PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




NEGATIVE FACE - The Garden Of Wishes

Sakra, proč psát elaborát na „Zahradu přání“ projektu Negative Face, když dobré se prý chválí samo? Navíc za situace, kdy tahle barevná nahrávka pokaždé vybouří všeliké (ano, i negativní), a i na stejných místech desky občas naprosto opačné emoce? No třeba jen právě proto, že se závěrečným laskavým pohlazením ze mě stejně vždycky vypadne lakonické konstatování „jo, tohle je fakt dobrý...“ A je mi líto se nepodělit o tenhle souboj pocitů ve strhujícím mišmaši nálad, stylů a nápadů.

Jakékoliv smyslové přirovnání se k „The Garden Of Wishes“ použije, nikdy nebude člověk daleko od relativní pravdy. A tak si troufnu vyhlašovat, že ve mně tvorba Matěje Lipského vyvolala živou asociaci na obrazy Jeroena Anthonisze van Akena (tedy Hieronyma Bosche). To pro svojí nekonečnou barevnost, originalitu, spletitost, komplexnost a přetékající pohár, ve kterém se míchá fantazie s promyšleností. A přitom z toho všeho dýchá nenucenost, je znát, že to Matěje prostě baví. Ať už jde o famózně vychytaný obal s netradičním uložením knížky, personálním kryptogramem v textu skladby „Jméno“, filozoficky poetickými texty, pospojovanými do koncepčního tématu či názvy skladeb, vyvedenými v Braillově písmu.

A hudba? Kladivo na netrpělivce v úvodním šestidílném probublávání „Falling Asleep“. Death-jazz-skáčové kolotočářství v „The Way“, křehoučké mazlení s nezbytným smyčcem ve „Woman“, kde si poprvé prozpěvne i největší perla mohutné a volně procházející sestavy – Monika Šramlová. První dokonalá definitivní pecka mezi světla přichází v hrubě atmosférické rockovce „The Garden“, kdy jsem si – světe div se – při vyřvávacím „Down To River“ i s chutí zaskákal. Žánrově čistá (v podstatě výjimka) sladká nekomplikovaná romantika „The Dream“. Uskákaně uřvaný paskvil-hardcorapop „Morning Star“…, praktická ukázka, co všechno lze smíchat a přitom udržet tvar v rámci skladby i v kontextu celé desky. Skladba, při které lze jen zírat, stejně tak snadno, jako vyletět z kůže… Koncertní atmosféra nakřáplého „Ega“ je víc než cokoliv jiného značně rušivá… Ušeptaný jazzík zvrácený až ke growlingu – kde je hranice mezi zamyšleností, psychedelií a amokem? Možná v „Her Face“. Pohodovka „Forever“ přinese úlevu a odlehčení a ideální výchozí pozici pro dramatický dialog se závanem gotiky a therionovsky symfonickou náladou „The Name“. Po všech předchozích koloveletočích mi „The Tears“ přijde už, přes veškerý chaos, který z ní dýchá, jako naprostá normálka. Grandiózní finále – v tuzemštině zpívaná, emotivní, přímočará a jednoznačná (tedy bez nutnosti zapínat mixér) „Zahrada emocí“. Krásná a prožitá melodie, shrnující vše prožité do neskutečně uspokojujícího pocitu,ve kterém snadno zapomenete na to, že ne každý chod nesmírně bohatého menu vás dokázal uspokojit.

Vida, kdysi jsem to schytal za kritiku jistého „nadčasového“ a nekonformního díla s doporučením, ať se držím svých zaběhlých kolejí a nestrkám čumák do myšlenek nespoutané a otevřené umělcovy duše. „The Garden Of Wishes“ je důkazem, že být originální neznamená být za každou nepochopitelný a neuchopitelný. Nechci tvrdit, že jsem duši Matěje Lipského pochopil a stejně tak nebudu tvrdit, že tohle album je geniální. Ale nenarážím na žádnou samoúčelnost či násilnou poslepovanost. A multižánrová procházka „Zahradou přání“ mě jednoduše a vytrvale baví.

Savapip             


www.negativeface.com

Seznam skladeb:
1. Falling Asleep
7. The Way
8. Woman
9. The Garden
10. The Dream
11. Morning Star
12. Ego
13. Her Face
14. Forever
15. The Name
16. The Tears
17. Zahrada emocí

Sestava:
Matěj Lipský – zpěv, kytary
Maťo Mišík – kytara, baskytara, klávesy
Monika Šramlová - zpěv
a kupa dalších

Rok vydání: 2009
Čas: 54:37
Label: Elysion
Země: Česká republika


Vydáno: 27.09.2009
Přečteno: 3155x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Dal bych i víc % ale jinak...Dobře napsané,...30. 09. 2009 10:44 Tom


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09821 sekund.