PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MASTERPLAN – Time to Be King

Už jen zpráva o návratu Jorna Landeho do Masterplan je na oslavný taneček. Jakkoli se mi totiž líbila i předchozí deska „MK II“ s Mikem DiMeo za mikrofonem a jakkoli mám ráda sólovou tvorbu Jorna, spojení jeho hlasu a muzikantského a skladatelského umění Rolanda Grapowa je přesně tou pravou chemií. Proto jsem celkem s jistotou očekávala důstojného nástupce prvních dvou desek – a tím pádem i hudební dílo, které pořádně rozvíří melodické vody.

Už singlovky „Far from the End of the World“ a „Lonely Winds of War“ napověděly, že můžeme očekávat kombinaci mezi prvními dvěma alby – skladby nejsou úplně přímočaré a jsou okořeněny progresivitou (stejně jako na eponymním debutu) a přitom jim nechybí to zásadní – totiž mistrovsky tkané melodie a refrény, které udělaly takovou perlu z desky „Aeronautics“. Už v úvodní „Fiddle of Time“ si můžeme všimnout, že významnou roli tentokrát dostaly klávesy, které jen podtrhují mnohovrstevnatost skladeb, jež ve své složitosti ovšem zásadně nezapomínají na melodie – v krátké písni tak najdeme dva, někdy i tři různé refrény. Magický recept, jak udělat progresivní desku plnou originálních a neotřelých postupů, která je zároveň chytlavá na první poslech a obsahuje od začátku až dokonce nevtíravě působící refrény, které ovšem jen tak z hlavy nevytřepete.

Má cenu vůbec zmiňovat, že jedním z hlavních klíčů k úspěchu je Jornův hlas a opět ho vychvalovat až do nebe? Myslím, že ani ne. Každý, kdo má uši, tak to slyší sám. Jen bych opět chtěla vyjádřit svůj názor, že jakkoli je Lande skvělý na přímých rockových albech, spojení jeho hlasu s progresivní hudbou je ještě o mnoho lepší. Už jen proto, že musí používat hlas variabilněji a my máme možnost si ho vychutnat ve větším rozsahu, než obvykle (což potvrzovala za jeho působení i tvorba Beyond Twilight).

Na albu prakticky nenajdete slabší věc, kdybych měla naopak vypíchnout ty nejlepší, přikláněla bych se k těm v táhlejším, pomalejším tempu – tedy „The Dark Road“, „The Black One“ či „Under the Moon“. Hodně mi přirostla k srdci i singlovka „Far from the End of the World“ a to hlavně kvůli nádhernému textu na moje oblíbené téma generačních letů. Za zvýšenou pozornost stojí i vrstevnatá „The Sun Is in Your Hands“. Absolutním vrcholem je ale trochu paradoxně bonusová skladba v závěru alba. Když jsem prvně slyšela pohodovou „Kisses from You“, hned jsem se začala poohlížet, která že to kapela ze 60. let ji původně nahrála. A jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistila, že to není cover, ale původní tvorba Masterplan. Tady musím skutečně smeknout. Skladba má úžasný náboj, hravou melodii, čiší z ní pozitivní energie a na Landeho hlas padne jak ušitá. Bez obav tak můžu konstatovat, že důstojný nástupce se skutečně podařil a „Time to Be King“ si v ničem nezadá se zbytkem skvělé diskografie Masterplan.

Ray             

MASTERPLAN pro mě nikdy nebyli skupinou, u které bych si stříknul do gatí pokaždé, když vydají nějaké nové album Jejich kvality, které rozhodující mírou zbytňuje mistr Lande, jim ale rozhodně neupírám. První album se mně líbilo skoro celé, na „Aeronautics“ to byla zhruba polovina (jasně vítězí duo skladeb „Wounds“ a „Black In The Burn“). Z desky „MK II“ bych si vzpomněl možná tak na jednu skladbu (a určitě to není jen díky Jornově neúčasti). Kam se v této lichotivě sestupné tendenci řadí novinka? Rozhodně válcuje album předešlé a řadí se na pomyslnou třetí pozici. Od druhé příčky ho přitom dělí pouze skutečnost, že se na desce nenachází jediná melodicky vymezená skladba, pecka, kterou bych si chtěl pouštět pořád dokola (viz „Wounds“). Na druhou stranu, jak už správně podotkla kolegyně, na „Time To Be King“ nenajdeme ani jedno slabé místo. Všechny songy si své odjedou po hitově sice umírněné, kvalitativně však výrazně nekolísající linii. Všude zmiňovaný progres je zde zastoupen v naprosto minimální míře a pokud už se odněkud vyloupne, je pouze prostředkem k načechrání power rockových melodií, nikoli jejich účelovým tahounem. A právě to mně je na nové desce MASTERPLAN sympatické. Rocková pohoda, která vyvěrá z aktuálního materiálu je ve své nestrojené přirozenosti svůdná a s každým dalším poslechem čím dál více podmanivá. Tohle umí jenom mistři.
Pagan 7,5/10

www.master-plan.net

MASTERPLAN – Lonely Winds of War

Seznam skladeb:
1.Fiddle of Time
2.Blow Your Winds
3.Far from the End of the World
4.Time to Be King
5.Lonely Winds of War
6.The Dark Road
7.The Sun Is in Your Hands
8.The Black One
9.Blue Europa
10.Under the Moon
11.Kisses from You
12.Never Walk Alone

Sestava:
Jørn Lande – zpěv
Roland Grapow – kytary
Axel Mackenrott – klávesy
Jan-Sören Eckert – basa
Mike Terrana – bicí

Rok vydání: 2010
Čas: 44:57
Label: AFM Records
Země: Německo

Diskografie:
2003 – Masterplan
2005 – Aeronautics
2007 – MK II
2010 – Time to Be King


Vydáno: 27.07.2010
Přečteno: 5722x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Rozhodně kvalitní...22. 08. 2010 16:14 Mariachi


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09364 sekund.