NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MAGIC KINGDOM - Symphony Of War

Novinku této belgické kapely jsem začal poslouchat v naprosto klidném rozpoložení, tedy takovém, ve kterém mě zanechaly dojmy z poslechu předchodzího alba „Metallic Tragedy“. Pár slušných skladeb, líbivé vyhrávky, ale z celkového pohledu nic, k čemu bych se chtěl pravidelně vracet. Jenže první poslech nové desky „Symphony Of War“ moji pozornost napřímil jako krk kočky, která právě zaslechla myší ševelení. A každé další sjetí tento nečekaný úžas ještě prohloubilo. Album „Symphony Of War“ mě totiž svoji hudební namakaností podrazilo nohy a posadilo rovnou na prdel! Tedy přesněji řečeno, jedna jeho polovina, ale pěkně popořadě...

„Symphony Of War“ je totiž rozdělena do dvou částí (včetně kompaktních disků), přičemž se závěrečná stopáž zastavila na úctyhodných dvaaosmdesáti minutách. Struktura každé části přitom dýchá svým vlastním a hodně odlišným životem. První je epický, výsostně melodický a neoklasickými trylky nabobtnalý power/speed metal. Druhý disk obsahuje podstatně temnější nálož, nazvanou „Metallic Tragedy – Chapter 2: The Holy Pentalogy“. Lepší pojmenování celé desky by tedy bylo „Symphony AND War“, jelikož první část nemá ve své lehkosti s válečnou vřavou nic společného (i když o to zřejmě bylo usilováno), stejně jako nemá atmosféricky pekelný obsah (dokonce s blackovými prvky) druhého disku nic společného se vzletnou symfonií. Obě části jsou kvalitní, mně jsou ale z podstaty bližší symfo/melodické partie, proto budu svoji pozornost věnovat především jim.

Zásadní změna proběhla na vokální pozici, když lehce zastřený chrapot Maxe Leclerqua nahradil profláklý Olaf Hayer. A těžko říct, zda to byla výhra. Jakkoli mám tohoto pěvce rád a ve tvorbě MAGIC KINGDOM mi sedí víc než Max, začíná být díky učinkování v x-kapelách malinko oposlouchaný. Celou záležitost navíc umocňuje fakt, že zejména refrény desky „Symphony Of War“ velice připomínají tvorbu raných RHAPSODY, ještě více pak první dvě Turilliovic sólovky (na kterých pěl rovněž Olaf) a zážitky tak začínají poněkud splývat. Tentokrát to ale ještě prošlo, zejména díky opravdu povednému hudebnímu obsahu, který fanda melodického power metalu zblajzne jako škvarek a na řešení podružných banalit, jako je přesycení Olafovým volátkem, mu nezbyde čas ani nálada.

A že to je jízda od začátku do konce celé první části, na to můžete vzít jed (i s Maryšou k tomu) a ten, kdo je alergický na haló efekty všeho druhu, ať vezme honem rychle nohy na ramena. Melodické refrény, vyhrávky, sóla, vše navíc zabaleno do epicky monstrózního trojobalu (symfonie, aranže, zvuk). Co mě ovšem potěšilo nejvíc, jsou ta nejkrásněji klenutá neoklasická sóla, která frontman Dushan Petrossi pumpuje úplně všude a nic přitom nehledí na jejich klišovitost. Neobvykle časté vkomponování těchto partů připomíná vychytané kompozice Dánů WUTHERING HEIGHTS, kteří se archaické okázalosti rovněž neštítí a všichni jim to žerou se vším všudy, protože to v jejich podání nepůsobí prvoplánově, ale naopak navýsost osobitě. Petrossi na to jde podobně lišácky, ačkoli celkové vyznění jeho kapely (zejména díky podobnosti s RHAPSODY) působí o poznání méně originálně. Žrádlo je to ovšem i přesto luxusní!

Druhá část obsahuje jednu jedinou skladbu rozdělenou do pěti hudebních fragmentů. Nálada se významně přidusí a na své si tak přijdou právě ti, kterým příliš nevoněla nakynutá vzletnost prvního disku. Každý, kdo má uši na svém místě, by měl být ovšem schopen uznat, že nová deska belgické party je komplexně navýsost podařený kousek, pro leckoho možná aspirující na jednu z nejlepších desek roku. A že je sezóna 2010 kromobvykle vydařená, o tom snad nepochybuje už vůbec nikdo!

Petr Štěpnička             


myspace/magickingdommetal

YouTube vzorek

Seznam skladeb:

Disc I
1. Symphony Of War
2. We Rise
3. Million Sinners World
4. Evil Magician
5. In The Name Of Heathen Gods
6. Monte Cristo
7. I'm A Lionheart
8. Sleeping Beauty [bonus]
9. No Mercy For The Enemy [bonus]
10. Unholy Abyss

Disc II
Metallic Tragedy - Chapter 2: The Holy Pentalogy
1 - Through The Sea Of Ice/Quest For The Holy Light
2 - Before The Apocalypse/War Of The Black Angels
3 - At The Gates Of The Last Mystic Dragon Land
4 - Resurrection Of The Wizard/With The Gods Of Egypt On Our Side
5 - Tournament Of Hell

Sestava:
Olaf Hayer - zpěv
Roma Siadletski - vokály
Dushan Petrossi - kytary
Vassili Moltchanov - baskytara
Philippe Giordana - klávesy
Freddy Ortscheid - bicí

Rok vydání: 2010
Čas: 01:22:43
Label: Limb Music
Země: Belgie
Žánr: melodický epic power/speed metal (I. disk), dark power metal (II. disk)

Diskografie:
1999 - The Arrival
2004 - Metallic Tragedy
2010 - Symphony Of War


Vydáno: 04.12.2010
Přečteno: 5233x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Olaf Hayer je jednička a PetroPřesytit se...29. 05. 2013 22:25 Deny


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09794 sekund.