DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




NOFX - Double Album

NOFX končí, tedy alespoň podle slov zpěváka Fat Mikea se kapela má v nejbližších měsících odebrat na odpočinek. Poslední koncert, sbohem a šáteček. A proč vlastně ne? Hrají čtyřicet let, vydali pěknou řádku desek a jejich stylová studnice není nevyčerpatelná. Nejsou kapelou geniálních skladatelů, jsou spíše dělníky žánru, kteří vždy stáli po boku věrných souputníků Bad Religion, jimž se také nepovedlo vylétnout k výšinám. K tomu byli předurčeni jiní, Green Day, Blink-182 či The Offspring, přestože NOFX byli vždy uvěřitelnější, poctivější a tím pádem i méně hitoví. To byla jejich největší deviza, díky tomu nebyli smeteni s neopukovou vlnou, staří pankáči se jim nevysmívali a neměli je za popíkáře. Světská sláva, polní tráva, tak se jejich kariéra dá charakterizovat, protože o platinových prodejích či nominacích na různé nesmyslné ceny si mohla parta z Los Angeles nechat jen zdát. A vlastně o to ani nestála.

Svou kariéru chtěli NOFX uzavřít dvojalbem. To je věc u punkové kapely ojedinělá (The Clash, když vydávali své dvojalbum „Sandinista!“, zcela změnili styl), protože jen těžko dokáže s jednoduchými postupy a provařenými melodiemi zaujmout více než hodinovým, či ještě delším dílem. Možná proto NOFX od tohoto záměru upustili a v první polovině roku 2021 přišli s počinem „The Single Album“, šestatřicetiminutovou sbírkou deseti skladeb. Víc nebylo potřeba, na této ploše řekla kapela všechno, co chtěla. Jenže nějaké skladby jí přece jen zbyly v šuplíku, a když už se má končit, bylo třeba je ještě vypustit do světa. Vznikl počin „Double Album“, který je dvojalbem pouze podle jména. Má také deset skladeb a pouhých sedmadvacet minut. I to stačí, protože posluchač je vystaven skutečnému vymetání šuplíků.

Jestliže „Single Album“ naznačovalo skutečný stav věci, že kapela svůj zenit zažila v devadesátých letech, maximálně kolem roku 2000, „Double Album“ tento fakt podtrhuje. Nemůže zklamat po stránce žánrové, NOFX punkové řemeslo pořád ještě nezapomněli a na kolekci napěchovali slušné množství energie, ale co se týče invence, jsou s ní Američané na štíru. Opravdu to vypadá, že „Double Album“ bylo seskládáno ze zbytků toho, co kapela v posledních letech vytvořila, ale nakonec se rozhodla (z jakýchkoliv důvodů) to na předchozí desky neumístit. Skladba „Punk Rock Cliché“ údajně měla být původně na albu „California“ od spřízněných Blink-182, ale i oni ji vyřadili z jedné ze svých nejslabších desek. Co je nejsmutnější, na „Double Album“ nepatří tato skladba k tomu nejhoršímu. Nevyniká, ale ani nedělá ostudu, jen proběhne kolem, stejně jako celá deska.

Když už bychom museli z vyrovnané, ovšem v zásadě průměrné kolekce vybrat nejlepší kousky, byly by to určitě „Alcopollack“, úvodní dvojice „Darby Crashing Your Party“ a „My Favorite Enemy“ a závěrečná „Gone With The Heroined“. Nepřevyšují ostatní materiál o koňský sáh, ale přece jen obsahují zajímavější (zapamatovatelnější…) melodie a ukazují, že NOFX svůj potenciál ještě úplně nevyčerpali. Kapela se snaží o různé pohledy jinam, když v „Johanna Constant Teen“ a „Don`t Count On Me“ koketuje s prvky reggae, ale nikdy to nedopadne na výbornou, základ skladeb samotných je prostě slabý. Míst, kdy hlodá neodbytný červík, šeptající něco o béčkových skladbách, je zde několik. Nejvýrazněji se to projevuje v „Punk Rock Cliché“, i v ještě slabších „Fuck Six Day“ či „Three Against Me“, v nichž naprosto hmatatelně cítíte, že deska je tvořena skutečně jen z povinnosti a ze zbytků po předešlých hostinách.

Kdyby deska nevyšla, nic zásadního by se nestalo, protože k vrcholným albům NOFX, ať už za ně považujete „Punk In Drublic“, „Heavy Petting Zoo“, „Pump Up The Valuum“ či stařičkou „Liberal Animation“, má sakra daleko. Kapela je kompozičně vyčerpaná a další pokračování na této bázi je zbytečné. NOFX mohou fungovat dále, ale jen jako nostalgická záležitost, u níž se na koncertech bude vzpomínat na stará díla, protože novým záležitostem začíná invence povážlivě chybět.

Jan Skala             


www.nofx.org

YouTube ukázka - Darby Crashing Your Party

Seznam skladeb:
1. Darby Crashing Your Party
2. My Favorite Enemy
3. Don`t Count On Me
4. Johanna Constant Teen
5. Punk Rock Cliché
6. Fuck Day Six
7. Is It Too Soon if Time Is Relative?
8. Alcopollack
9. Three Against Me
10. Gone With The Heroined

Sestava:
Fat Mike - zpěv, baskytara
Eric Melvin - kytara
El Hefe - kytara
Erik Sandin - bicí

Rok vydání: 2022
Čas: 27:11
Label: Fat Wreck Chord
Země: USA
Žánr: punk rock

Diskografie:
1988 - Liberal Animation
1989 - S&M Airlines
1991 - Ribbed
1992 - White Trash, Two Heebs And A Been
1994 - Punk In Drublic
1996 - Heavy Petting Zoo
1997 - So Long And Thanks For All The Shoes
2000 - Pump Up The Valuum
2003 - The War On Erroism
2006 - Wolves In Wolves` Clothing
2009 - Coaster
2012 - Self Entitled
2016 - First Ditch Effort
2021 - Single Album
2022 - Double Album

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 10.01.2023
Přečteno: 609x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08584 sekund.