Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VANAHEIM - Een verloren verhaal

Nazvete-li svoji kapelu jménem jednoho z devíti světů severské mytologie Vanaheim, lze celkem úspěšně předpokládat, že vaše hudba se bude primárně ovíjet kolem pohanského severského metalu. Otázku toho, jak autenticky bude znít, když se do severských kožešin zachumlá čtveřice Holanďanů, která svoji národnost podtrhne i textováním v rodném jazyce (nemluvě o tom, že na svém pět let starém povedené krátkometrážním zářezu Vanaheim lyricky zpracovali téma duchů ze slovanské mytologie…), rozsekli tilburgští vikingové tak statečně, že by z nich radost měl i samotný Odin. Pokud máte pocit, že severská pohanská folková scéna v čele s Wintersun, Ensiferum, Moonsorrow, či Turisas si vybírá oddechovou pauzu, sáhněte po plnometrážní prvotině Vanaheim s názvem „Een verloren verhaal“, ta by měla fungovat nikoliv jako záplata, ale jako téměř plnohodnotný zástup.

I když se podle délky nahrávky může zdát, že si Vanaheim ukousli hodně velký krajíc, „Een verloren verhaal“ využívá stále oblíbenější formát představení skladeb ve zpívané i instrumentální podobě. Dlužno dodat, že „Een verloren verhaal“ patří k těm nahrávkám, u kterých tento krok dává smysl, v instrumentální části s podtitulem „Fokestral“ se toho děje víc než dost, heroická nálada, majestátnost, bojovnost, přitažlivé melodie, výpravnost, neotřelé vstupy lidových nástrojů, i proměnlivost a dynamičnost skladeb jsou dostatečnou záruku toho, že čtveřice hlavních a rozsáhlých skladeb si dokáže velmi snadno udržet posluchačskou pozornost. I zasazení krátké instrumentálky „Rusteloos“ se šantánovou harmonikou mezi vřavu bojovně naladěných skladeb dokazuje, s jak silnými, lidově jednoduchými motivy Vanaheim dokáží důmyslně pracovat. Co teprve, když v nich využijí i patřičně našlápnutý invazivní hlas! Plně funguje i vznešenější čistý zpěv, škoda jen, že v nahrávce jsou zpěvy trochu utopené a útočnost řady pasáží tak stojí spíš na kytarové hradbě. Do bojovně majestátní nálady natlakovaného otvíráku „Uit steen geslagen“, heroicky mohutné „Onbevangen“ , akční „Reuzenspraak“, i krásně vypointované bojovné „Gevallen in de nacht“ dokonale sedne udrčená holandština i pravidelná zjemnění citlivě zakomponované harmoniky, či piána.

„Zij die kunnen vechten worden op het slagveld verwacht“ ( „na bojišti jsou očekáváni ti, kteří umí bojovat“... ). Svou první bitvu Vanaheim zvládli znamenitě, ve strhujícím nasazení, s košatou výpravností, výbornými melodiemi, podmanivou atmosférou, patřičnou heroičností a muzikantskou vášní a zcela přirozenou přesvědčivostí. Představa, že trůn krále severu jednou dobydou Holanďani, není zásluhou Vanaheim úplně nereálná.

Savapip             


vanaheim.nl

YouTube ukázka - Reuzenspraak

Seznam skladeb:
1. Uit steen geslagen
2. Onbevangen
3. Rusteloos
4. Reuzenspraak
5. Verloren
6. Gevallen in de nacht
7. Uit steen geslagen (folkestral)
8. Onbevangen (folkestral)
9. Reuzenspraak (folkestral)
10. Gevallen in de nacht (folkestral)

Sestava:
Zino van Leerdam – zpěv, akordeon
Michael van Eck - kytara
Mike Seidel - baskytara
Bram Trommelen - bicí

Hosté:
Creia Wraith - flétna
Sandra Schmitt - cello
Rikke Linssen - housle

Rok vydání: 2022
Čas: 1:19:13
Země: Holandsko

Diskografie:
2022 - Een verloren verhaal

Foto: archiv kapely


Vydáno: 15.04.2022
Přečteno: 1141x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09366 sekund.