RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




coRPus - The Rise

Stejně je ten hudební svět podivná planeta. Proč se ustavičně uctívají hudební ikony, které víc než z momentální formy žijí z historie a překvapivě silní nováčci zůstávají jen lahůdkou pro fajnšmekry? Když řeknu, že míříme do Belgie za kapelou coRPus a jejich debutovým, dva roky starým albem „The Rise“, díky úvodnímu oslímu můstku je vám doufám jasné, o které ze zmíněných kategorií bude dneska řeč.

Frontální útok na emoce. Jinak se „The Rise“ nedá nazvat. No, vlastně, aby ta charakteristika byla úplná, měl bych dodat, že jde o velice podařený útok na emoce. CoRPus při svém prvním kroku na hudební scéně projevili notnou dávku odvahy a zakousli se do pořádného krajíce. Kombinace (velice přístupného) progresivního metalu a koncepčního příběhu na ploše sedmdesáti minut může svádět k myšlence, že takováhle porce si vyžaduje sakra ostřílené matadory. Naštěstí předsudky či zaběhlá pravidla občas neplatí.

Na první ucho se zdá, že dominantním nástrojem nahrávky jsou klávesy. Jejich bohatost je ohromující a především jejich zásluhou zní album chvílemi až majestátně. Ovšem až v kombinaci s řezavými riffy a razantními bicími, které táhnou muziku coRPus směrem k heavíku a zvláštně zabarveným vokálem Benno van Kaulena (v mezičase zůstal již jen u kytary a u mikrofonu jej nahradil pěvec Mehdi) vylézá na svět přitažlivá podoba výrazně melodického progresu. Díky častému střídání temp a nálad udržují coRPus napětí, díky výborným nápadům dokáží (a to prosím po téměř celou dobu) udržet pozornost.

U koncepčního alba je nezbytné, aby muzika šla ruku v ruce i s příběhovou složkou. CoRPus sáhli po v podstatě banálním námětu. Ona (Sophie) si chce dát na chvíli pauzu a On (Martin) to nesnáší úplně lehce… Martinovy pocity a prožitky jsou tím, co coRPus zpracovávají a rozvíjejí. Z tohoto námětu pochopitelně vyplývá určitá melancholie, rozervanost, napětí i naděje. A přesně to z „The Rise“ dýchá. A navíc, což u koncepčního alba může být zrádné, i jednotlivé songy mají hitové ambice („Sophie´s World“, „The Fatekeeper“, „Stop Haunting Me“ či „My Gift“ s výletem do zdivočelého blackově uskřípaného vokálu jsou toho nejlepším důkazem) a obstojí jako samostatné pecky. I z toho důvodu netřeba poukazovat na nejlepší okamžiky. CoRPus dokážou zaujmout nejen v rámci celku i v drobných detailech, vemte si třeba živou rozvernost bicích ve „Where I Was“, či famózní vokální zářez v „Sophie´s World“.

Jedno z těch alb, u kterých pochopíte frázi, že psát o muzice je jako tančit o architektuře. Svět coRPus je nesmírně barevný, atmosférický a obsažný. Vstřebat „The Rise“ se všemi jeho zákoutími se napoprvé prostě nedá. A netroufám si odhadovat, kolik poslechů bude potřeba na odhalení a prozkoumání a hlavně vychutnání všech nápadů, kterými coRPus svojí desku napěchovali. Ale ono to vůbec neva. Ten vzrušující pocit z emočně bohatého (a přitom hudebně i technicky precizního) světa se dostavuje už při nasátí jejich pouhého zlomku.

Savapip             


corpusweb.eu
bandzone.cz/corpusbe

Seznam skladeb:
1. Captatio Benevolentiae
2. Where I Am
3. Sophie's World
4. The Fatekeeper
5. Where I Was (Reminiscences)
6. Heartless - part 1: Autumn Rain
7. Heartless - part 2: Stop Haunting Me
8. Heartless - part 3: Corridor of Wolves
9. Heartless - part 4: My Gift
10. The Reason Why
11. Disconnect
12. Where She Is

Sestava:
Benno Van Keulen – zpěv, baskytara
Wouter De Coster - kytara
Tobias Vanderhenst - klávesy
Steve Vanderperren - bicí

Rok vydání: 2008
Čas: 1:10:49
Země: Belgie


Vydáno: 05.07.2010
Přečteno: 3584x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
poslech sem ty veci...6. 07. 2010 21:05 J.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08751 sekund.