PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KORPIKLAANI - Rankarumpu

Když se na konci loňského roku objevil v éteru „havajský“ videoklip Korpiklaani na výpůjčku „Gotta Go Home“, který frontman Jonne Järvelä okořenil prohlášením, že ve videu má stejné pohyby, jaké v dětství nacvičoval u této skladby před zrcadlem s tenisovou raketou, možná si příznivci dávných rozjuchaných nálad finských lesních mužíků povzdechli, že je škoda, že už s Korpiklaani není taková sranda jako kdysi. Kdo mohl tušit, že „Gotta Go Home“ je vábnička, která připravuje půdu pro album „Rankarumpu“, jež totálně vymetlo i z posledního koutu vážnější tendence, které začínaly do tvorby Korpiklaani pronikat.

Všemu dominuje ze řetězu utržený temperament. Těžko říct, jestli ho do kapely přinesl Olli Vänskä, houslista dřímajících Turisas, který v Korpiklaani vystřídal poměrně vážného Tuomase Rounakariho (důležité je, že jeho nástroj ctí ducha Korpiklaani a nálady bývalého působiště na „Rankarumpu“ netahá), společně s harmonikou Samiho Perttuly má na „Rankarumpu“ obrovský prostor, a je jedním z hlavních hybatelů aktuální neposednosti kapely. K dalším patří zjevně skvěle náladově i hlasově vyladěný Jonne Järvelä, který vsadil na neotesaně nespoutaný výraz, a bezprostředně strhující melodie. Když v úvodu alba ve skočné „Kotomaa“ vystřelí Korpiklaani melodicky našlápnutý refrénový nápěv, je zjevné, že rozehrávají hru jako za mlada – nasazením i pojetím. Cítíte tu divočinu, která musí vypuknout pod pódiem? A takových náloží mají Korpiklaani nachystanou téměř celou desku. Skákačka „Tapa sen kun kerkeet“, v níž Jonne i sbory chrlí o překot text, lehce zvolní jen v lidovkovém motivu, a rošťácká „Aita“ posune živočišnost na absolutní vrchol, z něhož se Korpiklaani hodně dlouho nechce dolů. Pokud se vám stýská po vážnější notě, která v posledních letech u kapely nabírala na větším významu, vyčkejte do finále, do majestátnosti rozkvétající „Harhainen höyhen“ je v podstatě jediným (velice důstojným) zástupcem serióznějších nálad.

Znovuzrození Korpiklaani? Svým způsobem ano. K tomu, aby se s nimi křepčilo extrémně vesele, Finové tentokrát nepotřebují žádné mezinárodní zkratky skrz vodku či pivo, rodný jazyk jim do nevázaných halekaček dokonale zapadá, a i díky lidovým nástrojům album dýchá a žije na plné pecky. Nelze jinak, než stoprocentně souhlasit s Korpiklaani, že tohle album roztančí i puritány!

Savapip             

Jonneho družina při toulkách severskou přírodou zřejmě objevila zázračný pramen s živou vodou, protože jinak si neumím vysvětlit, kde se v ní najednou vzalo tolik života a energie. Když jsem si v recenzi na předešlý počin kapely "Jylhä" povzdechl, že pánové s přibývajícím věkem zvážněli a ubrali na rozjuchanosti i tempu svých písní, nečekal jsem, že se někdy podaří tento trend zvrátit, jenomže finská šestice mě rázem vyvedla z omylu. Novinka "Rankarumpu" je návratem k přímočarým, svižným a příjemně chytlavým songům, tedy k poloze, která kapele sedí zdaleka nejvíc. Veselé halekačky jako "Kotomaa", "Aita" nebo "Saunaan" se pyšní nálepkou typičtí Korpiklaani a zajisté budou sklízet nemalé ovace při živých vystoupeních. Ostatní skladby jim v tomto ohledu směle šlapou na paty. V poslední třetině alba to sice začne lehce melodicky pokulhávat, ale to je jen drobný škraloup na kráse jinak velmi zdařilé nahrávky.

Moloch 8/10


www.korpiklaani.com

YouTube ukázka - Rankarumpu

Seznam skladeb:
1. Kotomaa
2. Tapa sen kun kerkeet
3. Aita
4. Saunaan
5. Mettään
6. Kalmisto
7. Rankarumpu
8. No perkele
9. Viikatelintu
10. Nouse
11. Oraakkelit
12. Harhainen höyhen

Sestava:
Jonne Järvelä – zpěv, kytary
Kalle Savijärvi – kytara
Jarkko Aaltonen – baskytara
Olli Vänskä - housle
Sami Perttula – harmonika
Samuli Mikkonen – bicí

Rok vydání: 2024
Čas: 43:15
Label: Nuclear Blast
Země: Finsko

Diskografie:
2003 - Spirit of the Forest
2005 - Voice of Wilderness
2006 - Tales Along This Road
2007 - Tervaskanto
2008 - Korven Kuningas
2009 – Karkelo
2011 – Ukon Wacka
2012 - Manala
2015 - Noita
2018 - Kulkija
2021 - Jylhä
2024 - Rankarumpu

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 12.04.2024
Přečteno: 552x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09286 sekund.