TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




SABATON - Carolus Rex

(anglická verze)
Pro začátek upozorňuji, že se v tomto článku nebude rozebírat nedávná velká změna v sestavě kapely, ale budeme se věnovat jen a pouze samotnému králi Karlovi, tedy novému a prvnímu koncepčnímu albu z pera švédských „milovníků válečné tematiky“. Sabaton mají po celém světě řady fanoušků, jež si kapelu oblíbily právě nejen army tématům, ale především díky jednoduché úderné muzice a Joakimovu nezaměnitelnému netypicky zabarvenému vokálu, okořeněnému silným přízvukem. Ten mu je spoustou kritiků vytýkán, ale pro sound Sabaton představuje něco tak charakteristického a typického, že bychom si bez něj už kapelu dokázali sotva představit. A navíc jeho zvučné „r“ dodává songům svým způsobem ten správný říz.

Ačkoliv se nedá říct, že by na novince přišli pánové s nějakými novými riffy a v písních kolikrát slyšíme i úseky, kde přímo opisují sami sebe, v celkovém kontextu vyznívá celá deska, ale i jednotlivé písně, propracovaněji, složitěji a oproti dřívějšku diametrálně odlišně. Možná na tom nese zásluhu produkce Petera Tägtgrena (Hypocrisy, Pain), ale vzhledem k faktu, že spolupracoval už i na předchozích albech, je toto jaksi diskutabilní. Tentokrát se ale Peter neusadil jen za mixážní pultík, zároveň se objevuje i jako host ve skladbě „Gott Mit Uns“ a to nejen vokálně. Některé pasáže nesou přímo paino-hypocrisí nádech, což ji odlišuje od čehokoliv, co kdy Sabaton nahráli a zároveň ji řadí k nejlepším skladbám z celého alba.

Na první poslech vám možná „Carolus Rex“ neučaruje, zvlášť pokud dáte na obvyklé vypalovačky typu „Primo Victoria“, „Attero Dominatus“, či „40-1“, které jaksi na albu chybí a na paty jim šlape tak možná „Killing Ground“, Ta se opět řadí k topu této nahrávky a opět představuje něco nového. Jak poznamenala kolegyně Ray, ve skladbě se objevují téměř maidenovské kytary a to je něco, co Sabaton ještě nikdy nezkusili. Zároveň s písní „Poltava“ se pak ale přibližujeme těm klasickým sabatonovským songům založeným na chytlavém refrénu, který okamžitě strhne k davovému skandování, pokud se s ním kapela vytasí na pódiu. I když na desce chybí písně tohoto typu, válečná mašinerie nekompromisně šlape dál a s každým dalším poslechem odkrývá něco nového. Při tom si také uvědomujeme, že přes to, že celková atmosféra nahrávky je naprosto jiná, zní pořád zatraceně sabatonovsky. Typické kytary, hodně kláves, které albu dominují a bez nichž by Sabaton nebyli ani poloviční, rázné bicí… to všechno „Carolus Rex“ obsahuje.

Už s vydáním poslední a nejslabší desky „Coat Of Arms“ nastal všeobecný pocit, že Sabaton nemají světu již co předvést, že už nedokáží přijít s ničím novým, ale stalo se! O to příjemněji překvapila právě „Carolus Rex“, která toto vyvrací. Nejen, že najdeme na albu nepříliš typické baladické písně jako „Lifetime Of War“, či „Long Live The King“, kterých v minulosti bylo jen pomálu, Sabaton si tentokrát pohrávají i s jazykem. Kromě latiny, se kterou už se dřív občas prezentovali, máme možnost zaslechnout němčinu, švédštinu a dokonce i češtinu. Jen si poslechněte skladbu „1648“, to opravdu není přeslech.

Do rozboru textů se v této recenzi raději pouštět nebudeme. Přiznám se, že až tolik v historii zběhlá nejsem a ani mě neláká se v tom pošťourat, navíc by to mohlo vydat na samostatný a dlouhý článek. Vsadím se, že se najdou nadšenci, kteří se tím zabývat budou, shrňme to krátce, že se celý příběh odehrává během období švédského impéria mezi lety 1611 – 1718 a zabírá tak údobí mezi vládou krále Gustava II. Adolfa až Karla XII., kdy se na trůně objevilo několik Karlů, ale i královna Christina a Švédové expandovali do Evropy a nejen u nás si během třetí fáze Třicetileté války trochu zadivočili.

„Carolus Rex“ rozhodně patří ke špičce toho, co kdy Sabaton napsali, má z devadesáti procent přesně to, co se od nich očekává, plus ještě něco navíc. Může možná zklamat ty, jež očekávali to samé pořád a pořád dokola, ale určitě potěší ty, kteří uvítají nějaký ten posun. A ten v tomto případě nastává. A já osobně se už těším, až si konečně poslechnu i švédskou verzi, které sice většina posluchačů nebude rozumět, ale švédština je natolik zajímavý jazyk, který do skladeb tak nádherně sedí, že možná předčí i anglickou verzi!

Veronika             


www.sabaton.net

youtube ukázka ze švédské verze

Seznam skladeb:
1. Dominum Maris Baltici
2. The Lion From The North
3. Gott Mit Uns
4. A Lifetime Of War
5. 1648
6. The Carolean´s Prayer
7. Carolus Rex
8. Killing Ground
9. Poltava
10. Long Live The King
11. Ruina Imperii
12. In The Army Now (Bonus Track, Status Quo cover)

Sestava:
Joakim Brodén – zpěv
Oskar Montelius – kytara
Rikard Sundén – kytara
Daniel Myhr – klávesy
Daniel Mullback – bicí
Pär Sundström – basa


Rok vydání: 2012
Čas: 45:12
Vydavatelství: Nucelar Blast
Země: Švédsko

Diskografie:
2005 - Primo Victora
2006 - Attero Dominus
2007 - Metalizer
2008 - The Art Of War
2010 - Coat Of Arms
2012 - Carolus Rex


Vydáno: 04.06.2012
Přečteno: 8521x




počet příspěvků: 26

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Heroes - 8,5/10Nové album má...26. 06. 2014 19:21 Dustter
Souhlasím, že...6. 05. 2014 23:10 Hellhammer
Coat Of Arms bol...6. 05. 2014 23:03 Soichiro Honda
ono práveže tých...6. 05. 2014 23:00 Soichiro Honda
SochiroVidím, že se...6. 05. 2014 22:26 Hellhammer


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.10019 sekund.