.wolf
Nedávno se ke mne...2. 12. 2022 1:07 Karda
vynikají deska i koncertInsania je jedním...8. 03. 2022 17:43 Igor Stříž
DíííkyDěkujeme a rádi...8. 03. 2022 15:08 INSANIA


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0998 sekund.