PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




WHITE LION - Pride

Ironie osudu? V roce 1987 White Lion podepisují smlouvu s Atlantic, sesterským labelem už profláknuté Elektry. A vypadlo z nich velice silná deska. Vést polemiky o tom, jestli se jedná i o desku nejlepší, by byla asi debata na dlouhé hodiny. Osobně bych hlasoval za rozlučkové album staré sestavy, ale to jen z toho pohledu, že na „Pride“ White Lion ještě stále nedokáží udržet konstantně vysokou hladinu úrovně svých songů. Bráno z pohledu úspěšnosti, asi už nic nepřekoná mánii a ohlas, vyburcovaný v souvislosti se dvěma skladbami z desky „Pride“. A s ohledem na název aktuálního alba kapely („Return To Pride“) je zřejmé, které období své kariéry by si Mike Tramp rád zopakoval.

Ač to v kontextu dění bude znít asi podivně, je těžké u White Lion pozorovat nějaký zásadní vývoj či zrání. Od prvního alba podává kapela podařené muzikantské výkony, je charakterizována typickým rukopisem, typickým vokálem i typickými kytarovými sóly. Za celou kariéru neudělali trampovci jediný nečekaný krok stranou. Ve chvíli, kdy spousta jejich kolegů měnila kabát a snažila se přizpůsobit trendům, raději White Lion přerušili svoji kariéru. Zachovali si tak svojí nezaměnitelnou tvář a z retrospektivního pohledu odsoudili svá alba k posuzování nikoliv jako vývojovou řadu, ale jako sbírky tu více, tu méně povedených hitů. A zmiňuji-li pojem hit, tak tomu v případě desky „Pride“ rozhodně není náhodou. Možná by se spíš slušelo psát tento výraz s velkým „H“.

Tím největším je bezesporu třetí singl z desky, balada „When The Children Cry“. Pokud neznáte, či jste snad nikdy nezaslechli tohle tesklivě povzbudivé vyprávění, hned po tom, co dokončíte všechny uvítací ceremoniály na planetě Zemi to koukejte dohnat! Mike Tramp je sice definitivně mistr světa v přeslazování, ale pokud si nálada, námět i chytlavost skladby sedne s vokálním projevem v tak dokonalé symbióze jako v tomhle případě, dá se prominout cokoliv. Další singl, další sladkost a tentokrát (to jsou ty rozpory…) věc, se kterou se zas až tak snadno srovnat nemůžu. Vzhledem k tomu, že za svoje účinkování v klipu (nejen) ke skladbě „Wait“ si Mike Tramp mezi (zejména) mužskou částí populace příliš příznivců nezískal, asi nebudu sám. Nabízí se srovnání s „Broken Heart“, ale v tomhle případě se hlásím přece jen k silnějšímu „prvnímu“ dílu. I přes to je oblíbené téma rozchodu s milovanou bytostí, podané ve šlapavějším tempu, dalším tahákem. I třetí singl (dle pořadí vydání druhý) „Tell Me“ opět sází na sladší tvář kapely, další šlapavá věc s povedeným Brattovým sólem a tradičním chorálem.

K dobru White Lion je nutno přiznat, že nahoru je vytáhli především jejich koncertní aktivity. Vždyť první ze singlů „Wait“ zaznamenal výraznější úspěch až po sedmi měsících od svého vydání. A v téhle době kapela vydatně koncertovala po boku Kiss, Aerosmith, Ozzyho Osbourna či AC/DC. Ovšem pokud byste nechtěli dát na médii protlačované skladby (i když za „When The Children Cry“ klidně zvednu ruku), sáhněte raději po úvodních „Hungry“ a „Lonely Nights“. Do dokonalosti dotažený model z první desky, šťavnaté melodie, silné sbory, chytlavé refrény a nedostižná Vittova sóla. Koneckonců, za svůj výkon Vitto sklidil ocenění v nejedné anketě hudebních magazínů.

Nostalgicky laděné album „Pride“ nasměrovalo White Lion mezi hardrockovou elitu. Kdo v té době tušil, že tenhle status nebude mít zas tak dlouhého trvání…

Savapip             


www.returnofthepride.com

Seznam skladeb:
1. Hungry
2. Lonely Nights
3. Don't Give Up
4. Sweet Little Loving
5. Lady Of The Valley
6. Wait
7. All You Need Is Rock 'N' Roll
8. Tell Me
9. All Join Our Hands
10. When the Children Cry

Sestava:
Mike Tramp - zpěv
Vito Bratta - kytara
James Lomenzo - baskytara
Greg D´Angelo- bicí

Rok vydání: 1987
Čas: 44:22
Produkce: Michael Wagener
Label: Atlantic
Země: USA

Diskografie:
1985 – Fight To Survive
1987 - Pride
1989 - Big Game
1991 - Mane Attraction
2008 - Return Of The Pride

Související články:
WHITE LION - Fight To Survive


Vydáno: 08.12.2008
Přečteno: 4066x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
When the Children...2. 01. 2009 20:47 heide


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.16504 sekund.