RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TOMMY VITALY - Just Me

S neoklasickými alby kytarových virtuózů bývá nejedna potíž. Tito mistři se až příliš často „zabouchnou“ do svého řemeslného umění (které jim nikdo nebere), ztratí potřebný odstup a výsledkem bývají desky plné instrumentálních kudrlinek, kterým ovšem zoufale schází dynamický spád a melodické pojivo. Platí to pro méně známé umělce, stejně jako pro ostřílené matadory v čele s Yngwie Malmsteenem, jehož tvorba mě z výše uvedených důvodů nechává zcela chladným. No a do této subžánrové kohorty se rozhodl vstoupit i člen italských power metalistů SEVEN GATES, kytarista Tommy Vitaly.

Tommy se do tohoto boje ovšem nevydal sám a jeho instrumentální umění jistí další zajímavá jména. Klávesy např. obstaral Ukrajinec Vitalij Kuprij, který má na svém kontě devět sólových desek a kromě toho se mihnul v tak známých kapelách, jakými jsou ADAGIO, ARTENSION či TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA. Za bicí kolbenku pak usednul Rhino (MANOWAR, HOLYHELL...), druhou kytaru uchopil David Shankle (DSG, MANOWAR), a dvě skladby odzpíval Thomas Vikstrom (CANDLEMASS, THERION...). S produkcí celého díla Tommymu vypomohl Frank Andiver, který měl (mimo jiné) co dočinění s velikány italské scény LABYRINTH a VISION DIVINE.

Nutno říct, že metláky SEVEN GATES docela můžu, proto jsem se na Tommyho desku těšil, doufaje přitom, že se mu podaří vystříhat výše zmíněných neduhů, a naopak do svých kompozic dokáže vložit co nejvíce melody prvků z jeho domovské kapely. Povedlo se to bohužel jenom částečně. Tommy sice udržel potřebný nadhled, jeho kytarová progrese netrpí zbytnělým egoismem a celkem příjemně se poslouchá. O to více zamrzí nedotaženost většiny skladeb, které řadu slibných až strhujících momentů obalují do průměrné, až zcela nezajímavé hudební vaty.

Nejlépe dopadly pomalé, mnohdy až étericky plynoucí kompozice. Niterný majestát těchto skladeb dokáže Vitaly nasytit doslova omamným melodičnem a položky jako „Just Me“, „Passion“, "Finally Free" nebo filmově úchvatná „Eternal“ patří zdaleka k tomu nejpoutavějšímu, co jeho debutové album nabízí. Tommy je ale především metalista, a tak si zbytek desky pro sebe usurpuje tradiční, power/neoklasický obsah. Ten je pro mě osobně zajímavým pouze tehdy, když se nepříliš atraktivní kytarové náměty zlomí v libozvučné klenutí a třeba i klišoidní sólový trylek. Takových momentů naštěstí není málo, mé gusto by jich ovšem dokázalo snést ještě daleko více. A pokud se týká oněch dvou zpívaných položek („Fly High" a „Ready To Die“), ty jsou už průměrné docela a je jen dobře, že jich není na desce víc.

Vitalyho deska tak zůstává někde v půli cesty. Příznivce Malmsteenovy (a jemu podobné) tvorby asi příliš nezaujme, určitou šanci možná dostane u klasických posluchačů melodického power metalu. Patříte-li mezi ně, album "Just Me" vám doporučuji s pětašedesáti procentní jistotou.

Petr Štěpnička             


myspace/tommyvitaly

YouTube vzorek

Seznam skladeb:
1. Just Me
2. The Raven Attack
3. Fly High,Touch The Sky
4. Air (theme by J.S. Bach)
5. Storm of Fire
6. Passion
7. Ready to Die
8. Finally Free
9. The Fury
10. Eternal
11. Just Me (orchestrální veze)

Sestava:
Tommy Vitaly - kytara, klávesy
Thomas Vikström - zpěv
Andrea Torricini - baskytara
Kenny Earl "Rhino" Edwards - bicí
Vitalij Kuprij - klávesy
David Shankle - kytara

Žánr: neoklasický power metal
Rok vydání: 2010
Čas: 36:58
Produkce: Tommy Vitaly a Frank Andiver
Label: Rock It Up Records
Země: Itálie

Diskografie:
2010 - Just Me


Vydáno: 14.02.2011
Přečteno: 3935x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09364 sekund.