TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SONATA ARCTICA - Silence

První alba SONATY ARCTICY vycházela v době, kdy stahování z internetu ještě zdaleka nepatřilo ke každodennímu folklóru a pravidelné činnosti většiny hudebních konzumentů. I díky tomu se mohla debutová deska „Ecliptica“ stát celkem výnosným počinem, např. v Japonsku se jí prodalo jenom během prvního roku na třicet tisíc výlisků. K tomu úspěšné evropské turné se slavnými krajany STRATOVARIUS a Tony nemohl mít nejmenší pochyby o tom, že se jeho kompoziční smýšlení ubírá velmi správným směrem. Druhé album „Silence“ je tedy potvrzením žánrové urputnosti, se kterou přišel debut „Ecliptica“, a pokud na něm jsou nějaké změny, pak jedině k lepšímu (tedy až na příšerný obal).

Tak předně zvuk je daleko halasnější, jakoby vystříhaný nesmělé opatrnosti, která byla znatelná na „Ecliptice“. Tony se na evropských pódiích slušně rozezpíval, a tak i jeho tenor doznává větší jistoty, stejně jako kvality. Tento pozitivní trend se potvrzuje i v kompoziční tvorbě, která je ještě více vypiplanější a oproti debutu mnohem méně schématická. Pro spídomily pak deska „Silence“, stejně jako následné dva počiny, znamenala (a dosud znamená) největší možnou orgastickou rozkoš. Nic stylově průzračnějšího totiž na tehdejší scéně k nalezení nebylo (a víceméně stále není).

Speed metalové skladby jdou evidentě na ucho japonskému publiku, když ve své ortodoxní a jen minimálně zpomalující rytmice nemají na evropské scéně obdoby. Změny tempa většinou načrtávají pouze klávesové symfonie a především Tonyho vokální fráze, k jejichž vymýšlení dostal dar od samotného pánaboha a je opravdu neuvěřitelné, kolik melodicky zpěvné nádhery dokáže vyloudit z víceméně stále stejného, sinusoidně houpavého, a zároveň ultrarychlého rytmického podkladu. Přímočarost spídových songů úmyslně balancuje na samotném hrotu žánrových možností (pak už by to byl asi grindcore), a je proto abnormálně nutné udržet posluchačovu pozornost neustálým dosypáváním melodického koření. Tonymu se to obdivuhodně daří, a pokud se někdy přece jenom začnou vkrádat pocity oné schématičnosti, vždy jsou rychle ubity refrénem skladby, pro jejichž pozitivní chytlavost by Tony zasloužil Nobelovu cenu za přínos světovému míru.

Platí to stejnou měrou pro všechny rychlovky na desce, počínaje úvodním nášlehem „Weballergy“ (který plynule navazuje na parádně vygradované intro „...Of Silence“), a konče jedenácti a půl minutovým eposem „The Power Of One“, v němž se sice spídový čardáš neroztáčí po celou dobu stopáže, ale stane-li se tomu tak, je to rozkoš málem k nevydržení. Do této sestavy je třeba započítat i skladbu „Respect The Wilderness“, která je na původní verzi desky (remastery „Silence“ a „Eclipticy“ vyšly v roce 2008) označována jako japonský bonus, ale moc dobře ji známe i my ostatní.

Musím přiznat, že jak mě baví a strhávají rychlé věci z Tonyho tvůrčí kolbenky, tak ze střednětempých, až baladických skladeb příliš urvaný nejsem. V žádném případě nechci spekulovat o jejich povedenosti, ale na moje gusto je v nich až příliš severské melancholie. Právě takové, kvůli které tam většina lidí chlastá a páchá sebevraždy. Pomalé tóny mají na "Silence" až příliš depresivní stíny, a pro mé sluncechtivé gusto nejsou to pravé ořechové. Je ale nutné uznat, že jako takové tvoří ideální protipól k speed metalovým „haló“ songům, a celkový kontext dotvářejí téměř s jin a jangovskou dokonalostí.

V předešlých odstavcích jsem nechtěl zdržovat záležitostmi, jako jsou personální změny v sestavě. Tak snad jen na závěr pro statistické upřesnění, na „Silence“ rozpohyboval klávesové tyčinky Mikko Harkin, jelikož se Tony chtěl naplno věnovat zpěvu. Na desce už nehraje basák z „Eclipticy“, Janne Kivilahti, jehož místo zaujal navrátilec z počátků formování SONATY, Marko Paasikoski. Ano, všichni odvedli skvělou práci (nezapomeňme na hostujícího Timo Kotipelta), ten největší kredit musí ale bez jakýchkoli pochyb připadnout Tonymu, který to zase celé vymyslel, zkomponoval, otextoval a dokonce nafotil i některé věci v bookletu. Tento sympatický Fin toho zkrátka pro speed metal udělal tolik, jako Albert Einstein pro vědecký svět nebo nebo Paula Wild pro pornografický průmysl. Amen.

Petr Štěpnička             

A já zas bezmezně miluju právě ty střednětempé skladby z tohoto alba, které s léty poslechů neztratilo ani za mák svého původního kouzla. „Silence“ je bez debat jedno z nejlegendárnějších speedových alb a Tony ukázal, jak rychle se učí a že nehodlá skladatelsky ustrnout na místě. No a vrcholy desky? Určitě dvě nejdelší skladby – podmanivá „The End of This Chapter“ a závěrečná „The Power of One“ plná zákoutí a kliček, změn tempa a celá zabalená do mrazivé atmosféry (ovzlášť ten pomalý začátek, to je žrádlo). Pak samozřejmě obě balady, Tony popravdě nikdy nenapsal ani jednu, která by nepatřila automaticky k vrcholům desky. A taky nemůžu nezmínit moje dvě oblíbené rychlovky – opěvovanou „Black Sheep“ a trochu opomíjenou „San Sebastian“, která u mě patří do absolutního topu zlatého fondu melodického metalu a snad při každém poslechu v ní najdu něco nového. Právě tady vyniká ona zmíněná úžasná variabilita vokálních linek. Ten Tony je vážně génius.
A že jsem těch vrcholů uvedla nějak moc? Nemohla jsem si pomoct. „Silence“ vykopla Sonatu do první ligy a sesazení už nehrozilo. S touhle deskou mám spojeno mnoho příjemných vzpomínek a za ta kvanta hodin poslouchání je to už velká srdcovka, která se nikdy neomrzela. Dosavadní diskografie SA má pro mě tři vrcholy a tohle je první z nich.

Ray 10/10

www.sonataarctica.info

YouTube vzorek

Seznam skladeb:
1. ...Of Silence
2. Weballergy
3. False News Travel Fast
4. The End of This Chapter
5. Black Sheep
6. Land of the Free
7. Last Drop Falls
8. San Sebastian (revisited)
9. Sing in Silence
10. Revontulet
11. Tallulah
12. Wolf & Raven
13. The Power of One

Sestava:
Tony Kakko - zpěv, klávesy
Jani Liimatainen - kytary
Mikko Harkin - klávesy
Marko Paasikoski - baskytara
Tommy Portimo - bicí

Rok vydání: 2001
Čas: 01:02:00
Produkce: Mikka Jussila, Finnvox Studio
Label: Spinefarm
Země: Finsko
Žánr: melodický speed metal

Diskografie:
1999 - Ecliptica
2001 - Silence
2003 - Winterheart's Guild
2004 - Reckoning Night
2007 - Unia
2009 - The Days Of Grays

Související články:
SONATA ARCTICA - Ecliptica
SONATA ARCTICA - Winterheart's Guild
SONATA ARCTICA - Reckoning Night
SONATA ARCTICA - Unia
SONATA ARCTICA - The Days Of Grays


Vydáno: 17.02.2011
Přečteno: 6081x




počet příspěvků: 14

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
s hodnocením 10/10...21. 10. 2011 14:45 Bukec.T
10/10Asi nejlepší...27. 02. 2011 22:51 V
Nechtel bych se...26. 02. 2011 22:10 V
slo lidi - sto...23. 02. 2011 22:46 Hermes
Tak podle me...22. 02. 2011 18:17 adrian


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08841 sekund.