NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax



literární soutěž

VELKÁ METALOVÁ LITERÁRNÍ SOUTĚŽ MFMM!!!

Literární soutěže jsou vděčnou záležitostí. Jako nenáročný prostředek k upoutání pozornosti se pořádají všude možně a může se zdát, že je to tak trochu laciná záležitost. Přesto si myslím, že na metalovém zinu, který má navíc pod názvem přívlastek kulturní, se pro takovou „slohovku“ otevírá velice zajímavý a doposud nepříliš probádaný prostor.

Dnes píše každý druhý a díky internetu nám to také každý druhý všem strká až pod nos. Přesto – na kolik prozaických, poetických či esejistických děl vycházejících z metalové tematiky jste v tom množství již narazili? Co se mě týče, mnoho jich nebylo. Přitom má metal k psanému umění tolik blízko! Kolik z naších oblíbených kapel by nikdy nevzniklo bez vášně k žánru fantasy? Kolik inspirace již bylo z načerpáno z klasických děl světových spisovatelů či myšlenek nejrůznějších filosofů? I letmé odpovědi na tyto otázky více než zřejmě poukazují na to, že metal si s kulturou stojící mimo svět hudby rozumí jako málokterý jiný hudební styl. A samozřejmě také na to, že metal již ze své podstaty nemainstreamového menšinového žánru vybízí k nestádnosti a skrze ni ke zdravému, kriticky přemýšlivému postoji ke světu. Sám tedy přímo otevírá náruč jak fantazii, tak pracovitým mozkovým závitům. Jak zábavě, tak vyššímu umění. Jednoduše řečeno: klade nároky, ale neuzavírá je do hranic. Poslední, co bych si dovolil z výše položených otázek vyvodit, je, že máme literatuře za její nezištnou pomoc sakra co splácet.

Nu a náš zin se rozhodl, že Vám k tomuto splácení dá, za šlechetné a cenné podpory kultuře nakloněných lidí z IFA Records, pobídku v podobě tvůrčího klání:-) Psát můžete to, k čemu máte blízko: povídky, básně či úvahy. Nebo samozřejmě všechno najednou. Nejširší prostor jistě nabízí možnost první a my ho nijak omezovat nehodláme: můžete posílat povídky veselé i smutné, obyčejné i experimentální, atmosferické i umělecké:-) Ostatní kategorie však jsou již ze své podstaty vyhraněnější (například od úvahy budeme očekávat nějakou tu myšlenku;-) – ale to jen zvětšuje výzvu, jakou by pro Vás měly představovat. Jeden zásadní společný závazek tu ale přeci jen je: tematicky musí být veškerá díla opřena o náš milovaný hudební žánr: metal. Jak, to už necháme na vaší tvořivosti a vašich nápadech. Já i zbytek redakce přejeme hodně zdaru, sličné múzy a těšíme se na vaše příspěvky.

P.S.: Nezapomeňte si dobře přečíst pravidla;-)

PRAVIDLA!!!

Tuto sekci jsem se rozhodl po intenzivním nelidském nátlaku ze strany šéfredaktora a přiznání si, že vím vlastně prd o tom, jak by měla vypadat funkční pravidla, zrušit a nahradit sekcí jinou:

MALÝ NEAMBICIÓZNÍ NÁVOD!!!

Všecko to posílejte na adresu redakce@metalforever.info.

Pokud se chcete účastnit naší soutěže, potřebujete k tomu vědět něco málo informací. Ty se vám teď pokusím, pokud možno co nejlidštějším způsobem, sdělit. Ještě předtím vás ovšem musím upozornit na to, že z důvodu naší dosavadní neposkvrněnosti akcemi podobného typu konáme první ročník naší soutěže ve volném duchu a nebudeme puntičkářsky a byrokraticky dbát na nějaké normy či co.

Přeci jen tomu ale nějaký ten rámec nasadit musíme, takže si pamatujte především to, že tematicky musí jakákoliv vaše práce, kterou nám pošlete, mít co do činění s metalem. Zbytek je na vás a vaší fantazii či šlechetné touze sdělovat světu něco zásadního.

Pokud jste všestraně nadaní a chcete, můžete se účastnit třeba všech částí soutěže, je to jedno. Jediné, co musíte dodržet je počet děl v každé kategorii. Od povídky a úvahy můžete poslat pouze jeden exemplář. Tedy jeden od každého, aby nedošlo k mýlce. Básní pošlete kolik chcete, jen myslete na to, že nedisponujeme možností prokousávat se stostránkovou sbírkou. Uděláte nám radost, když spíše vyberete z vašeho šuplíku to nejlepší, než že nám ho pošlete celý.

Na rozsah ale myslete i v případě, že píšete povídku či esej. Oficiálně rozsah nijak neomezujeme, ale pětidílnou románovou ságu vám nevezmeme. Fakt ne. U úvah se navíc cení, když člověk své myšlenky dokáže vyjádřit přiměřeně stručně a jasně. Ne když je okecává jak Pepik v hospodě.

Jsme tady na MFMM velmi otevřená společnost, takže nebudeme preferovat žádný žánr ani styl. Oceníme práce jak zábavné, tak vážné; jak obyčejné, tak experimentální; jak narativní tak umělecké. Jen v případě úvah prosím dbejte na obsah, argumentaci a podobné věci, tam budeme asi trochu přísnější.

Kdybyste měli problém s vymýšlením tématu k uvažování, zkuste třeba odpovědět na otázky typu "Jaký smysl má poslouchat metal?" nebo "Je metal umění? Zábava? Něco úplně jiného?" či dokonce "Kam spěje současný vývoj metalu?". Texty o takových problémech budeme číst velice rádi:-)

Počítejte s tím, že jakákoliv práce, aby byla do soutěže zařazena, nesmí být již publikovaná nebo již nějakou jinou soutěží o nevinnost připravená. Největší radost nám uděláte, když napíšete něco speciálně pro nás:-)

Pošlete nám na sebe kontakt, pokud stojíte kromě věčné slávy i o nějakou tu věcnou cenu. Jejich seznam se zde snad začne brzy postupně objevovat. Tento odstavec se samozřejmě nevztahuje na všechny, ale jen na ty, kteří vyhrají:-)

Pokud by vás zajímalo, kdo se chopí hodnocení vašich děl, budu to zřejmě já, starouš Savapip a samozřejmě Venca the Boss. Pokusíme se samozřejmě sehnat i další porotce, a to nejlépe takzvaně "zvnějšku", aby nebyly výsledky zcela zkreslené našimi křivými povahami.

Texty posílejte ve wordu formou přílohy v mailu. Papírové verze či runami pokryté skály hodnotit nebudeme.

Pokud chcete kromě účasti v soutěži také získat nekompromisní zpětnou vazbu v podobě tvrdé a nelítostné kritiky (kterou budu pravděpodobně zajišťovat já), která vám pomůže odhalit vaše chyby a přiblížit se tak spisovatelské dokonalosti, připište do mailu, kterým nám práci(e) pošlete, toto veselé heslo: "rozerván na kusy":-) Kritika poputuje výhradně do vašich rukou.

To je asi prozatím vše, ale pokud možno to tu pravidelně sledujte, bo je možné, že jsem na něco zapomněl.

Těšíme se na vaše příspěvky a přejeme příjemnou tvorbu.

Josef & redakce

Pepa Dubec             



Vydáno: 09.02.2008
Přečteno: 53282x




počet příspěvků: 17

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
to Dan: vzhledem k...18. 12. 2015 18:24 Savapip
Jaký je CÍL soutěže?Ahoj, mám dotaz,...18. 12. 2015 17:34 Dan 77
Možná budu znít...30. 03. 2012 18:36 Eyrekr
Ahoj! Soutěž...1. 07. 2009 8:59 Venca
Ahoj, soutěž...30. 06. 2009 23:04 Dawnie


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0892 sekund.