ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




POISON - Flesh And Blood

Je tu začátek devadesátých let. Rocková scéna se pomalu připravuje na změnu. Hair metal se od té doby, kdy Poison vydali debut, změnil. Už postrádal tu prvotní rebelskou tvář a kvůli baladám jako byla právě „Every Rose Has Its Thorns“ se z něm stal jakýsi středněproudý styl pro holky. Vznikaly tisíce nových kapel. Některé (Firehouse, Slaughter, Warrant) žaly úspěchy, jiné (Vain, Pretty Boy Floyd, Faster Pussycat) i přes nespornou kvalitu zůstaly jen na okraji posluchačského zájmu. Mötley Crüe a Guns n´Roses sice zažívali nejslavnější chvilky, ale kariéra kdysi velmi vlivných Ratt či White Lion už také uvadala. Poison nesměli ponechat nic náhodě. Museli natočit buď kvalitní a dospělou rockovou desku nebo by to byl jejich konec. „Open Up And Say... Ahh!“ na druhou by jim v roce 1990 už nikdo nesežral.

Nebudeme si nic nalhávat a hned ze začátku si můžeme říct, že se jim to podařilo. Za dobu, co se pohybovali na scéně, Poison náramně vyspěli a stali se jakousi univerzální rockovou kapelou. Nepozbyli nic ze svého původního ksichtu, ale laciné odrhovačky přece jen nahradili komplikovanějšími, dospělými skladbami. Leccos už naznačil fakt, že Toma Vermana, pravděpodbně nejprofláklejšího producenta hairmetalové éry, nahradil renomovaný Bruce Fairbairn. A hned první věc (tedy po vcelku zbytečném intru „Strange Days Of Uncle Jack“) „Valley Of Lost Souls“ naznačuje, že se něco změnilo. Riffy jsou náhle plnější, kytarové vyhrávky dotaženější a všechno tak nějak chytřejší. Navíc věc má výborný refrén, který ji táhne dopředu. Podobně je na tom i „(Flesh And Blood) Sacrifice“ I když ani jedna ze skladeb se hitem nestala, rozhodně mají do sebe mnohem více, než řada věcí z předchozí desky. „Unskinny Bop“ se sice hitem stal, ale v tomto případě se jedná o klasickou Poison-odrhovačku, kterou sice skandoval celý stadión, ale konkurence se jí smála, až se za břicho popadala. „Napálili jsme „Piece Of Me“ a potom „Slave To The Grind“. „Unskinny Bop“ by se tam asi moc nechytal,“ šklebil se Sebastian Bach ze Skid Row, když jeho kapela odmítla společné turné s Poison a vyrazila radši po boku Pantery.

„Let It Play“ svým úvodním nápěvem signalizuje, že kapele není rozhodně cizí ani „černá“ muzika, i když jinak se jedná o klasickou věc starých Poison, včetně jednoduchého, ale velice funkčního sóla. „Life Goes On“ první baladická připomínka tu stojí jako památka na DeVillovu přítelkyni, zastřelenou v Palm Springs. Kapela zde pracuje s vícehlasy a v tomto duchu, který mimochodem do dnešních dnů neopustila, si počíná velmi obratně. „Come Hell Or High Water“ je podobná úvodní „Valley Of Lost Souls“. Výborná skladba, která se sice hitem nestala, i když k tomu má veškeré předpoklady. Zato následující „Ride The Wind“ už hit byl. Skvěle nafrázovaná sloka s vrstvenými kytarami přejde do klidnějšího bridge, který vybuchne ve stadiónovém refrénu, jenž odsýpá ve svižném tempu ke klasickému DeVillovu sólu. „Don´t Give Up An Inch“ je jako stvořená pro divokou jízdu nebo rozjetou párty. Ke skladbě mám jen jednu výtku, nebo možná připomínku. Kdyby Poison do rozpumpovaného bridge nahradili kytary dechovými nástroji, věc by dostala ještě větší spád.

„Something To Believe In“ a znovu nečekaně vážná tvář Poison. Kapela se zabývá otázkou víry, válečným utrpením ale i vlastními ztrátami (znovu je zde předestřena tragédie z Palm Springs). I hudebně je právě zde vidět, jak Poison dospěli. Klavír se prolétá s nečekaně propracovanou DeVillovou kytarou, kde Michaelse ještě podporuje několikahlavý sbor. „Ball And Chain“ je typická poisonovka uvedena slide kytarou. Nijak objevná věc, ale vcelku příjemně se poslouchá. „Life´s Loves A Tragedy“ je opět (třetí?) nedoceněná věc z „Flesh And Blood“, kterou startuje kytarová vyhrávka hodná práce mistrů. C.C. už poněkolikáté za desku šokuje, co v něm všechno je. A jsme na konci... „Poor Boy Blues“ je už podle názvu bluesrocková věc, která trochu předznamenává věci příští. Lámal se totiž chleba na světové rockové scéně. A lámal se i v Poison. Původní trojice Michaels-Dall-Rockett spolu držela stále. Ale dalo jí neskutečné množství práce udržet na uzdě divokého kytaristu. C.C. DeVille kašlal na veškerá pravidla, vykřikoval, že je nejlepší kytarista na světě a do sebe rval „hory kokainu, vysoké jako Kilimandžáro“ (jeho vlastní slova).

Brzy bylo po všem a DeVille z kapely vylétl jako čertík z krabičky. „Beze mě jsou Poison hovno...,“ vyřvával do světa a zavřel se s bubeníkem Jamesem Kottakem (dnes Scorpions) do studia, kde začal pracoval na projektu Needle Park. Z něho do dnešních dnů zbylo jen pár chvástavých řečí, halda vypitých flašek a tuny vyšňupaného kokainu. Poison se mezitím soustředili na muziku, vypsali na místo kytaristy konkurz a modlili se, aby jejich sláva vydržela ještě chvilku...

Jan Skala             


www.poisonweb.com

Seznam skladeb:
1. Strange Days Of Uncle Jack
2. Valley Of Lost Souls
3. (Flesh & Blood) Sacrifice
4. Swampjuice (Soul-O)
5. Unskinny Bop
6. Let It Play
7. Life Goes On
8. Come Hell Or High Water
9. Ride The Wind
10. Don't Give Up An Inch
11. Something To Believe In
12. Ball And Chain
13. Life Loves A Tragedy
14. Poor Boy Blues

Sestava:
Bret Michaels - zpěv
C.C. DeVille - kytara
Bobby Dall - baskytara
Rikki Rockett - bicí

Rok vydání: 1990
Čas: 57:38
Label: Capitol Records
Země: USA
Žánr: hair metal

Diskografie:
1986 - Look What The Cat Dragged In
1988 - Open Up And Say... Ahh!
1990 - Flesh And Blood
1991 - Swallow This Live
1993 - Native Tongue
2000 - Crack A Smile... And More
2000 - Power To The People
2002 - Hollyweird
2007 - Poison´d


Vydáno: 26.05.2011
Přečteno: 4256x




počet příspěvků: 3

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
SouhlasímNicméně Native...27. 05. 2011 17:34 Kolík
Debut je debut, ale...27. 05. 2011 12:24 Pepsi Stone
Flesh and BloodNejlepší album...26. 05. 2011 18:01 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.0996 sekund.