RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Pat TRAVERS - The Art Of Time Travel

Je to neuvěřitelné, ale o tom, že chce být kytaristou, se Pat Travers rozhodl už v šedesátých letech. Údajně ve chvíli, kdy navštívil koncert Jimiho Hendrixe, jehož hra mu učarovala natolik, že hned druhý den vzal kytaru do ruky. A od té doby dokázal mnoho. Nikdy neprodával velké množství desek, neplnil největší stadiony světa, ale fakt, že jej jako jeden z největších vlivů citují Kirk Hammett (Metallica) nebo Paul Gilbert (Mr. Big) má velkou váhu. Stejně jako to, že tento Kanaďan má po světě mnoho oddaných fanoušků, kteří si cení jak jeho sólové práce, tak někdejší kooperace s bývalým basistou a zpěvákem Deep Purple Glennem Hughesem. Tím se navždy dostal do povědomí hardrockových fanoušků a zařadil se mezi slovutné muzikanty. Jeho diskografie dnes čítá velké množství položek a to bez toho, aby na jediné z nich Travers nějak výrazně klopýtl.

Největší boom zažil v sedmdesátých letech, kdy nejenže s Hughesem natočil sólovou prvotinu „Play Me Out“, ale především rozjel vlastní kariéru. Bluesem načichlé desky „Putting In Straight“, „Heat In The Street“, či bezejmenný debut jsou dodnes citovanou žánrovou klasikou. Měl na nich štěstí na spolupracovníky, řadami jeho kapely prošli Tommy Aldridge (Ozzy Osbourne či Whitesnake), Carmine Appice (Vanilla Fudge, King Kobra), Nicko McBrain (Iron Maiden) nebo Pat Thrall (Meat Loaf, Glenn Hughes, Joe Satriani), což ve spojení s Traversovou skvělou kytarou znamenalo vysokou instrumentální profesionalitu. V osmdesátých letech mu skoro srazila vaz vydavatelská firma Polydor, se kterou se nerozešel v dobrém po vydání slabší desky „Hot Shot“ (1984), ovšem od devadesátých let byl zpět na startu a od té doby vypustil do světa řadu desek. Měl problémy dostat je k širšímu posluchačstvu, ale z kvalitativních standardů nepolevil. A dnes, kdy je mu už osmašedesát, dělá to samé. Může si to dovolit, tomu, co hraje, velmi dobře rozumí a jeho fanoušci ví, že dostanou dobrou práci, ač je jasné, že sedmdesátá léta se vrátit nedají.

S novinkou „The Art Of Time Travel“ je to v podstatě stejné, jako s řadou předchozích alb. Je z ní cítit Traversova vysoká profesionální úroveň a snaha o pomyslný návrat do zlatých časů o několik dekád zpět. Je určena zejména staromilcům, kterým v krvi koluje směs klasického hard rocku a blues, což je pozice, v níž si Travers vždy liboval. Kytara vychází z hendrixovských kořenů, ale dává jim učesanější výraz, je rovněž poučena Deep Purple, či v ní lze objevit i jistou spojitost se zámořskou legendou Mountain. Tento nástroj albu dominuje, Travers sází riffy, dlouze sóluje, zpěv bere jen jako doplnění hry, jež dává skladbám přístupnějších charakter. Nepokouší se složit velké hity, na to dávno rezignoval a spíše nechává skladby volně plynout, čímž celá deska dostává atmosféru studiového jamu vysoké úrovně. Přesto "The Art Of Time Travel“ své vrcholy má, protože Travers vždy uměl napsat chytlavou věc.

Nejviditelnější je sedmiminutová suita „Move On“, jež zpočátku čerpá sabbathovskou atmosféru v pomalých tempech a strašidelné náladě, ale postupně ukazuje přívětivější tvář ve výrazném bluesovém refrénu, v němž Traversův hlas (stejně jako na řadě dalších míst) podporují ženské sbory. Další výraznou položkou je „No Worries At All“, v níž kytarista ve velkém nabírá nápady z bluesové studnice, aby vytvořil pravděpodobně nejpůsobivější sóla z celého alba. Velmi se povedla i překrásná instrumentálka „Natalie“, ve které se mírní tvrdé blues/hardrockové riffy a Travers se spíše oddává zasněným tónům a preludiím, částečně ve stylu podobně laděných chvilek Pink Floyd. Speciální kapitolou je skladba „Ronnie“, kterou Kanaďan věnoval zesnulému kamarádovi Ronniemu Montroseovi. V ní odhazuje typickou tvář a pokládá se do hudby, kterou Ronnie dělal v sedmdesátých letech s kapelou Montrose. Náhle má více hardrockového fortelu a dravosti, bluesové cítění je spíše tušené než skutečné.

Travers připravil sympatickou desku, která něco řekne generaci dnešních čtyřicátníků a starším. Kanaďan nemá ambice oslovit mladší publikum. Hraje pro své věrné, kteří to dokáží ocenit. Pokud chcete slyšet poctivou práci staré školy, je deska určena pro vás. Nečekejte od ní nic nového ani převratného, ani to, že by se stala klasikou hardrockového žánru, ovšem poslech zaručuje příjemný.

Jan Skala             


www.pattravers.com

YouTube ukázka - The Art Of Time Travel

Seznam skladeb:
1. The Art Of Time Travel
2. Ronnie
3. No Worries At All
4. Over And Over
5. Push Yourself
6. Move On
7. Full Spectrum
8. Breaking Up In Lockdown
9. I Feel Good
10. Natalie

Sestava:
Pat Travers - zpěv, kytara
David Pastorius - baskytara
Tommy Craig - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 47:57
Label: Cleopatra Records
Země: Kanada
Žánr: blues/hard rock

Diskografie:
1976 - Pat Travers
1977 - Makin` Magic
1978 - Putting It Straight
1979 - Heat In The Street
1980 - Crash And Burn
1981 - Radio Active
1982 - Black Pearl
1984 - Hot Shot
1990 - School Of Hard Knocks
1992 - Blues Tracks
1993 - Just A Touch
1994 - Blues Magnet
1995 - Halfway To Somewhere
1997 - Lookin` Up
1998 - Blues Tracks II
2000 - Don`t Feed The Alligators
2005 - PT=MC2
2006 - P.T. Power Trio
2009 - Travellin` Blues
2010 - Fidelis
2012 - Blues On Fire
2013 - Can Do
2015 - Retro Rocket
2019 - Swing!
2022 - The Art Of Time Travel

Foto: archiv umělce


Vydáno: 14.09.2022
Přečteno: 858x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.17358 sekund.