Ronnie ATKINS - Make It Count
...nejlepší Atkinsova sólovka. Tady se Sava...

BIG BIG TRAIN - The Likes of Us
Skvelá a výpovedná recenzia, Jirko. Album je...

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




VISION DIVINE – Vision Divine

Je rok 1998, speed metal je v plné rozkvětu. Italští Labyrinth vydávají svoji druhou legendární desku „Return to Heaven Denied“ a krajané Rhapsody jsou na tom prakticky stejně – taktéž druhá deska a taktéž velmi důležitá položka v jejich diskografii – „Symphony of Enchanted Lands“. Carlo Andrea Magnani, známější mezi fanoušky Labyrinth jako Olaf Thorsen, zakládá sólový projekt, který nejprve nazve Symmetry, hned vzápětí však jeho jméno mění na Vision Divine. Na vokální post Olaf oslovil někdejšího frontmana kolegů z Rhapsody Fabia Lioneho, se kterým už dříve spolupracoval – Fabio pro Labyrinth v roce 1995 nazpíval první demo „Midnight Resistance“.

Co mohlo v téhle době z takové kombinace asi vzniknout. Když se na to budeme dívat bez budoucího kontextu, máme před sebou klasiku žánru. Zběsilé tempo, klávesy ala Stratovarius (obzvlášť „The Whisper“ jako by hudebně vypadla odněkud z „Visions“), výškařské exhibice Lioneho, krásně klenuté melodie a sem tam dokonce hodně chytlavý moment nebo rovnou pořádný hit (třeba úvodní „New Eden“, nebo skladba „Vision Divine“). Všechno to ale bohužel sráží prachbídná produkce – kytary jsou oproti klávesám a zpěvu moc upozaděné a basa není slyšet prakticky vůbec. Mít tahle deska pořádný zvuk, hned by na tom byla o něco lépe. Navíc s ní mám ještě jeden zásadní problém – zní prostě „jenom“ jako kombinace Labyrinth a Rhapsody – žádnou přidanou hodnotu zde nenalézám. A ještě se přiznám bez mučení k jedné věci – jakkoli jeho schopnosti opravdu obdivuji, Fabio mi nikdy pěvecky neseděl.

K výše zmíněným povedeným skladbám musím přidat ještě „Exodus“, na které je moc dobře vidět Olafův obrovský cit pro psaní vokálních linek – obdivuhodná schopnost, která bude v budoucnu hrát klíčovou roli. Všimněte si schválně především vokální linky v refrénu již zmíněné „The Whisper“ – to pěvecké kopírování klenuté melodie je přímo geniální. Stejně tak nejde nezmínit závěrečnou rozjímavou „Of Light and Darkness“. Na druhou stranu je tu několik skladeb ze speedového průměru, na kterých nezaujme vůbec nic a pak taky jedna vyloženě příšerná. Vybrat si na cover „The Final Countdown“ prostě není dobrý nápad nikdy, byť by se kapela snažila sebevíc.

A nakonec nelze odhlédnout ani od toho kontextu. Nebude to totiž dlouho trvat a z Vision Divine bude jedna z nejlepších progressivních kapel vůbec. To se ale ještě bude muset mnohé změnit a bude třeba ujít dlouhou skladatelskou cestu. Tohle byl jenom začátek. A jakkoli byl skvěle přijatý a ve výsledku na debut vlastně dost povedený, k budoucí velikosti bylo ještě daleko. V tomhle případě ale stálo za to čekat…

Ray             

Nebýt geniálního skladatele Olafa Thorsena, dnešní speed metalový svět není ani zdaleka tak půvabným. Ať už je to kolegyní zmíněná deska LABYRINTHu, debut kapely CYDONIA nebo objekt dnešního zájmu, smečka VISION DIVINE, vždy jde o hudební perly nejblyštivějšího svitu. A protože se vrchol Thorsenova spídového období váže právě k přelomu milénia, mezi pamětihodné počiny automaticky spadá také první album této party. I zde jsou k nalezení (doslova) stylové skvosty, v čele s písní „The Whisper“, na které si může každý posluchač vyzkoušet, jak moc má vlastně speed metalový žánr rád. Neoklasické klávesové preludium, jež tento song protne hned natřikrát (vždy po refrénu), jde totiž ve svém ortodoxně klišovitém klenutí (a délce!) za hranu běžné únosnosti a vychutnat si jej tak můžou pouze ultraspídoví zanícenci. Právě pro ně se ale z úplně stejného důvodu stává tato skladba opravdovou hymnou, milníkem, který stojí na samém piedestalu rychlo-melodického metalu. Ovšem i zbytek alba je povedený, a celkový dojem z něj nedokáže zkazit ani maximálně nevkusný cover písně „The Final Countdown“. A mimochodem, ten zvuk opravdu není nejideálnější, ale zásadní problém nepředstavuje a intenzitu vychutnání skladeb naštěstí výrazněji nesnižuje.
 
Pagan 8/10

www.myspace.com/visiondivineband

Seznam skladeb:
1. New Eden
2. On the Wings of the Storm
3. Black Mask of Fear
4. Exodus
5. The Whisper
6. Forgotten Worlds
7. Vision Divine
8. The Final Countdown (Europe cover)
9. The Miracle
10. Forever Young
11. Of Light and Darkness

Sestava:
Fabio Lione – zpěv
Olaf Thörsen – kytary
Andrea de Paoli – klávesy
Andrea "Tower" Torricini – basa
Mat Stancioiu – bicí

Rok vydání: 1999
Čas: 56:01
Vydavatelství: Atrheia
Země: Itálie

Diskografie:
1999 – Vision Divine
2002 – Send Me an Angel
2004 – Stream of Consciousness
2005 – The Perfect Machine
2007 – The 25th Hour
2009 – 9 Degrees West of the Moon



Vydáno: 22.12.2011
Přečteno: 3626x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
A k tomu Lionemu -...24. 12. 2011 23:31 Ray
Možná jen s tím...24. 12. 2011 23:24 Ray
Nesouhlasím s...24. 12. 2011 21:13 Lars Larsen
Toto som počul už...22. 12. 2011 22:47 Soichiro Honda


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08836 sekund.