ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEF LEPPARD - Diamond Star Halos

Doba, kdy se celý svět postavil do pozoru v okamžiku, jakmile britští Def Leppard ohlásili vydání nového alba, je nenávratně pryč. I když tato parta stále dokáže plnit stadiony, ukazují jejich koncerty hlavně fakt, že se chodí na staré hity z osmdesátých let, které mají pořád obrovskou sílu, a nové skladby jsou spíše jen do počtu. Když má kapela v diskografii perly „Pyromania“ a „Hysteria“, tak se ani není co divit. Tyhle desky jí zajistily nesmrtelnost, na druhou stranu jsou prokletím, protože ať dnes Def Leppard vydají cokoliv, vždycky to bude poměřováno s těmito monolity. Dlouhá léta se mluvilo o tvůrčí krizi uvnitř skladatelského jádra kapely, nastartované experimentálním albem „Slang“ před čtvrt stoletím. Když se na albu „Euphoria“ Britové vrátili ke svému tradičnímu zvuku, jenž prodal desítky milionů desek, už to bylo ve slabší formě.

Ani v novém tisíciletí Def Leppard nedokázali zcela přesvědčit. Popověji znějící experiment „X“ (tenkrát se o nich mluvilo jako o rockových Backstreet Boys, což nebylo míněno jako lichotka) nevyšel a nevýrazná alba „Songs From The Sparkle Lounge“ a „Def Leppard“ ukazovala, že slavné časy jsou ty tam. Def Leppard sedm let mlčeli a svět objížděli s programem, který měl těžiště u nejslavnějších desek „Pyromania“, „Hysteria“ a „Adrenalize“, dobře si vědomi toho, že hrají zejména pro letité nostalgiky a mladé fanoušky moc nezajímají. I novinka „Diamond Star Halos“ je určena především pamětníkům. Těm, kteří pochopili, že Def Leppard už druhou „Hysterii“ nenatočí. Je zejména pro ty, kterým se líbila předchozí deska, protože na tu „Diamond Star Halos“ navazuje pravděpodobně nejvíce. I ona je (alespoň částečně) o tom, že si kapela bere střípky z minulosti (i drobné názvuky „Slang“ se zde objeví) a vkládá je do nových skladeb. Tu lépe, tu hůř. Výsledkem je klasická práce pozdní tvorby Def Leppard. Méně vzrušující, ne tolik nápadná a svým způsobem znovu trochu obyčejná. A dlouhá…

Nejprve to vypadá, že si Def Leppard vypálili ostrou munici hned na začátku. Tam se jim povedlo umístit výbornou „Take What You Want“ evokující pozvolným začátkem a následně svižným tempem otvírák z „Pyromanie“„Rock!Rock! (Til You Drop)“. Jenže pak nepřichází ani „Photograph“ ani „Foolin`“… Singl „Kick“ úplně nezklamal, ale není typem skladby, která by vyvolávala euforické stavy. Podobně jako následující „Fire It Up“, v níž spolehlivě dokáže odradit kolovrátkový refrén, s kterým Def Leppard prudí od dob „Make Love Like A Man“. Situaci zachrání docela charismatická balada „This Guitar“. V ní nevybuchuje typická stadionová nálož, ale kapela si pohrává s akustickými zvuky někde na pomezí country, což souvisí s výbornou spoluprací s hostující americkou muzikantkou Alison Krauss, známé ze společných desek s bývalým zpěvákem Led Zeppelin Robertem Plantem. Podobné tendence jevili Def Leppard na albu „Songs From The Spakle Lounge“, ale tentokrát je dotahují k přesvědčivému výsledku. Toto snažení je sympatičtější než další balada, klasičtěji pojatá „Goodbye For Good This Time“, z jejíž klavírních tónů odkapává přeslazený sirup a je jasné, že podobně skvělý kus jako byla „Miss You In A Heartbeat“ se konat nebude.

Na desce je důležitá celková atmosféra. Její pestrost na jednu stranu může působit trochu nepřístupným dojmem, Def Leppard nahlížejí do světa rockového chameleona Davida Bowieho (na jeho počest také desku pojmenovali „Diamond Star Halos“), na druhou strunu díky tomu posluchač objevuje zajímavá místa i po několikerém poslechu. O novince se nedá říct, že by byla na první poslech, protože ten vás dozajista zklame a bude to stát úsilí hodinovou desku doposlechnout do konce. Jenže atmosféra je silná zbraň letošních Def Leppard. Kapela umně balancuje mezi tvrdší, rockovější tváří, představenou na začátku alba a následně i ve skladbách „U Rok Me“, „SOS Emergency“, „Unbreakable“ či exkurzí do dob „Hysteria“ „All We Need“, v nichž ukazuje, že jistou hřmotnost ještě neztratila, a kytary Phila Collena a Viviana Campbella dokáží znít stejně monstrózně jako kdysi na „Adrenalize“ (i když tak velké hity novinka postrádá) a mezi poněkud netradičnějším projevem. Alternativnějším, trochu psychedelickým, ale o to více přitažlivějším.

Tuto tvář odhalují Def Leppard v „Liquid Dust“, v níž si posluchač vzpomene na experimentální „Slang“, protože klasické atributy kapely jsou schovány v pozadí. Je to trochu opatrné, ovšem ve výletu do neprobádaného území nezůstává tato skladba osamocená. Odlišné vlivy se projevují s postupující stopáží - „Open Your Eyes“ disponuje dramatickou atmosférou, v níž kapela zní epičtěji a rozmáchleji, než bývalo zvykem. Ještě vzletnější ráz má „Angels (Can`t Help You Now)“, začínající jako klasická balada, posléze utíkající mnohem alternativnější směrem. Vrcholem snažení je závěrečná „From Here To Eternity“, ve které nechybí mlžný opar první poloviny sedmdesátých let, což kapelu spojuje s tvorbou Davida Bowieho. Závěrečná věc představuje velkolepé finále, jeden z největších momentů celé desky, který mluví jasnou řečí o tom, že studnice Def Leppard nebyla zcela vyčerpána a že kapela dokáže ještě v ledačems překvapit. Musí k tomu ale využít jiné výrazové prostředky, než jakými naplnila svá nejslavnější alba.

Jejich kvality „Diamond Star Halos“ nedosahuje, protože „Pyromania“ a „Hysteria“ patří do ranku desek, které se podaří jednou za život. Co se týče hitovosti, ani v tomto směru se Def Leppard nevrací do nejslavnějších časů. Ale i tak se zdá, že tvůrčí tápání posledních let bylo částečně zažehnáno. Ne zcela, deska obsahuje několik hluchých míst („Gimme A Kiss“ či „Lifeless“) a razantní producentský zásah (rozuměj zkrácení o deset až patnáct minut) by bylo k dobru věci. I tak je tohle dílo pravděpodobně nejsilnějším počinem od dob „Euphoria“, ovšem stále ještě vzdálené starým časům…

Jan Skala             


www.defleppard.com

YouTube ukázka - Kick

Seznam skladeb:
1. Take What You Want
2. Kick
3. Fire It Up
4. This Guitar
5. SOS Emergency
6. Liquid Dust
7. U Rok Mi
8. Goodbye For Good This Time
9. All We Need
10. Open Your Eyes
11. Gimme A Kiss
12. Angels (Can`t Help You Now)
13. Lifeless
14. Unbreakable
15. From Here To Eternity

Sestava:
Joe Elliott - zpěv
Phil Collen - kytara
Vivian Campbell - kytara
Rick Savage - baskytara
Rick Allen - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 1:01:27
Label: Mercury
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock/pop rock

Diskografie:
1980 - On Through The Night
1981 - High N`Dry
1983 - Pyromania
1987 - Hysteria
1992 - Adrenalize
1993 - Retro Active
1996 - Slang
1999 - Euphoria
2002 - X
2006 - Yeah!
2008 - Songs From The Sparkle Lounge
2015 - Def Leppard
2022 - Diamond Star Halos

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 31.05.2022
Přečteno: 4028x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
KatastrofaUcajdaná senilní...2. 11. 2022 16:02 Antony
DLTo JonathanGray:...7. 06. 2022 21:28 Jirka Pokorný
to GeorgDef Leppard jsem...7. 06. 2022 11:54 Bloody Fox
Anebo ted hrali pro...6. 06. 2022 23:10 JonathanGray
DLPepsi, díky za...6. 06. 2022 21:28 Jirka Pokorný


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11454 sekund.