DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SONATA ARCTICA - Winterheart's Guild

Renesance speed metalového žánru made in SONATA ARCTICA pokračovala i v roce 2003, kdy na úspěch debutu „Ecliptica“ a druhé desky „Silence“ přímo úměrně navázal počin třetí, poeticky nazvaný „Winterheart's Guild“. V rámci úsloví „kuj železo, dokud je žhavé“, se toho z hudebního hlediska moc nezměnilo, a pokud přece jen nastaly nějaké úpravy, byly pouze kosmetického rázu. Např. se zjednodušila dramaturgická struktura alba včetně stopáže, díky čemuž deska „Winterheart's Guild“ uplyne dřív, než byste řekli švec (ale finsky). Jde vlastně o plnohodnotný sequel alba „Silence“, s tím rozdílem, že posluchači už dobře znají všechny neznámé a nic jim tak nebrání v uvolněném prožití tu speed metalových, tu prokřehle něžných melodií. Právě u těch se s dovolením na chvíli zastavím....

Psal-li jsem v recenzi na placku „Silence“ o téměř depresivním efektu baladických skladeb, pak na mě pomalé tóny třetí desky mají účinek přesně opačný. Ačkoli jsou stále ojíněny tuhou severskou mrazivostí, melancholii z nich vycházející tentokrát zamlžuje hřejivý nádech pozitivní vstřícnosti, který je pro mě osobně velmi zásadní. Ať už je to chytře gradovaná píseň „Gravenimage“, pátá v pořadí „The Misery“ či závěrečná „Draw Me“, u všech se dojetí mísí s nadějí, obsahující v sobě minimálně tu jistotu, že po kruté zimě zase zcela určitě přijde jaro. A kdo by něco takového uměl vyjádřit lépe, než občané státu, na nějž slunce svými paprsky šajní opravdu jen hodně sporadicky?

O stupínek lépe, než tomu bylo na „Silence“, si u mě stojí taktéž speed metalové krasojízdy. Skladba, která celou desku načíná, (stručně) pojmenovaná „Abandoned, Pleased, Brainwashed, Exploited“, disponuje nejúchvatnějším refrénem z Tonyho tvůrčí dílny. Podobně strhující účinek na mě mají další dvě rychlovky „The Cage“ a (singl) „Victoria's Secret“, které se mně zřejmě neoposlouchají, dokud budu mít ušní smysly alespoň minimálně funkční. Předposlední song „The Ruins of My Life“ začíná oblíbeným typem Tonyho předehry, svojí atmosférou připomínající strašidelně rozlehlý, a přece nakonec bytostně přátelský vesmírný prostor. A spídová část písně? Ta za těmi předešlými lehce pokulhává, ale rozdíl je to minimální a v refrénové části tato diference mizí docela.

Skladby „Silver Tongue“ a „Champagne Bath“ by někdo mohl označit za poněkud rozjančené či rytmicky krapet neučesané. A já bych s ním v takovém případě souhlasil, což by ovšem neznamenalo odsouzení těchto dvou věcí do kategorie nepodařených, jen snad nejslabších v rámci skvělého zbytku alba. S nahráváním kláves na něm mimochodem vypomáhal Jens Johansson ze STRATOVARIUS (podílel se celkem na čtyřech skladbách), neboť původní „keyborďák“ Mikko Harkin kapelu po desce „Silence“ opustil. Zbytek klávesových partů nahrál sám Tony Kakko, čímž pouze zdůraznil svůj dominantní statut v kapele SONATA ARCTICA, která právě díky němu stvořila další nezapomenutelné dílo speed metalových dějin.

Petr Štěpnička             

Nádherný titul tohoto alba představuje v rámci diskografie Finů krok stranou a z mého pohledu je to nejslabší album, které natočili. Což se ale ani zdaleka nerovná slovu špatné. Jen se k němu vracím o něco míň často, než k tomu zbytku, možná hlavně kvůli tomu, že neobsahuje tolik působivých momentů (přičemž ostatní alba jsou jimi narvaná k prasknutí). Dodnes beru „Winterheart's Guild“ jako takový nádech před brilantním „Reckoning Night“. Ale nedá se říct, že by se tu nenašlo nic, co stojí za poslech. Úvodní skladbou započala Sonata svou oblíbenou hru „Vymysli skladbě co nejdelší název“ a ačkoli mě tenhle speedový kvapík nikdy moc nebral, v následující gradující atmosférické „Gravenimage“ bych už vady na kráse hledala marně.
Je to jen můj dojem, ale možná už tady si Tony uvědomil, že speed není cesta, kterou se bude do budoucna ubírat. Už jen proto, že rychlé skladby na albu (s čestnou výjimkou „The Cage“ s brilantním refrénem) působí trochu vyčpěle. Jak se do toho zamíchá trocha melancholie a zaobalíte to do pomalejšího tempa, hned to voní líp. Proto skvělé skladby jako „The Misery“, „Broken“ či křehká „Draw Me“.
Podle hesla z textu „Gravenimage“: „Silence is a crime...“ nenechala Sonata čekat své fanoušky (mezi kterými bylo možná po vydání této desky i pár zklamaných) ani rok a vyrukovala se čtvrtým albem v pořadí, které záhy složilo za tohle malé škobrtnutí reparát na výbornou.

Ray 7,5/10

www.sonataarctica.info

YouTube vzorek

Seznam skladeb:
1. Abandoned, Pleased, Brainwashed, Exploited
2. Gravenimage
3. The Cage
4. Silver Tongue
5. The Misery
6. Victoria's Secret
7. Champagne Bath
8. Broken
9. The Ruins of My Life
10. Draw Me

Sestava:
Tony Kakko - zpěv, klávesy
Jani Liimatainen - kytary
Marko Paasikoski - baskytara
Tommy Portimo - bicí

Host:
Jens Johansson - klávesová sóla ve skladbách "The Cage", "Silver Tongue", "Victoria's Secret" a "Champagne Bath"

Rok vydání: 2003
Čas: 50:38
Produkce: SONATA ARCTICA
Label: Spinefarm
Země: Finsko
Žánr: melodický speed metal

Diskografie:
1999 - Ecliptica
2001 - Silence
2003 - Winterheart's Guild
2004 - Reckoning Night
2007 - Unia
2009 - The Days Of Grays

Související články:
SONATA ARCTICA - Ecliptica
SONATA ARCTICA - Silence
SONATA ARCTICA - Reckoning Night
SONATA ARCTICA - Unia
SONATA ARCTICA - The Days Of Grays


Vydáno: 24.02.2011
Přečteno: 6417x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Pro mě je to asi...15. 03. 2011 17:20 Jakubisko
Hermes: já bych...28. 02. 2011 14:41 GNT
Je pravdou, ze toto...27. 02. 2011 23:28 Hermes
5/10Hmm.. úvodní...24. 02. 2011 15:26 Tassadar
Menší změny na...24. 02. 2011 6:08 GNT


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0976 sekund.