ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ASKARA - Lights Of Night

Tak obléknout pěkně do svátečního, vyrazíme do divadla, budou dávat Macbetha… Nepředpokládám, že by před deseti lety, když se v Basileji rodila kapela Askara, tahle věta ve zkušebně zazněla, ale stylové zaměření by celkem přesně charakterizovala. V Askaře nejspíš mají rádi stará alba Theatre Of Tragedy, chladnými je patrně nenechala ani raná díla italských Macbeth a tak druhé album švýcarské čtveřice s názvem „Lights Of Night“ se nese v duchu křehkého, melancholicky potemnělého, gotikou napuštěného vláčného metalu, v němž probíhá vytrvalý souboj mezi éterickým hlasem zpěvačky Miril Schmidt, která jemnost nahrávky zvyšuje i díky tónům svého piána, a těžkopádně uvrčeným chropotem basisty Elii Schmidta, bez něhož by užití pojmu „metal“ bylo v podstatě bezpředmětné.

Byť nejde o nejcharakterističtější polohu alba, nejsilnější momenty přinesou dvě zasněné balady s pohádkovými melodiemi a přitažlivým hlasem Miril, plným nevinnosti – uslzené pohupování v „Hibernation“ podtrhne vzrušující způsobem zakomponované cello, nevtíravě chytlavá melodie v „Seven Years“ si skvěle pohrává s atmosférou a hlavní roli má opět slavičí hlásek, smyčce, černobílé klapky a do nálady skladby ideálně vpletené kytarové sólo. V téhle konstelaci by Ansara asi dokázala album v pohodě utáhnout, nápadů na to má dost a jemná posmutnělost jí ohromně sluší. Z tohoto pohledu by se mohlo zdát, že agresivnější výraz tuhle auru někdy až zbytečně nabourává. Zařazení zemitější „Nocturne Of Cold Misery“ po dramaticky bobtnajícím intru „The Birth Of A Star“ je proto velmi důležité, growlující Elia sice zní poněkud jednotvárně a toporně, ale kontrast, který takto vzniká, vytváří dostatečné napětí a ideální půdu pro zpěvaččinu dominanci. I když je v atmosférickém obláčku s jemnou příchutí Ansaře nejlíp, najde si i cestu k živějším momentům – „Dark Night Of The Soul Pt. 1“ zní docela uvolněně, do „Viator“ vnese Miril až roztomilou skotačivost, podpořenou i hravou kytarou, kterou se Elia systematicky snaží zahušťovat, což je občas až kontraproduktivní, protože v prosvětlených melodiích by Ansara mohla najít ještě větší sílu. Když se kapela ve finální „The King´s Song“ vrátí k působivému motivu z intra, kruh se příjemně uzavře a na stole je příjemně staromilská deska s poměrně svěžím vyzněním.

„This is the melody, strong and swinging, marching forward…“, to je základ, na kterém Ansara stojí. Silné melodie, působivá atmosféra, smyslný ženský zpěv. Ve chvílích, kdy chropot nenarušuje ženskou nadvládu a díky kontrastu ji zdůrazňuje, je všechno v nejlepším pořádku. Ne vždy se tenhle balanc podaří zachovat a pak může Ansara znít trochu nesourodě, ale naštěstí těchto momentů na „Lights Of Night“ není tolik, aby rozbily zasněnou a emotivní náladu.

Savapip             


www.askara.ch

YouTube ukázka - Hibernation

Seznam skladeb:
1. The Birth of a Star
2. Nocturne of Cold Mystery
3. Through Fire
4. By God
5. To Ailsa Rock
6. Reprise: Harbour Lights
7. Hibernation
8. Dark Night of the Soul Pt. I
9. Seven Years
10. Viator
11. The King’s Song

Sestava:
Miril Schmidt - zpěv, piano
Benjamin Wiesu - kytara
Elia Schmidt – baskytara, growl
Raphael Gruenig- bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 52:02
Label: Fastball Music
Země: Švýcarsko

Diskografie:
2016 - Horizon of Hope
2022 - Lights of Night

Foto: archiv kapely


Vydáno: 18.05.2022
Přečteno: 613x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11535 sekund.