RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...

RAGE - Afterlifelines
Nikde není psáno, že se to musí poslouchat...

MONTROSE - Montrose
z dílny hard rocku. Debutní fošna je skvělá,...

RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10

MONTROSE - Montrose
Montrose je fenomenální kytarista, jeho kytara...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Oproti předešlému zápisu "Talviö" jde samozřejmě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STORMWITCH - Stronger Than Heaven

S albem „Stronger Than Heaven“ byla proměna Stormwitch definitivně dokonána. Po změně jmen muzikantů kapela tentokrát odložila tradiční ocvočkovanou kůži a navlékla se do barokních kostýmů. Tím si kluci mohli odfajfkovat další položku na seznamu své jedinečnosti. A je paradoxní, že i když zasvěcení o Stormwitch mluvili poměrně nahlas, vyslala je na první turné po Německu právě až tahle třetí deska. Deska, která znovu hýčká a rozvíjí specifický výraz kapely, deska, která znovu nemá žádnou výraznější slabinu a deska, na které se opět nachází řada hitů a která pokračuje v linii naznačené na předchozím díle „Tales Of Terror“.

A to je právě moment, proč jsem (přes nesporné kvality aktuální desky) doporučoval na seznámení se s tvorbou Stormwitch předcházející opus. Předběhnu-li trochu události, byla jednou z největších předností (hm, pravda, ne vždy to bylo předností, záleží jen na úhlu pohledu) téhle kapely skutečnost, že si člověk nikdy nemohl být jistý tím, kam se ve svém vývoji Stormwitch zrovna posunou a co mu na desce naservírují. A to mi u „Stronger Than Heaven“, opředeného jistou vývojovou opatrností, docela schází. V žádném případě nechci mluvit o nějakém zklamání, na to je „Stronger Than Heaven“ příliš napráskané tutovými hity. Jen někde v povzdálí šotek neposeda našeptává, že v tomhle hektickém období (třetí deska v době tří let) měli Stormwitch potenciál na to vyšlápnout ještě o ždibíček výš. Legenda tvrdí, že autoři této desky byli natolik zaneprázdnění (Stefan studiem a Harald prací), že celé album sepsali během čtrnácti dnů. Klobouk dolů, pánové!

Tipy? Tak popořadě. Téměř speedový strašidlácký úvod „Rats In The Attic“, na kterém můžete obdivovat nejen cit pro přirozeně klouzavé a chytlavé melodie, instrumentální barevnost (samozřejmě v kabátu z osmdesátých let), skvělou symbiózu kytar a basy, nenáročných a výhružných chorálů i různých poloh vokálu Andyho Aldriana. S jeho výškami jsem měl vždycky krapet problém, tenhle song naštěstí patří k těm, kde jeho nepříjemně drásavý ječák nedostane až tolik prostoru (porovnejte např. s jeho drážděním v následující „Eternii“). Je mi záhadou, proč v metalmaniovské edici odpovědní vynechali rozsáhlou kompozici „Jonathan´s Diary“. Výpravný upíří příběh, ve kterém se Stormwitch úspěšně popasují s délkou sedmi minut, což při svérázném výrazu, stavěném spíš na krátké úderky není úkol zrovna jednoduchý. Famózně chytlavý riff ve „Slave To Moonlight (a to excelentní vlčí vytí :-) ) dělá z téhle písně jednu z nenápadně nejlepších skladeb na desce. Typický osmdesátkový metal. Těžkotonážní titulka „Stronger Than Heaven“, která trochu doplácí právě na chyrakteristicky dobový zvuk. Umíte si představit tuhle parní mašinu vypucovanou současnými trendy a možnostmi? Potencionální zabijácká hymna! „Ravenlord“ je tou skladbou, po které sáhli Hammerfall a na svých koncertech jí věnovali „nejlepší německé metalové bandě“. Jo, jo, řeč je o Stormwitch!

I přes to, že všechna očekávání nebyla zcela naplněna, je „Stronger Than Heaven“ hodně povedená deska, dokonale charakterizující nejplodnější období kapely a heavy metal osmdesátých let minulého století. V kontextu celé tvorby Stormwitch jí však chápu jako jakési nadechnutí mezi zlomovou „Tales Of Terror“ a excelentní „The Beauty And The Beast“. Kéž by sílu a kapacitu na podobně silný nádech měli Stormwitch i v budoucnosti!

Savapip             


www.stormwitch.de

Seznam skladeb:
1. Rats In The Attic
2. Eternia
3. Jonathan's Diary
4. Slave To Moonlight
5. Stronger Than Heaven
6. Ravenlord
7. Allies Of The Dark
8. Dorian Gray

live bonus:
9. Children of the Night
10. Buried Alive
11. Long Boats on the Horizon
12. Beware the Demons

Sestava:
Andy Aldrian (Andy Mück) - zpěv
Lee Tarot (Harald Lee) - kytara
Steve Merchant (Stefan Kaufmann) - kytara
Ronny Pearson (Ronny Gleisberg) - baskytara
Pete Lancer (Peter Langer) - bicí

Rok vydání: 1986
Čas: 1:02:22
Label: Gama (reedice Battle Cry Records)
Země: Německo

Diskografie:
1984 – Walpurgis Night
1985 – Tales Of Terror
1986 – Stronger Than Heaven
1987 – The Beauty And The Beast
1989 – Eye Of The Storm
1992 – War Of The Wizards
1994 – Shogun
2002 – Dance With The Witches
2004 - Witchcraft

Související články:
STORMWITCH - Walpurgis Night
STORMWITCH - Tales Of Terror


Vydáno: 13.10.2008
Přečteno: 4906x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
9,5/10Opět skvělé a...25. 06. 2020 11:30 Aldys83
StormwitchAkce s názvem Rock...22. 06. 2020 16:32 Jani
I třetí album......je naprostá...20. 06. 2020 21:26 Kolík
Suhlasim s Vencom....24. 10. 2008 9:45 Marc - JANESESSION
Jonathan´s Diary...13. 10. 2008 9:26 Venca


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08741 sekund.