RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VETROL - Vet ´n´ Roll

Nahrávka „Vet´n´Roll“ kapely Vetrol by z pohledu recenzenta mohla patřit do kategorie těch vděčných. Poměrně brzy je jasné, kam že se cesty Vetrolu ubírají (kapela sama neváhá použít nálepku „agro“), záhy je i zřejmé, že jeden vezme zavděk každým střípkem pozitivna, leckdy dost pracně vydolovaným. Žádné složité laborování, x-té naposlouchávání, vychytávání detailů či pátrání po originalitách a následně náročné pronikání do nezvyklých zákoutí. A navíc (bohužel) nejednou člověk zakopne o vylomeniny, na kterých by se dal krásně brousit ostrovtip a které přímo vybízejí k tomu, aby člověk tvůrcům a interpretům v jedné osobě pěkně vyprášil kožich. Berte to tedy spíš jako vliv skvrn na slunci, než příjemně strávených chvil, že (i když k tomu občas nemám daleko) nemám chuť Vetrol rovnou sestřelit z povrchu zemského.

První veskrze pozitivní (a vlastně jediný) vjem nepřišel kupodivu sluchovodem, leč přes zrak a hmat. Vetrol si dali záležet na vizuální podobě bookletu. Nenáročné, ale přitažlivé. Až do chvíle, kdy jsem se hlouběji ponořil do textové přílohy. Pak mi zlehka začal běhat po zádech mráz. Texty neobratné (např. „Špatný den“), bezradné („Zlý znamení"), slizké („Plnejkejbl“), zoufalé (především „Rocker“). A tak zbývalo jedině, že alespoň hudbou by Vetrol mohli situaci zachránit. Bohužel, ani ta příliš kladů nenabízí. Jednoduchý a nenáročný kříženec řekněme rocku, punkrocku s vlivy starodávného heavíku, navíc stereotypní, nenápaditý a strohý. Příliš se toho neděje a když už začne, může být docela zle. Dá se zavzpomínat na staré dobré SPS („Smrt“, „Plnejkejbl“), jenže na rozdíl od bezpohlavních Vetrol měli SPS (bavíme se o první půlce devadesátých let) vlastní názor a výraz. Sem tam zazní potencionálně zajímavá kytarová vyhrávka (kytary jsou to jediné, na co jsem u Vetrol ochoten zpozornět), které sice působí poměrně archaicky, ale dokážou zaujmout. Nicméně zpravidla se vzápětí utopí v naivních a nevýrazných vokálních linkách.

Jako varování může působit i fakt, že ve chvíli, kdy Vetrol vsadí na vokální schopnosti hostující Hany Lingrové („Ledová smršť) a nabídnou jí jednu z nejšlapavějších melodií desky (jako bych slyšel Hudbu Praha), neuhnou ze svého bigbítu ani o chlup a ve finále je tahle kooperace (a že obvykle nedá zpívajícím ženštinám moc práce mě přetáhnout na svojí stranu…) poměrně nelahodná. Soud, nakolik je to zásluha hudby a nakolik samotné Hany Lingrové ponechám na laskavém posluchači. Za co bych s chutí Vetrolu nasázel trojku z chování, je jejich smysl pro humor. Takže „Plnejkejbl“, „Rocker“ a „Rhandy Rhoads“ (ano, i tuhle retrospektivní poctu beru jako špatný vtip) ve mně dokázali jako jediné vzbudit výraznější emoce. Totální duševní sepse.

Takže všechno špatně? Ale ne. V rámci míchanice balastu a marastu působí závěreční „Vládci času“ docela bezprostředním a sympatickým dojmem. Doposlouchat se až k nim však vyžadovalo (alespoň v mém případě) solidní dávku osobní statečnosti a vytrvalosti. Záblesk naděje (hlavně díky kytarám) se dá najít ve „Zlém znamení“ či „Špatným dnu“. V globále však platí, že mi chybí myšlenka, výraz, osobitost, …, cokoliv chuťově podstatného.

Dvanácté cédečko v tuctu nepovedených. Nemám představu, koho (asi kromě nejbližšího okolí) má oslovit a nemám ani představu, jaké (a zda vůbec) s ním Vetrol mají (přítel Lenin by řekl, že si kluci jen chtěli udělat radost…) nějaké ambice. A ani zaštítění „agro stylem“ to neřeší. To, že po světě fungují kapely, které jsou schopny s trochou nadsázky udržet masu posluchačů pomocí tří akordů, vytrvale omílaných po desetiletí, ještě neznamená, že se tenhle způsob dá provozovat bez špetičky charisma.

A nebo že bych už byl tak zmlsanej?

Savapip             


www.vetrol.cz

Seznam skladeb:
1. Intro
2. Špatný den
3. Smrt
4. Plnejkejbl
5. Poseidon
6. Ledová smršť
7. Zlý znamení
8. Sahara
9. Rocker
10. Randy Rhoads
11. Vládci času

Sestava:
Jakub Najman – zpěv, kytara
Jirka Tvrzník - kytara
Honza Roubíček - baskytara
Jirka Lingr - bicí

Rok vydání: 2008
Čas: 47:27
Studio: Šopa Lipov u Veselí, Solisko Solopisky
Země: Česká republika


Vydáno: 28.08.2008
Přečteno: 4993x




počet příspěvků: 18

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Videoklip k Vládcům ČasuOdkazuji čtenáře...26. 03. 2011 7:42 Kromaňonec
Vážený pane,...27. 06. 2010 15:20 Mareck
Bobovi: Zatim se...3. 09. 2008 15:45 hanzzz
omluva -...2. 09. 2008 17:51 Savapip
to KV2: díky, na...2. 09. 2008 17:50 Savapip


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10256 sekund.