DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SHAMELESS - So Good, You Should...

O Shameless se ví, že když mají dobrý den, dokáží natočit opravdu dobrou desku, která přesně zapadá do tradic losangeleského hair metalu a dokáže jejího ducha spolehlivě oživit. Když však jejich forma klesne, nerozpakují se přijít i s veskrze průměrným dílem, v němž vyvstávají všechna klišé stylu. Nejsilnější byl projekt německého basisty Alexxe Michaela v začátcích druhé etapy na přelomu milénia, kdy přišel s deskami „Backstreet Anthems“ a „Queen 4 A Day“, jež byly pro žánrové fanoušky povzbuzujícím koktejlem. Nejen díky hostující plejádě žánrových hvězd Traciiho Gunse (L.A. Guns), Bruce Kulicka (ex-Kiss), Gilbyho Clarkea (ex-Guns N`Roses), Stevieho Rachelleho (Tuff) či Steva Summerse (Pretty Boy Floyd), ale zejména kvůli silným skladbám, které desky obsahovaly. V následujících letech šla forma dolů a když před pěti lety vyprodukovali Shameless průměrné dílo „The Filthy 7“, vypadalo to , že jim došla ostrá munice.

Od novinky „So Good, You Should…“ se moc nečekalo. Není tak skvělou deskou, jako byla první dvě alba, ale dokáže vyrovnat skóre vůči nepodařeným kouskům „The Filthy 7“ a „Dial S For Sex“. Kvitovat lze, že se na novém albu neobjevuje hlas Stevea Summerse, který byl charakteristický jak pro staré nahrávky Shameless, tak pro domovské Pretty Boy Floyd, ale časem působil už dosti otravným dojmem. Plně jej nahradil pěvecky lepší Frankie Muriel, známý ze začátku devadesátých let, kdy vedl kapelu King Of The Hill. To je k dobru věci, protože Muriel je lepší pěvec i než Stevie Rachelle, který zajišťuje kontinuitu se staršími deskami. Velice dobře se jeví spolupráce s bývalým frontmanem britských Tigertailz Steevim Jaimzem, jenž se na albu nepodílel jako zpěvák, ale vnesl do něj značně slyšitelný autorský vklad. Je podepsán pod titulní skladbou, která je nejen nejlepší autorskou věcí na nahrávce, ale celkově i jedním z nejlepších kousků vůbec.

Co potěší méně, je pohled na seznam skladeb. "So Good, You Should“ obsahuje původní materiál jen ze čtvrtiny, a když pomineme dvě kratičké instrumentálky („Erection“ je výborná věc, v níž září Tracii Guns ve své odpovědi na slavnou „Eruption“ od Van Halen), lze na albu najít jen tři vlastní nové skladby. Všechny jsou velice dobré, a ukazují, že kdyby Alexx Michael album poskládal jen z vlastních skladeb, jednalo by se o slušné dílo. Dominuje jim titulní „So Good, You Should“ (s Murielem za mikrofonem), ale i „Shout It Out“ a „Live Your Dream“ jsou dobrými komppozicemi, do kterých sedne i projev zpěvačky Charlotte Tybalt, ač k jejímu angažmá v Shameless v minulosti padaly výhrady. Zde místy exceluje a s Murielem tvoří výtečnou dvojici, která zastiňuje původního vokalistu Stevieho Rachellea. Ten kupodivu nedostává tolik prostoru.

Jestliže deska trpí nedostatkem autorského materiálu, vyrovnávají Shameless tuto skutečnost řadou vydařených coververzí. Ty mají smysl ze dvou důvodů. Michael a spol. nesáhli po důvěrně známých hitech (kdo by chtěl pořád dokola poslouchat „Smoke On The Water“, „Paranoid“, „Rock N`Roll All Nite a podobné, že?) a za druhé všechny coververze jsou nahrány v klasickém stylu Shameless, některé jsou docela dost vzdáleny originálnímu znění. Nejprotežovanější je kupodivu polobaladická „Love Is Blind“, zapomenutý kousek z dílny Genea Simmonse, ve které si sólo střihl jeho někdejší kolega z Kiss Bruce Kulick a pěveckých partů se zhostil přesvědčivý Muriel. Skladba to není špatná, ale mezi převzatými kousky lze najít díla, které padnou do ucha lépe. To se týká „Hiding For Love“ od Bryana Adamse, která ač nikdy neplnila funkci trháku Kanaďanovy diskografie, vykazuje nemalé hitové ambice. To se dá říct i o křehké baladě „Stay The Night“ od Green Day a „Get Ready“ z repertoáru Toma Jonese. Tyto tři (s „Love Is Blind“ čtyři) skladby mohou být považovány za stěžejní coververze na „So Good, You Should…“.

Shameless předkládají dobrou a zábavnou desku. Nemá nijak hluboké poselství a jejím hlavním motivem je dobrá zábava. AJe to zábavná párty deska, nemá tendence být veledílem, ale tak už to u Shameless chodí. Je škoda, že z větší části album tvoří coververze, ale jejich citlivé zvolení zaručuje soudržnost alba. Kapela předkládá svůj lepší standard a nezbývá než doufat, že jí forma vydrží i do další nahrávky

Jan Skala             


www.shamelessrock.com

YouTube ukázka - Love Is Blind

Seznam skladeb:
1. Erection
2. Get Ready
3. Shout It Out
4. So Good, You Should...
5. I Think We`re Alone Now
6. Hiding From Love
7. Bandit
8. Eastbound And Down
9. Love Is Blind
10. Does Your Mother Know
11. Stay The Night
12. Ain`t Got No Sense
13. Pretty In Pink
14. Live Your Dream

Sestava:
Frankie Muriel - zpěv
Charlotte Tybald - zpěv
Stevie Rachelle - zpěv
B.C. - kytara
Tracii Guns - kytara
Bruce Kulick - kytara
Jarred Reddick - kytara
Alex Kane - kytara
Dennis Post - kytara
Alexx Michael - baskytara
Todd T. Burr - bicí
Adam Hamilton - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 46:58
Label: Pride & Joy
Země: Německo/USA
Žánr: hair metal

Diskografie:
1999 - Backstreet Anthems
2000 - Queen 4 A Day
2002 - Splashed
2007 - Famous 4 Madness
2012 - Dial S For Sex
2013 - Beautiful Disaster
2017 - The Filthy 7
2022 - So Good, You Should...

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 26.06.2022
Přečteno: 1253x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08885 sekund.