DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KATATONIA - Sky Void Of Stars

I thought things would take off
But they cooled down
Your voice on the phone
I hear traffic behind

Tímto textem začíná dvanácté album švédských mistrů smutných melodií Katatonia. Deska se jmenuje „Sky Void Of Stars“ a disponuje krásně potemnělým obalem z nepěkné budoucnosti. Minulé album „City Burials“ bylo návratové, neboť se před ním kapela na čas rozpadla. Comeback to byl podařený, ale s odstupem času se dá říci, že deska poměrně zapadla. Katatonia na ní předvedla několik výborných písní, ale místy jako by chyběla energie a do nejlepších počinů skupiny měla daleko.

Novinka „Sky Void Of Stars“ nepřináší žádnou výraznou změnu a kdo Katatonii zná, nebude ničím překvapen. To možná zní jako nuda, ale je to naopak – kapele se podařilo natočit albu, která má osobité kouzlo a více energie než předchůdce. Deska je na více poslechů a je potřeba si na ni udělat čas. Hudba není nijak extra složitá, ale své kouzlo vydává postupně. Co je důležité, Katatonia přináší i hitovky.

Jestli vás nahrávka něčím ihned zaháčkuje, budou to pecky „Birds“ či „Atrium“. První jmenovaná je rychlejší a dominuje jí skvělá kytarová melodie, jejíž zvuk je pro Katatonii signifikantní. Song hezky odsýpá a stylem by se hodil třeba na „Dead End Kings“, i zde by byl hitem. „Atrium“ je poněkud rozvážnější, ale i zde je velmi výrazná kytarová linka, která udává hlavní melodii. Song má temnější atmosféru a stylem by se mohl zařadit do období „Night Is The New Day“.

Že kapele sluší tvrdší vyznění, naznačuje úvodní „Austerity“ se skvělými trhanými riffy, ačkoliv kapela už měla mnohem výraznější otvíráky desek. Poklad se nachází uprostřed alba. „Author“ začíná poměrně nevinně, ale kapela si do skladby nachystala nejtvrdší riffy celé nahrávky. Z nich se vynoří megasilný refrén, který svou epickou atmosférou připomene období „Viva Emptiness“. Překvapí parádní kytarové sólo a v textu i název desky. Jako na každém novějším albu, i na "Sky Void Of Stars" najdete skladbu, která je jemná s nádechem elektroniky.- „Opaline" obsahuje melancholii, jakou umí jen Katatonia. Doom metalovo-popovou baladou je „Impermanence“, ve které hostuje Joel Ekelöf z progresivních Soen. Jeho hlas je podobně melancholický jako Jonasův, ale zabarvením se blíží Mikaelovi Akerfeldtovi z Opeth. Potěšením je progresivní tečka v podobě šestiminutové „No Beacon To Illuminate Our Fall“, v níž se střídají různé nálady, atmosféra graduje a přichází i hudební zvraty. Poslechnete si velmi jemné pasáže, aby vás vzápětí přepadlo to nejagresivnější z celé nahrávky.

Je škoda, že produkce nahrávky je místy až příliš „hodná“. Zejména ve zvuku kytar chybí mnohdy důraz, i když si o to situace vyloženě říká. „Sky Void Of Stars“ je albem, ve kterém si Katatonia hýčká sama sebe, kapela se svým výrazem často vrací ke starším albům. Není to špatně, jen na novince nemůžete čekat nic překvapivého nebo nového. Katatonia je ve svém pojetí melancholie konzistentní a zcela osobitá, přičemž poskládala album tak, aby se posluchač ani chvilku nenudil. Už zdaleka není tak tvrdá jako dříve, ale když je třeba, umí do toho hrábnout. „Sky Void Of Stars“ zastihlo Katatonii ve výborné skladatelské formě. Vysoké hodnocení dávám s neskrývanou radostí.

Tomáš Marton             


katatonia.com

YouTube ukázka - Atrium

Seznam skladeb:
1. Austerity
2. Colossal Shade
3. Opaline
4. Birds
5. Drab Moon
6. Author
7. Impermanence
8. Sclera
9. Atrium
10. No Beacon to Illuminate Our Fall

Sestava:
Jonas Renkse – zpěv
Anders "Blakkheim" Nyström - kytara
Roger Öjersson - kytara
Niklas "Nille" Sandin - baskytara
Daniel Moilanen - bicí

Rok vydání: 2023
Čas: 45:47
Label: Napalm Records
Země: Švédsko
Žánr: Melancholický rock/metal

Diskografie:
1993 - Dance of December Souls
1996 - Brave Murder Day
1998 - Discouraged Ones
1999 - Tonight´s Decision
2001 - Last Fair Deal Gone Down
2003 - Viva Emptiness
2006 - The Great Cold Distance
2009 - Night Is The New Day
2012 - Dead End Kings
2016 - The Fall Of Hearts
2020 - City Burials
2023 - Sky Void Of Stars

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 17.02.2023
Přečteno: 1145x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11276 sekund.