ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Mike TRAMP - For Første Gang

„Hungry“, „When The Children Cry“, „Broken Heart“, „Cry For Freedom“ nebo „More To Life Than This“, to jsou věci, s nimiž je snad nejvíce spojované jméno zpěváka Mikea Trampa. Dánského rodáka, který na začátku osmdesátých let dal vale rodné hroudě a odstěhoval se do Spojených států. Tam prožil několik let coby rocková hvězda a předák glam metalových White Lion, s nimiž dosáhl na multiplatinové prodeje alb a definoval styl na východním pobřeží Ameriky. Za oceánem předvedl i úctyhodný přerod, ve změněném klimatu devadesátých let se dokázal etablovat s mnohem tvrdší a alternativnější partou Freak Of Nature. Ta ale propadla a Tramp odešel na sólovou dráhu, na níž se profiloval jako typicky rockový písničkář. Opustil Ameriku a po epizodě v Austrálii se vrátil do rodného Dánska. Tam se znovu stal hvězdou a jeho desky se pravidelně umisťují na vrcholcích tamní prodejní hitparády.

Fakt, že se Tramp chce soustředit zejména na domácí scénu je zpečetěn. Po jedenáctce řadových sólových desek, které nazpíval v anglickém jazyce, přichází poprvé s albem, na kterém zní jeho mateřština. Je to logický krok, protože v Americe i Velké Británii se na něj v podstatě zapomnělo a proto mezinárodní ambice už nemá. Soustředí se na kariéru ve své domovině, potažmo ve Skandinávii, kde mu jeho fanoušci rozumějí a teď už naprosto dokonale. Jak Tramp vysvětlil, chce jim být blíž, chce s nimi mít ještě užší vztah než dosud, a to lze hlavně prostřednictvím společného jazyka. Zda je novinka „For Første Gang“ ojedinělý experiment nebo jde o start úplně nové části kariéry, se teprve ukáže. Důležité je, že i na tomto albu dokázal udržet kvalitu, ač k němu přistupuje trochu odlišně, než k předchozím počinům.

Novinka je intimnější, komornější a rozvážnější. Mike se spoléhá zejména na zpěv (nejsilnější doprovod mu dělá klavír a kytara je až na některém z dalších míst), který nepozbývá charismatu, ovšem využití dánštiny jej odvádí dál od světa White Lion či Freak Of Nature. Zbyla ostře charakteristická barva a místy i typické melodie, které mají zcela jinou příchuť. Tramp se nehrne do rychlejších temp, spíše se vcítil do role baladýra, i když nenechává ze svých skladeb odkapávat sladkobolný patos jako ze slavné „When The Children Cry“. Něco podobného je dávno za ním a spíše čerpá z tvorby Boba Dylana nebo Eltona Johna. Je uvěřitelný, melodicky silný, ač může se tam vykouknout výtka, že leckterý z jeho nápadů člověk slyšel v trochu jiné variantě na minulých albech. Jenže Tramp je tak obratný skladatel a muzikant, že z jakékoliv šlamastyky dokáže vybruslit se ctí.

V zásadě znovu nabízí hitovou kolekci. Není primárně určena starým fanouškům White Lion či Freak Of Nature, ale těm, kteří jej chápou jako svébytného umělce s bohatým sólovým portfoliem. Pro dánsky nemluvícího fanouška je zprvu těžké přivyknout na Mikeův rodný jazyk a proto může „For Første Gang“ působit na prvních (druhý i třetí…) poslech trochu kostrbatým dojmem, ale pokud se přes to přenesete, odměna v podobě silných a oduševnělých věcí tady je. Nejvíce sice zafunguje nejenergičtější „Min By“, v níž se ozve duch předchozích sólovek (tedy rockovější práce), ale své kouzlo mají i chvilky, kdy Mike pěje jen za doprovodu klavíru jako v úvodní „Det Jeg Var“, v níž se jemné zvuky akustické kytary přidávají až ve středu skladby. Toto schéma, představené na začátku alba, funguje po celé ploše a Tramp je v něm jako ryba ve vodě. „Flamme Og Benzin“, „Hjem“ či závěrečná „Album“ s podmanivě znějícím saxofonem jsou toho důkazem. Odvádí Trampa mnohem dál od americké epizody a navazují na jeho sólovou práci nejpozději od alba „Cobblestone Street“.

„For Første Gang“ je pro Trampa jakýmsi katalyzátorem. Na posledních sólových deskách mu bylo vyčítáno, že začíná opakovat podobné motivy, které představil na skvělé trilogii „Cobblestone Street“, "Museum" a „Nomad“. To zmizelo. Dánština dává melodiím jiný charakter a atmosféra, jakou Tramp pro nové album zvolil, je odlišná od toho, co dělal v minulých letech. Uvidíme, zda v tomto experimentu bude pokračovat dál nebo se vrátí do zaběhlých kolejí. Oba tyto světy mají svůj půvab.

Jan Skala             


www.miketramp.dk

YouTube ukázka - For Første Gang For Altid

Seznam skladeb:
1. Det Jeg Var
2. Vejkort
3. For Første Gang For Altid
4. Jeg Holder Fast
5. Drømme
6. Hjem
7. Kys Jeg Ikke Gav
8. Flamme Og Benzin
9. Min By
10. Album

Sestava:
Mike Tramp - zpěv, kytara
Soren Anderson - kytara, baskytara, saxofon
Morten Buchholz - klávesy
Kenny Andy - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 47:49
Label: Target Records
Země: Dánsko
Žánr: pop rock

Diskografie:
1997 - Capricorn
2002 - Recovering The Wasted Years
2003 - More To Life Than This
2004 - Songs I Left Behind
2010 - The Rock N`Roll Circuz
2011 - Stand Your Ground
2013 - Cobblestone Street
2014 - Museum
2015 - Nomad
2017 - Maybe Tomorrow
2019 - Stray From The Flock
2020 - Second Time Around
2022 - For Første Gang

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 23.09.2022
Přečteno: 859x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Sestava na...23. 09. 2022 18:18 Desmond


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09174 sekund.