RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...

RAGE - Afterlifelines
Nikde není psáno, že se to musí poslouchat...

MONTROSE - Montrose
z dílny hard rocku. Debutní fošna je skvělá,...

RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10

MONTROSE - Montrose
Montrose je fenomenální kytarista, jeho kytara...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Oproti předešlému zápisu "Talviö" jde samozřejmě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ASGAARD - What If…

Asgaard je pro kapelu fajn jméno. Tedy pokud by měla texty věnující se severské mytologii. Posluchač metalu by pak možná čekal něco ve stylu Amon Amarth, jenže polští Asgaard jsou úplně jinde. Základem jejich hudby je gothic metal. Skupina má na kontě za osmadvacet let existence sedm řadových desek, přičemž novinka „What If…“ vychází po desetileté pauze.

„Sisyphus“ vypustí vlnu melancholie. Na úvodní kousek je song poměrně pomalý či rozvážný, takřka načichlý doom metalem, nicméně zdaleka není tak hutný. O atmosféru se starají výrazné klávesy a smutný zpěv zpěváka s pseudonymem Quazarre. Skladba je krátká a spíš posluchače připraví na budoucí věci. Například na o něco metalovější (i díky důraznější rytmice bicích) „Creeping Miss Lunacy“. Překvapivě zní song „Sny Na Jawie“, je zpívaný polsky, což písni opravdu sluší. Jedná se o baladu, ve které dá Quazarre prostor emocím. Jeho projev i hlas mohou připomenout krajany Hunter. Ti hrají trochu jiný žánr, ale v této skladbě jako by se sešli na stejném hudebním hřišti. Další písně se vrací k angličtině a metalovějšímu výrazu, přesto se nejde zbavit pocitu, že Asgaard se především tempem drží hodně při zemi. Hudba se začíná vléct.

Mírně uspávací auru přeruší nadupaná „Blind Man’s Buff“. Hudba je živější a kytary dravější. Na řadu se dostane ještě jedna skladba v mateřštině a opět je baladická. „W Sercu Nieswiata“ člověka přivádí na myšlenku, že polština kapele opravdu sedne a je škoda, že tak nenatočili celou desku. Song má dobrou melodii, emotivní zpěv a dobře znějící kytaru. Závěrečná „Not Ever Again“ má jen dvě a půl minuty, ale je zábavnější než většina alba. Kapela zní jako gothic/black metalové těleso někde z devadesátek, což je prima. Část skladby je více ovlivněna elektronikou, s čímž kontrastuje i trocha blackového krákorání. Atmosféra se povedla na jedničku, stejně jako chytlavá melodie. Je velká škoda, že album postrádá více takových živých položek.

Za pětatřicet minut je vymalováno, což je pozitivum nahrávky. Deska sice obsahuje ještě dva kousky, jedná se však pouze o rádiové verze „Sny Na Jawie“ a „W Sercu Nieswiata“.

„What If…“ je vcelku příjemná deska. Dalo by se říci pohodový gothic metal. Bohužel někdy je té pohody až moc a chybí více energie. Album je poměrně krátké a tak nepřijde doba úplné nudy, Asgaard jsou natolik solidními skladateli, že jejich hudba má vždy alespoň něco zajímavého. Album je nejsilnější na svém začátku, v polsky zpívaných skladbách a v temnější a tvrdší „Not Ever Again“. „What If…“ rozhodně stojí za poslech, ačkoliv si troufnu říci, že z nahrávky šlo vytěžit daleko víc.

Tomáš Marton             


FB ASGAARD

You Tube ukázka Sny na jawie

Seznam skladeb:
1. Sisyphus
2. Creeping Miss Lunacy
3. Sny na jawie
4. Horizon Upside Down
5. What If...
6. Blind Man´s Buff
7. W sercu nieswiata
8. Not Ever Again!
9. Sny na jawie
10. W sercu nieswiata

Sestava:
Quazarre - zpěv
Hetzer - kytary
Flumen - klávesy, samply, programování

Rok vydání: 2022
Čas: 43:14
Země:Německo
Label: WormHoleDeath Records
Žánr: Gothic metal

Diskografie:
1998 - When the Twilight Set In Again
2000 - Ad Sidera, ad Infinitum
2001 - Ex Oriente Lux
2002 - XIII Voltum Lunae
2004 - EyeMDX-tasy
2012 - Stairs to Nowhere
2022 - What If...

Foto: archiv kapely


Vydáno: 17.05.2022
Přečteno: 617x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09666 sekund.