RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SONS OF SEASONS – Magnisphyricon

Oliver Palotai je v melodickém metalu velké jméno a fanoušci Kamelot ho jistě budou znát v první řadě jako geniálního klávesáka. Oliver očividně cítí nějaký tvůrčí přetlak, který ho dovedl až k založení vedlejšího projektu s německými spoluhráči, který nazval Sons of Seasons. Předchozí deska „Gods of Vermin“, která vyšla v roce 2009, slibovala mnohé a přinesla několik skvělých skladeb a nádhernou atmosféru. Když měla vyjít novinka, rozhodně jsem nečekala, že prvotinu překoná. Chyba, přesně to se totiž stalo.

Projekt jako celek mi přinesl hned několik překvapení a tím největším je zpěvák Henning Basse. Mám ho zafixovaného především z jeho působení v Metallium a na základě toho jsem si o něm myslela, že umí akorát tak ječet ve stylu ostatních true metalových warriorů. To, co vokálně předvádí v Sons of Seasons je naprosto dechberoucí. Nemůžu si vzpomenout, kdy jsem naposled slyšela takhle variabilní zpěv a tak pružné střídání poloh – od chrapláku, přes šepot, silné střední polohy až po ječené výšky – a ze všeho (nejvíc pak z táhlých tónů) jde mráz po zádech. Kde se to v tom člověku vzalo, to je mi záhadou a jestli z něj tohle dokázal vymačkat Oliver, tak všechna čest a velká poklona Henningovi, že tohle všechno dokáže dát i naživo.

Hudba Sons of Seasons je majestátní po všech stránkách. Velkolepé orchestrace ale nepřebíjejí metalovou stránku věci, pouze doplňují atmosféru skladeb. Velkou roli hrají bicí – úžasné a variabilní, stejně jako Henningův vokál. Geniální klávesy jsou pak naprostou samozřejmostí. Co od minule přibylo a co v mém žebříčku staví tuhle desku nad prvotinu, to jsou jednoznačně silné refrény. Na albu je jedenáct plnohodnotných skladeb a ani jednu nemůžu s čistým svědomím označit jinak, než jako naprosto brilantní. Taková „Soul Symmetry“, úvodní „Bubonic Waltz“ nebo „Into the Void“ naprosto dokonale ztělesňují to, co já čekám od hudby. Skladby jsou intenzivní, naléhavé, na mysl mi přichází i slovo vášnivé. Dokonale vedle sebe fungují něžné pasáže podbarvené klavírem a metalový nářez s dvojšlapkou. Ostré kontrasty, to je to, co dělá tenhle výtvor tak pozoruhodným. Poslechněte si „Tales of Greed“, což je nejtvrdší věc na albu, kde před vyřvaným refrénem nastoupí dětský sbor s rytmickou říkankou. Jo, tohle funguje. Stejně, jako hostující zpěv Oliverovy milé Simon Simons, využitý především v procítěném duetu „Sanctuary“.

Musím trvat na tom, že vedle skladatelského génia má na výsledné podobě desky největší podíl Henningův vokál a způsob, jakým jsou napsané aranže vokálních linek, což je něco, co jsem naposledy slyšela u tří desek Vision Divine s Michelem Luppim. Situace, kdy geniálně napsaná vokální linka výborně napsanou hudbu vykopne ještě o několik tříd výše a celek zní naprosto dokonale. Poslechněte si refrén „Casus Belli I: Guilt's Mirror“ – tak přesně o tom tady mluvím. Chvíle, kdy vám z pozorného poslechu vokální linky naskáče husí kůže úplně všude. To je hudební extáze.

Uznávám, že deska nebude stravitelná pro každého. Hlavně proto, že je dlouhá. Jenže tady se opravdu nedají najít slabé skladby a hudebně se pořád něco děje (ne jen něco, tam se dějí úchvatné věci, ať už se zaměříte na jakýkoli nástroj), takže dost dobře nechápu, jak se někdo může začít nudit. Jenže, problém je v tom, že tahle muzika (aspoň na prvních pár poslechů) opravdu vyžaduje veškerou pozornost a jen těžko si ji můžete pustit jako kulisu k něčemu jinému. A chápu, že v dnešní době tohle bude pro mnoho lidí zásadní problém. Co se mě týče, tohle je hudba přesně podle mého gusta. Sons of Seasons se mi trefují do vkusu takovým způsobem, že líp už to snad ani nešlo. Ani kdybych se v tom hrabala jakkoli dlouho, nenašla bych nic, co bych mohla vytknout. Obzvlášť po mrazivém dojmu, který nechává úplně poslední pomalá skladba „Yesteryears“. Ocenit tuhle desku jinak, než plným počtem, je pro mě naprosto nemyslitelné. Daleko, daleko lepší, než poslední Kamelot.

Ray             


www.myspace.com/sonsofseasons

SONS OF SEASONS – Bubonic Waltz

Seznam skladeb:
1. Magnisphyricon: Temperance
2. Bubonic Waltz
3. Soul Symmetry
4. Sanctuary
5. Casus Belli I: Guilt's Mirror
6. Magnisphyricon: Adjustement
7. Into the Void
8. A Nightbird's Gospel
9. Tales of Greed
10. Lilith
11. Casus Belli II: Necrologue to the Unborn
12. Magnisphyricon: The Aeon
13. 1413
14. Yesteryears

Sestava:
Henning Basse – zpěv
Oliver Palotai – kytary, klávesy
Pepe Pierez – kytary
Jürgen Steinmetz – basa
Daniel Schild – bicí

Rok vydání: 2011
Čas: 01:06:03
Vydavatelství: Napalm Records
Země: Německo

Diskografie:
2009 – Gods of Vermin
2011 – Magnisphyricon



Vydáno: 12.08.2011
Přečteno: 3636x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Vynikající deska...21. 08. 2011 14:48 Draconian
Studiovou tvorbu...13. 08. 2011 16:16 ToPi


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10547 sekund.