DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




James LABRIE - Beautiful Shade of Grey

Dream Theater je jedna z největších prog metalových kapel všech dob. Každý z členů skupiny je osobnost. Nejvíce pozornosti patří většinou zpěvákovi. Tím je James LaBrie, který se mimo domovskou kapelu podílel jako host na všemožných projektech - v kapele Mullmuzzler jako stálý člen, hostoval v Ayreon, Redemption, Evergrey..... A jak to u populárních zpěváků bývá, i LaBrie zatoužil před lety po sólovém počinu. Aktuálně představuje již čtvrtý.

Novinka „Beautiful Shade Of Grey“ vychází po dlouhých devíti letech od poslední řadovky „Impermanent Resonance“. LaBrieho sólovky šly jinou cestou než Dream Theater. Se „Static Impulse“ vyloženě šokoval, když představil moderní melo-death metalové album s ohromnou energií a tahem na bránu. Jamese doprovázel s growlem bubeník Peter Wildoer (Darkane) a byla to velká jízda. Tu si zopakovali i na „Impermanent Resonance“. „Beautiful Shade Of Grey“ představuje pravý opak předchozích energických a tvrdých desek. Je polo-akustickou deskou, které dominují jemné melodie.

Desku odstartuje velice příjemný a nadějný otvírák „Devil In Drag“. Bicí (za kterými sedí Jamesův syn Chance), baskytara, akustická kytara, v pozadí kreslí harmonii klávesy, střední tempo a Jamesův typický zpěv. Skladba přinese pozitivní náladu a refrén má hitové ambice. Parádně zní sólo na akustickou kytaru a celkově jde o klasický prog rockový kousek, jen téměř bez elektrických nástrojů. „SuperNova Girl“ lehce zpomalí a působí lehce zasněně. A tady začíná problém alba – je mnohdy až příliš zasněné a pohodové. V „Give And Take“ je vše v pořádku, krásně zní, je příjemná na poslech a akustická kytara zní neskutečně lahodně. Jenže tahle krása se postupně začíná zajídat. Respektive chybí moment překvapení nebo alespoň vrchol nahrávky – hit. zasadit jej do polo-akustické desky je těžké, obzvlášť když kromě dvou - tří výjimek se jedná o pomalé skladby.

Lehké oživení přináší a capella mezihra „Conscience Calling“, povedená je i navazující „What I Missed“ jež předá o něco více energie a posluchače probudí. Nejživější skladbou je závěrečná cover verze Led Zeppelin „Ramble On“, jež nabídne nečekané exotické motivy z různých žánrů. Chvíli jako by chtěla navodit náladu Karibiku, jindy je tu náznak country. Jinak se ale jedná o poměrně hřmotnou rockovou píseň, ve které se James trochu více odváže a jeho hlas je důraznější.

„Beautiful Shade Of Grey“ je až příliš hodná a mírná deska. Skladby jsou kvalitní a polo-akustická podoba Jamesi LaBriemu sedne, jen jako celek má album tendence rychle omrzet. Je škoda, že nejlepší skladba je první a ty další již nejsou zdaleka tak zapamatovatelné. Přesto se nedá hovořit o slabé nebo průměrné nahrávce. James LaBrie umí a kdo má rád jeho hlas, měl by album určitě vyzkoušet. Pokud máte rádi akustická alba a hledáte něco příjemně neagresivního, přičtěte si klidně bod nahoru.

Tomáš Marton             


www.jameslabrie.com

YouTube ukázka - Devil in Drag

Seznam skladeb:
1. Devil in Drag
2. SuperNova Girl
3. Give and Take
4. Sunset Ruin
5. Hit Me like a Brick
6. Wildflower
7. Conscience Calling
8. What I Missed
9. Am I Right
10. Ramble On
11. Devil in Drag (Electric Version)

Sestava:
James LaBrie - zpěv
Marco Sfogli - kytary
Paul Logue - baskytara, akustická kytara
Christian Pulkkinen - klávesy
Chance LaBrie - bicí

Rok vydání: 2022
Čas:48:11
Label: InsideOut Music
Země:Kanada
Žánr: Progresivní/akustický rock

Diskografie:
2005 - Elements of Persuasion
2010 - Static Impulse
2013 - Impermanent Resonance
2022 - Beautiful Shade of Grey

Související články

Foto: archiv umělce


Vydáno: 06.08.2022
Přečteno: 1449x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tohle není album...8. 08. 2022 23:32 JonathanGray
No neviempre mňa ako fandu...7. 08. 2022 23:24 roxx


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09477 sekund.