PEARL JAM - Dark Matter
to Demonick: člověče už si přešlápni, tys to...

PEARL JAM - Dark Matter
Moje velice oblíbená kapela. Je pravda, že...

PEARL JAM - Dark Matter
Zvykni si, tento "redaktor" inak pisať ani nevie...

PEARL JAM - Dark Matter
Jsem fanouškem od roku 1993. Když vynecháme Když...

IMPERIAL AGE - New World
No, je vidět, že co člověk, to názor. Protože za...

NIGHTBLAZE - Nightblaze
Pro vyznavače AOR/melodicrocku nebude od věci...

Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




MASTERS OF ROCK 2011

Přišli a zvítězili. Ptáte se kdo? GUANO APES! Že jsem se zbláznil? Ne, myslím to smrtelně vážně. Letošní Masters Of Rock na pohled nabízel méně zajímavý program, než tomu bylo v letech předešlých. Nemyslím si, že je to až tak subjektivní názor. Ostatně, nižší návštěvnost mluví za vše. Přesto se i letos konalo mnoho překvapení, atmosféra byla perfektní a nálada skvělá.

A právě jedním z překvapení byli GUANO APES. Je jasné, že ortodoxní metalisté jejich crossover nepobrali. Dalo se to čekat. Během setu posluchači ubývali. Vzduchem létaly slova jako „nuda“ a podobně. Nezažili jsme to už vloni při TARJE? Tuzemský metalový národ je holt netolerantní. A to pozor, nejsem žádný veliký fanoušek německé skvadry kolem Sandry Nasic. Vlastně znám jen jejich debut, víc jsem po nich nepátral. Vizovických set jsem si ale užil naplno. Příjemné skladby balancující na pomezí rocku a popu. Na jednu stranu možná chlad, který sršel hlavně z hlavní persóny (naražená kapuce od mikiny není úplně košer), na stranu druhou žádné nabubřelé pózy, jen muzika. Samozřejmě zazněla „Open You Eyes“. Stejně tak „Lord Of The Bords“. Zážitek maximální. A to i díky velmi slušnému zvuku.

Vrchol číslo 2? Ne, není to headliner TWISTED SISTER, nýbrž další Němci – U.D.O.. Popravdě, nečekal jsem to. Po loňském vítězném tažení ACCEPT jsem byl na jejich původního zpěváka velice zvědavý. A rozsekal mě. Hrálo se jak z vlastních desek, tak z repertoáru ACCEPT. Při „Balls To The Walls“ přicházel nefalšovaný hudební orgasmus. Opravdový mazec, který snad i ten ACCEPT překonal. Myslím si ale, že za tím stojí hlavně zvuk, který byl opravdu parádní. Daleko lepší, než u kolegů před rokem. Palec nahoru!

Bronz? Ano, tentokrát už jsou to ti TWISTED SISTER. Je tu ale jedno velké ALE. Jistě, kapela hrála perfektně. Jednoduché hitovky musely rozhýbat i ty nejzrezivělejší návštěvníky. Jenomže kapela, která přes dvacet let nevydala řadovou desku, u mě ztrácí význam a stává se jen vlastní karikaturou. Jestliže se tedy často píše o tom, že TWISTED SISTER byli jasným vrcholem všech ročníků „masters“, musím jedině nesouhlasit. Co třeba WHITESNAKE? TWISTED SISTER byli dobří, vlastně byli vynikající, ale zase taková bomba, na kterou by člověk neměl zapomenout, to nebyla. A to ve vší úctě k famózní „Stay Hungry“.

Festival samozřejmě přinesl i mizérii. Tou největší byla bohužel kapela, kterou jsem ještě před půl rokem chválil na všechny strany – HELLOWEEN. S touto partou, respektive s jejím zpěvákem Andi Derisem, je to jako na houpačce. Jednou vyrazí dech, podruhé vám dá pěstí. Co tenhle člověk předváděl v neděli v noci, kdy už byli všichni návštěvníci totálně unavení, nemělo obdoby. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale jeho nekonečné natahování „Future World“ bylo výsměchem všem, kteří mají HELLOWEEN rádi. Ale což, natahování je jedna věc. Tou horší bylo, že mistr Deris zpíval jak totální prase. Tohle si zpěvák kapely takového formátu prostě dovolit nemůže. Ještě víc to zaráží, když si člověk vzpomene na poslední zimní „masters“, kdy Deris celkem válel. Tentokrát to ale byla těžká bída s nouzí. Bezesporu nejhorší koncert HELLOWEEN, který jsem doposud viděl (a že jich málo nebylo). Škoda, že kapela jela jak namazaný stroj, když zpěv všechno tahal do pekla. Vzpomenu-li si na „I´m Alive“, polévá mě horko. Jestliže při HELLOWEEN lidé opět odcházeli (po poměrně velikých skupinkách), není se tentokrát čemu divit. A nemůže za to jen vlak, na který mnozí chvátali...

Druhým obrovským průserem, a opět kvůli vokalistovi, byli VIRGIN STEELE, kteří hráli ve čtvrtek. Zpěvák by potřeboval pořádně proplesknout, protože to fakt byla síla. Kdyby alespoň zavřel hubu, když se sólovalo. Ne, on musel kazit všechno...

Nechápal jsem také podporu ruských ARKONA. Zpěvačka byla opravdu odpuzující. Zpěv byl spíše parodií, než aby vzbuzoval nějaké sympatie. Ale jsou to holt „bratři“, tak si lidé zazpívali pár ruských popěvků...

Tentokrát bylo mnoho překvapení. Mě osobně příjemně pohladili Švédové HAMMERFALL. Sice to není v žádném případě má krevní skupina, ale jejich show byla totálně profesionální. Měli výtečný zvuk, hráli s nasazením a setlist byl slušně poskládaný. Dokonce i takové hrůzy jako „Hearts On Fire“ zněly v mnohatisícovém davu dobře. HELLOWEEN by se měli ke svým mladším kolegům přijít zaučit...

Peckou byli také dánští MERCENARY. Škoda jen, že hráli uprostřed dne, tudíž neměli dostatek posluchačů. Jejich brutální heavy metal zněl ale výtečně a hlavně velmi svěže.

Největším překvapením však byli našinci SEVEN. Tato parta jasně dokázala, že i česká kapela dokáže udělat show na úrovni. Na druhou stranu, více než samotní muzikanti se o to postarali hosté. Tím nejzářivějším byl bývalý zpěvák IRON MAIDEN Blaze Bayley. Je to vážně živel, který chvíli nepostojí. Létal ze strany na stranu, neustále hecoval publikum, dával najevo, kdo je tu pán. A já mu to žral. Blaze byl neskutečný a kapela mu zdárně sekundovala. Šlapalo to i s Victorem Smolskim u druhé kytary. Prostě zážitek, který bych absolutně nečekal. Přesto jedno rýpnutí. Jestliže jsem z řad obecenstva zaslechl, že se jedná o slušný revival, musím chtě nechtě souhlasit. Neviděl jsem samotný začátek jejich vystoupení, ale přišlo mi, že je celý set postavený hlavně na repertoáru pozvaných osobností. A to je přece jenom trošku divné...

Mnoho kapel samozřejmě předvedlo svůj standard. Například KREYSON nijak nepřekvapil, ale to se snad i dalo čekat. Líbil se mi ale začátek, který obstarala výtečná „Oběti slávy“ z Lacovo solovky „Zlatej chlapec“. Vlastně kecám, líbil se mi celý jejich koncert. Měl šťávu, energii a slušně jsme si zazpívali. Určitě opět palec nahoru!

Pravé peklo předvedli OVERKILL. Zpěvák Bobby je vážně největší magor na thrashové scéně. Pobíhal, skákal, hulákal. Z pódia stříkala energie na všechny strany. Mnozí mladíci mohli jen tiše závidět. Já se jen celou dobu bál, aby ho zase nekleplo. Tohle bych neudýchal snad ani já. A to jsem o polovinu mladší. (smích)

Skvělí byli také Němci BONFIRE, kteří předvedli naprosto pohodový hard rock. Potvrdili, že jejich povedené vystoupení v Praze před pár lety nebylo raritou. Vizovice rozřádili naplno, a když se z reproduktorů ozvala výborná „Nevermind“, bylo nadšení maximální.

Nejdepresivnější hodinku si vybrali temní MOONSPELL. Bojovali však se špatným zvukem a menší odezvou posluchačů. I tak ale předvedli strhující výkon, který se jasně řadil k tomu nej, co letošní „masters“ nabídl.

Masters Of Rock 2011 byl v první řadě o pohodě. Tak dobrou náladu jsem mezi návštěvníky ve Vizovicích doposud nezažil. Nejspíš za to mohla nižší návštěvnost. Úbytek posluchačů byl evidentní všude – i v centru města. Všude byl klid, takže Nova neměla co rozebírat. Z organizačního hlediska vše v naprostém pořádku. „Masters“ je naprosto profesionální akce, u které těžko najít vroubeček. Pořád je to největší metalový svátek v Čechách....

Venca Votruba             



Vydáno: 27.07.2011
Přečteno: 4591x




počet příspěvků: 25

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tak ludia, práve...14. 08. 2011 14:21 Soichiro Honda
Pro me byl...30. 07. 2011 9:58 Mikitka
to VencaKapela, která...30. 07. 2011 0:01 Anonim
Ale vždyť...29. 07. 2011 12:32 Venca Votruba
A já si zorvna...29. 07. 2011 12:23 Pepsi Stone


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09381 sekund.