NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Brutal Assault XV, 12.-14.8.2010, vojenská pevnost Josefov, Jaroměř - piatok

Prvá vec, ktorá mi v piatok trinásteho (!) stála za pohľad, boli Fíni CALLISTO. Miesto ich zaradenia do súpisky bolo pre mňa sklamaním, pretože tak komorná hudba sa jednoducho na čas obeda nehodí, večer bol ale zrejme dlho dopredu rezervovaný pre väčšie a známejšie mená. Severania stihli za polhodinku odohrať všeho všudy štyri songy, tri z novinky a z predchádzajúceho albumu padla „Wormwood“. Spevák nie je zrovna veľký tlčhuba, to ešte viem pochopiť, že ale dokázal aj celé minúty stáť meravo na mieste otočený chrbtom k ľuďom, to už nie. Každopádne pokiaľ ste to neriešili, vychutnali ste si ako čistý, tak aj expresívnejší vokálny prejav, vystúpenie bolo perfektne vygradované v záverečnej „Providence“ s rozsiahlymi drone pasážami a polhodinka v ich spoločnosti ubehla veľmi prijemne a možno až príliš rýchlo.

Druhý den jsem dorazil až na mnou velice očkávané DEVOURMENT. Lepší vystoupení jsem si ani nemohl přát. V kotli to vřelo, kluci americký do lidí prali jednu špinavou pecku za druhou. Jejich pojetí brutal death metalu lahodí mému uchu a jak jsem se přesvědčil, nejen mému. Po koncertu (jehož část baskytarista Chris Andrews odehrál v koňské masce) rapidně vzrostl počet rozprodaného merchandise skupiny. Jejich logo bylo vidět všude, kam se člověk podíval. A rozhodně bylo jedním z nejčastějších, které se na festivalu objevovaly.

Amíci KYLESA boli tak trochu festivalovou zvláštnosťou – predstavili sa s dvoma bubeníkmi. Minuloročná „Static Tensions“ ma mixom hardcoreu a sludgeu zaujala, a tak som sa pri nich rád pristavil, vediac, že chybu rozhodne neurobím. Za pravdu mi dala solídne zahraná viac ako polhodina zahŕňajúca najmä skladby zo spomínaného albumu vrátane mojej obľúbenej „Unknown Awareness“. Snáď najviac potešila sólo gitara čitateľne vytiahnutá nad ostatné dianie, frontmanka Laura Pleasants v skvelej vokálnej forme a perfektná synchronizácia oboch pánov s paličkami. Jedna z vecí, vďaka ktorej návštevu Brutalu neľutujem.

KALMAH nepatří k mnou preferovaným skupinám. Nikdy mi jejich hudba nic moc neříkala a přesto mě jejich set příjemně naladil. Velký podíl na tom měl určitě i vokalista Pekka Kokko který byl očividně ve svém živlu a velice dobré náladě. Bavil celé publikum popisováním toho, kam si po příjezdu umístí fotku z BA na facebooku a prohlášeními tipu "You know, my friends, how to play ice hockey. Ok. But we know, how to play heavy metal." Na japonské avantgardní SIGH jsem nebyl ani tak natěšený, jako spíš zvědavý. A předvedli opravdu zajímavé vystoupení. Plivání ohně jim moc nešlo, ovšem hráli perfektně, netradičně a, co si budeme povídat, díky zpěvačce se bylo i na co pěkného dívat.

Ďalšia neplánovaná prestavba programu spôsobila, že s MNEMIC si pozíciu prehodili Mexikáni ILL NINO. Tí ukázali, že zatracovaný nu-metal sa hrá všade rovnako, čo však nevadilo publiku, ktoré bolo naozaj početné a koniec koncov ani mne, i keď som nemal nutkanie zísť kvôli nim dole z tribúny. Zaujal výborný pohyb kapely po pódiu okolo speváka Cristiana, ktorý toho vrátane nespočetných motherfuckerov stihol naozaj dosť.

Původně jsem vůbec neměla v úmyslu show SYBREED navštívit z důvodu moc brzkého umístění v programu, ale když byli přesunuti na vhodnější dobu a já se vyskytovala zrovna u pódia, rozhodla jsem se vystoupení shlédnout. Dostala jsem spoustu doporučení, že by se mi mohli líbit a zklamaná jsem rozhodně nebyla. Naprosto skvělý výkon a Švýcaři mě směsicí moderního metalu s industrialními prvky naprosto strhli.

Avizovaní MNEMIC napokon spustili svoj „modern metal“ (nech už tým myslia čokoľvek) o dve hodinky neskôr. V podstate šlo o nie príliš dobre zahraný, no pre mnohých zrejme atraktívny mix niekoľkých žánrov od industrialu až po metalcore, ktorý však mierne doplatil na pošramotený zvuk a kapela samotná mi taktiež neprišla, že by si to práve užívala. Spev falošný až beda a súhru muzikantov aby človek rovnako pohľadal. Na chlieb si snáď zarobili, dojem však u mňa Dáni nezanechali a pri ich odchode nebolo prečo sa vzrušovať i keď kotol pod pódiom bol zrejme iného názoru. Každému, čo jeho jest...

Večer jsem dorazil až na DEVINA TOWSENDA. Nic nemohlo zkazit jeho vystoupení, ani přívalový déšť, který se během intra spustil. Ještě umocňoval atmosféru jeho prezence a trval jen necelé tři písničky. Nejvíc kusů bylo vybráno z posledního alba "Addicted", ale i na předchozí "Kí" se našlo místo. Jedna velká lahůdka.
S kolegom absolútny súhlas, Devina som stihol asi až od tretiny, to čo na pódiu predvádzal, ma však dostávalo do kolien a nezmohol som sa na viac, ako len neveriacky čumieť v nemom úžase s ústami dokorán a zúrivo aplaudovať po každom jednom songu. Nemám veľký prehľad o jeho tvorbe, snáď ale aj preto každá jedna skladba mala na moju osobu znásobujúci účinok. Celá hodinka úžasne gradovala, z reproduktorov sa valila jedna neuveriteľná melódia za druhou a Devinova komunikácia s publikom bola nadštandartná. To všetko klincoval krištáľovo čistý zvuk. Bláznivý Kanaďan mi privodil hotovú duševnú katarziu – jeho magický set hodnotím ako najlepšie vystúpenie tohtoročného Brutal Assaultu. „Can you feel it?“, spýtalo sa to holohlavé zjavenie v priliehavom saku niekoľkokrát. Áno, Devin, buď si istý, že v každom chĺpku môjho tela!

Absolútnym protipólom k tomuto pamätnému čerstvému zážitku, boli legendárni CANNIBAL CORPSE. Netvrdím, že Kanibali svoju úlohu nesplnili, naopak – živelnosť, energia, drtivé hlboké riffy, zúrivosť a prítomnosť najznámejších „hitov“ v čele s kultovou „Hammer Smashed Face“ – v tomto smere niet čo vytknúť. Tomu, kto rád spolu s nimi rozhadzuje vnútornosti po okolí, určite šmakovalo. Klobúk dole pred zbesilým headbangom inak obstojne chrochtajúceho Corpsegrindera – mal som vážne obavy, že sa jeho hlava onedlho môže ocitnúť až kdesi pred zvukárom; zo všetkých účinkujúcich, ktorých sa mi podarilo zhliadnuť, je v tomto frontman amerických absolútna jednotka. Kolem a kolem, bola to však jedna hodinová monotónna death metalová tlaková vlna, ktorá skalných síce privádzala do vytrženia, ja som sa na druhú stranu aspoň mohol dôkladne pošpárať v nose, takže príjemné bolo spojené s užitočným, len si fakt nie som istý, či ešte niekedy potrebujem toto druhý raz vidieť, nehovoriac o tom, že v ten večer som mal umeleckejšie ambície. Prvý raz sa mal totiž v Čechách zastaviť cisár Vegard Sverre Tveitan.

Po nich příchozí IHSAHN navázal na Devinovu genialitu na tomtéž pódiu. Podle mě byla ze strany pořadatele jedna veliká chyba dát tyto dva umělce za sebe oddělené jen deathmetalovou smrští CANNIBALŮ. Ale co už. O úvod se postarala hudba z nejnovější nahrávky "After", došlo i na obě předchozí cdčka. Na velice známou "Invocation", na singlového "Scaraba" i třeba na takovou "Unhealer". O Åkerfeldtovy party se zde postaral klávesák Einar Solberg. Výborný zážitek pro každého prog-maniaka, Ihsahnofila či Emperomilce. :) Závěrem dne pro mě byli grindoví klasici NAPALM DEATH. Kteří už snad ani zklamat nemohou. Na Markovi bylo v každém jeho pohybu vidět jak ohromně ho to, co dělá, baví. Své nadšení bez ohledů na pozdní hodiny přenášel v obrovských dávkách na publikum, které mu nadšení oplácelo svými bouřlivými reakcemi.

Martin             

Páteční program jsem zahájil až s Monstrosity, u kterých dříve působil George Fisher, aktuální vokalista později hrajících Cannibal Corpse. Jeho nástupce, Mike Hrubovcak, však dělá svému jménu také čest, neb jeho zpěv byl vskutku hrubý a mocný. Bylo dobře slyšet, že hlasivky nijak nelechtá, ale že se do mikrofonu opírá plným dechem. Hudebně to sice nebylo nijak objevné, ale v rámci žánru předvedli velmi solidní standard.

Kalmah překvapili do jedné skladby nenápadně propašovaným odkazem na Master of Puppets. Svůj melodický death metal zahráli s lehkostí, mezi skladbami se snažili naklonit si publikum poznámkami o kvalitě českého hokeje. Ve výsledku se mi ale do paměti příliš nevryli.

Exotiku do areálu zaváli avantgardní black metalisté Sigh. Japonská preciznost byla vidět hlavně u bubeníka, celou dobu hrajícího z not. Jejich nejvýraznějším členem však byla zpěvačka, navlečená do zkrvaveného kostýmu anděla. V průběhu setu překvapila celkem kompetentní hrou na saxofon, kterým harmonizovala některé kytaristovy vyhrávky. Na konci se odvážně pustila do plivání ohně. To však skončilo dopadem hořící sliny na odposlech, který následně vzplál. Zpěvák se ujal role hasiče a ze své lahve začal kropit stále zapojený monitor vodou. Možná chtěl vyšperkovat vystoupení nějakou elektro show, nicméně odešel úspěšně po svých.

Následující Crushing Caspars stále dokola omílali, jak nenávidí nácky a rasisty. To nejspíše rozhněvalo nazi papeže od Gwar, který se krutě pomstil prokletím Jägermeister stage. Ke konci hracího času tak nejdříve vypadl zvuk na tribuně, aby jej za chvíli následovalo i hlavní PA.

Hypnos se vrátili na pódia s novými kytaristy - Igorem z Root a Honzou ze Sabathory. Z toho, že jsou domácí kapelou a dlouho nehráli, dokázali vytěžit maximum. Bruno vypadal velmi spokojeně, což na konci potvrdil svými slovy o tom, že kvůli tomuto měl reunion smysl.

Na Necrophagist jsem se osobně velmi těšil. Jejich ultratechnické skladby, obzvlášť z alba „Epitaph“, mám tuze v oblibě. Jäger mi ale nedopřál. Jedna z nejlepších kapel (minimálně z hlediska techniky) festivalu dostala jeden z nejhorších zvuků tohoto ročníku. Bylo slyšet jen dunění, rozumět se nedalo ani jednomu nástroji. Zbývalo jen zoufalé odezírání, kdy podle prstokladů šlo zhruba určit, jako skladbu to vlastně Němci hrají. Vizuálně to bylo vskutku velmi efektní, ale na koncertě bych přeci jen rád občas zachytil nějaký ten tón. Ke konci se objevilo několik záchvěvů slyšitelnosti, kdy bylo zřetelné, že pánové ty svoje bleskové prstolamy a arpeggiové běhy hrají skutečně skvostně. Romain Goulon za bicí sestavou, přestože např. kopáky začaly být slyšet až snad v polovině setu, pak potvrdil svou pověst jednoho z nejlepších sypačů v Evropě.

Lock Up se prohazovali se Sepulturou, což zřejmě někteří ochmelkové nerozpoznali, takže zhruba v půlce vystoupení pro jistotu všem ohlásili: „We are not Sepultura.“ Co ale měli společného, byl tlak a energie, kterou na nás tento all star team valil. Žádné velké rozmýšlení, jen přímočarý tah na branku, podpořený skvělým zvukem. Celý ansámbl neuvěřitelným způsobem vedl Nick Barker, který se blýsknul naprosto dokonalým výkonem. Suverénně nejlepší grind celého Brutalu.

Devin Townsend si do josefovské pevnosti přivezl nové vybavení, se kterým ještě trochu bojoval, čímž natáhl zvukovou zkoušku. Mile překvapilo, že si nehrál na velkou hvězdu se zástupem techniků a sám si ladil propojení počítače i svých racků. Když už byl hotov, spustilo se intro, které ho tak zastihlo ve zvláštní situaci, kdy už stál na pódiu. Sympatický vtipálek v saku se nenechal rozhodit a prohlásil: „Tohle je naše intro, normálně při něm nastupujeme na scénu. Vlastně, pojďme to udělat!“ Na to s celou kapelou odkráčel, aby nám mohl teatrálně zahrát běžný nástup. S prvními tóny „Addicted“, kterou zahájil své vystoupení, se spustil přívalový déšť, čímž byla jedinečná atmosféra zaručena. Na ploše zhruba 50 minut předvedl zcela hypnotizující koncert, během kterého zabrousil do mnoha období své tvorby. Došlo tak na skladby z alb, vydaných pod hlavičkou The Devin Townsend Project, Ocean Machine i Ziltoid the Omniscient.

Cannibal Corpse jsem naposledy viděl před třemi lety v pražském Abatonu, takže už byl nejvyšší čas si připomenout jejich gore řezničinu. Porážka však čekala především uši. Hlasitost byla natolik zabijácká, že i kamarád, v tu chvíli se nacházející na několik kilometrů vzdáleném jaroměřském nádraží, mi hlásil zřetelný poslech. Zvukaři to sice během festivalu s volume občas přeháněli, ale Cannibal Corpse pravděpodobně dosáhli na dB nejvyššího skóre. Možná to bylo příčinou neobvykle nesrozumitelného Fisherova vokálu, který je normálně perfektně artikulovaný. Takto jsme se dočkali jen neurčitého štěkání. Celkový dojem byl ale nakonec dobrý, i když kapela vsadila spíše na nové skladby. Se svou vyhraností a profesionalitou to ale nemohlo dopadnout vyloženě zle. Trochu jsem se obával, jak zahraje bubeník Paul Mazurkiewicz, který u mě má pověst Larse Ulricha death metalu, ale i ten předvedl solidní standard, takže se mohlo směle točit vlasem.

Ihsahn pokračoval tam, kde skončil Hevy Devy. Zajímavá a propracovaná hudba si podmanila mnoho lidí, i když jich asi mnoho čekalo na skladby od Emperor. Marně. Vegard Sverre Tveitan se zaměřil výhradně na své poslední desky. S výbornou kapelou a celkem třemi kytarami mu to velmi svědčilo. Pro mě osobně příjemné překvapení.

Napalm Death u nás hrají tak často, že by se už pomalu mohli fanouškům zajídat. To by ale nesměli neustále předvádět tak neuvěřitelně intenzivní výkony. I na Brutal Assaultu byli tradičně vynikající. Pánové mají i okolo padesátky takovou fyzičku, že by jim ji mohl závidět i dorost v kotli. Zpěvák Barney opět nasadil taneční kreace chovance psychiatrické léčebny, do kterých stíhal svým typickým hrubým hlasem vyřvávat svá poselství světu. Když však skončila skladba, sotva popadal dech. Trochu víc vzduchu v plicích zůstávalo kytaristovi Mitchi Harrisovi, který Barneymu občas pomáhal svým ultrajedovatým vřískotem, mimo písně i znalostí češtiny. Kytarové geeky možná trochu překvapila absence jeho charakteristického bílého Flying V, které tentokrát zastoupil černý Les Paul, známý např. z klipu k „Time Waits for No Slave“. Zvukově však bylo vše v naprostém pořádku a byla radost si tyto legendy zase poslechnout.

Jestli se na někom Jäger skutečně vyřádil, byli to Norové Aura Noir. Od prvních okamžiků je trápily problémy, např. kytarista byl celou první skladbu prakticky neslyšitelný. Z odposlechů to zjevně bylo stejné, ale i když divoce gestikuloval směrem ke zvukaři, dosáhnout zlepšení se mu nepodařilo. V předtuše cizího neštěstí a možnosti urvat tučné bulvární sousto jsem zůstal na celý set, ač jsem měl původně v plánu vzpruhu unaveného těla blahodárným alkoholem. Ze škodolibého pohledu jsem udělal dobře, prokletí této scény se projevilo naplno. Už tak tristní zvuk dostal další ránu, když ve třetí skladbě přestala hrát kytara. Na chvíli se to vyřešilo rychlou výměnou kabelu, jenže za pár okamžiků se poroučel samotný nástroj. Pokračovalo se tedy na náhradní, ale aby toho nebylo málo, v další minutě se pro jistotu odmlčel zesilovač. To už bylo na Blasphemerovy nervy příliš velké sousto, a tak švihem nohy poslal stojan i s mikrofonem do koridoru pro fotografy. Po vynucené pauze se pokračovalo se zapůjčenou hlavou, ale zklamání ze svého prvního představení v ČR už hudebníci nedokázali skrýt. Dle vlastních slov šlo o suverénně nejhorší koncert v jejich podání. Však ho také popsali pěkným odkazem na skladbu z Master of Puppets jako „the gig that should not be.“ Veškerý zmar a indispozice symbolicky ztělesnil Aggressor, který se na pódium přibelhal o berlích, aby si se svými bývalými kolegy zazpíval poslední skladbu „Sons of Hades“. Po ní ještě frustrovaný Apollyon napodobil výkop mikrofonního stojanu, ale pak už radši rychle zmizel v zákulisí. Na Brutal Assault budou Aura Noir asi vzpomínat ještě hodně dlouho.

Ivanez

Článek vznikl díky vydatné spolupráci Martina, Moonroota a Veroniky

www.brutalassault.cz

foto: ilustračné


Vydáno: 24.08.2010
Přečteno: 3475x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10058 sekund.