DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AVANTASIA - The Mystery Of Time

Je poměrně zábavné sledovat výkyvy v Tobiášově tvorbě. Zatímco u EDGUY lze už roky pozorovat sestupné tendence, u Avantasie je to obráceně. Po dvou nemastných neslaných, tři roky starých deskách, tu je jedna další, ovšem o mnoho povedenější.

Opět se nezapomnělo na příběh, tentokrát se odehrává ve viktoriánské Anglii, kde se mladý vědec pokouší vysvětlit souvislosti mezi Bohem, časem a vědou. Proč ne, podle mého názoru je toto téma celkem zajímavé a nepříliš otřelé. Alespoň jednou se nesetkáme s obligátními draky a ke skále připoutanými pannami, čekajíce na svého prince vysvoboditele, jenž pro ně na Pegasovi letí, s mečem nikoli tupějším než prezidentův pohled po desátém panáku moravské slivovice, by drak odporný jednou provždy ztrestán byl. Zrovnatak se nemusíme obávat procházky po půlnočním hřbitově, kde z hrobů vylézají slizcí umrlci, dychtíce po zákusu do vašich křehkých lebení.

Hudebně byl avizován jistý návrat k atmosféře prvních dvou (a pochopitelně i nejlepších) alb. Byť se názory na tento fakt poměrně liší, já zastávám, že prohlášení nelhala. Vše, co tento projekt po světě tak proslavilo, zde najdeme v míře větší než vrchovaté. Tím se myslí hlavně zpěvné melodické linky, sbory, slavní hosté, i příjemně symfonické aranže, samozřejmě vše zabalené ve vynikajícím zvuku i krásném bookletu.

Jednotlivé písně si probereme více do hloubky, byla by škoda některou nezmínit, a pokud to půjde, pokusím se najít analogii k některé skladbě ze zmiňovaných prvních desek.

Spectres – Výborný symfonický otevírák se skvěle vygradovaným úvodem, chytlavými vokálními linkami a dechberoucím refrénem, vedený v příjemném šlapavém tempu. Přestože má přes šest minut, nudu v něm budete hledat obtížněji než šunku v šunkové pizze z českých supermarketů. Stačí jediný poslech a píseň z uší již nedostanete. Jako host zde vystupuje Joe Lynn Turner.

The Watchmaker´s Dream – v podstatě obdobná, jen vedená v triolových tempech na kopáky, takže působí rychlejším dojmem než předešlá píseň. Její obdobu bychom mohli vidět kupříkladu v písni „The Serpents In Paradise“. Hostem je opět Turner.

Black Orchid – jeden ze dvou slabších kusů na albu. Přestože i v něm jsou zajímavá a příjemně poslouchatelná místa, tak jako celek po třech minutách začíná nudit. Je vedená v polobaladickém tempu, na vokální vypomoc byl přizván Biff Byford ze SAXONU.

Where Clockwork Hands Freeze – dle mého názoru jednoznačný vrchol alba. Píseň se po příjemně hladivém smyčcovém úvodu nastartuje do druhé kosmické rychlosti a provede všechny milovníky rychlosti a melodie nefalšovaným, čtyři a půl minuty dlouhým orgasmem. Přirovnat by se dala k legendární „Reach Out For The Lights“, hlavně hyper-chytlavým refrénem. Hostem je Michael Kiske, kterému to zpívá pořád dokonale.

Sleepwalking – Zde se dostáváme ke kvalitativnímu opaku předešlého hitu. Tato píseň i s podporou ženského zpěvu zavání (hodně i svým zvukem) sladkým popíkem pro náctileté, krom toho se nepovedl ani refrén. Obdobná byla (ovšem ze Scarecrow) „Lost In Space“. Na guest list se tentokrát dostala zpěvačka Cloudy Yang. Ta má sice příjemný hlas, ale nezajímavé skladbě bohužel nepomůže.

Savior In The Clockwork – epické intro, vyšší tempo, zajímavé melodické a poslouchatelné postupy, spousty sborů a nejdelší stopáž, nad deset minut. Bohužel zde se místy nudě vyhnout nedokážeme, a i když jich tak moc není, obzvláště v prostředních pasážích se nervózně nejednou mrknete na tlačítko „skip“. Jako hosté zde vystupují hned tři vokalisté, a to všichni výše zmínění. Nejblíže by mohla být „The Tower“ z první opery, ta ovšem hluchá místa neobsahuje vůbec.

Invoke The Machine – především na kytarových riffech postavená skladba, navíc první ochutnávka z alba, která se na netu objevila. V podstatě jakkoli zaměnitelná s kteroukoli další kytarovou střednětempou písní ze všech Avantasií, takže nadprůměr. Vokální výpomoc tentokrát obstaral Ronnie Atkins.

Whats Left Of Me – jediná seriózní, krásně křehká balada, převážně postavená na výkonu Erica Martina, který svým čistým a elegantním projevem Tobiáše spolehlivě zastiňuje. Příjemně vystavěné motivy a dobrý výběr vokalisty ji staví velmi vysoko. Bohužel, jen lehce srovnatelná se skvostem „Anywhere“.

Dweller In A Dream – směska prvních dvou skladeb s velmi dobře vystavěnými harmoniemi, je druhá nejrychlejší, a opět s hvězdným Kiskem. Rozhodně jedna z nejlepších na albu.

The Great Mystery – jednoznačně druhý vrchol, ve kterém se v dokonale fungující symbióze setkáváme s výpravnou epičností a častými změnami nálad. Chvíli se vznášíme na lehounkém klavírním oparu s rozněžnělým zpěvem, abychom následně slétli dolů a vychutnali si pohádkově znějící symfonický orchestr, a za další chvíli ucítili nejeden kytarový kousanec. Nádherná reminiscence na nejlepší skladbu všech existujících Avantasií, 15-minutový opus „The Seven Angels“.

Co říci závěrem? Ti z vás, kteří tento trošku delší text dokázali dočíst až sem, si domysleli, že se tato deska bez debat povedla. Seznam hostů sice není tak hvězdný, jako nám slibuje Timo Tolkki (nebo těch, kteří spolupracovali na předešlých deskách), ale výkon podávají všichni vynikající. Pokud takovéto desky budou vznikat i dále, nemusíme si o budoucnost tohoto žánru dělat starosti.

Hermes             

Osobně si myslím, že Tobias pod hlavičkou Avantasia nikdy nevydal nic, za co by se měl stydět. Nová deska v tomto trendu směle pokračuje, mé očekávání dokonce převyšuje. Klíčem k úspěchu je opět výčet všech hostujících vokalistů. Tobias Sammet potvrdil svůj skladatelský “čich“ a opět dokázal využít každý velký hlas. Škoda jen, že se jako zpěvák mezi nimi trochu ztrácí. Asi vůbec nejsilnější moment nacházím (stejně jako můj kolega) v písní „Where Clock Hands Freeze“, kde se v neuvěřitelné formě představuje fenomenální Kiske. Povedené jsou i obě nejdelší kompozice („Savior In The Clockwork a „The Great Mystery“), které díky své epičnosti splňují představu metalové opery. Co se týče balady „Sleepwalking“, neodsuzujte ji zase tak snadno. Ona má úplně jinou podobu, když ji slyšíte v kontextu celé desky, než když si ji pustíte samotnou. Tím se vlastně dostávám k tomu nejpodstatnějšímu, a to k hudbě z hlediska celkového vyznění. Ta je v tomto případně výrazně konceptuální (srovnatelná s prvními dvěma deskami). Atmosféra je proto velmi silná a podmanivá.

Už teď se těším na slibované pokračování. „The Mystery of Time“ totiž považuji za velice upřímné a příjemně poslouchatelné dílo. K nejvyššímu hodnocení chybí opravdu malinko.

Mikka 8,5/10
Tobias Sammet připravil další pokračování projektu Avantasia. Touto větou by se vše dalo jednoduše shrnout. Na začátku úvodního songu "Spectres" je totiž každý fanoušek hned jako doma a žádného významného překvapení se během poslechu alba nedočká. Na druhou stranu je Tobi kejklíř, který moc dobře ví, co na jeho fanoušky funguje a to je jeden z důvodů, proč se od tohoto alba jen těžko odtrhnete. Opět nám (až na několik málo vyjímek) servíruje prvotřídní hudbu s prvotřídními hudebníky. Michael Kiske se opět vydává do nebeských výšek (tentokrát s ještě větší razantností, což mému uchu a srdci nepředstavitelně lahodí). Bob Catley opět pohladí svým sametovým hlasem a ani odpadlík Jorn Lande nebude tolik scházet, protože Joe Lynn Turner je náhrada více než dobrá.

Pokud se člověk smíří s tím, že většinu skladeb slyšel v jiných verzích i na předešlých albech ("Black Orchid" vs. "Sex Fire Religion", "Invoke The Machine" vs. "Devil In The Belfry", "The Great Mystery" vs. "Journey To Arcadia" apod.), tak může očekávat další várku skvělých songů, které mu budou dělat výbornou společnost při volných chvílích. A dovolím si tvrdit, že kdyby se vyřadily (či upravily) skladby "The Watchmakers Dream" a "Sleepwalking", tak má album ode mne jasných deset bodů! Zvláště druhé jmenované je škoda, neboť špatná rozhodně není, ale do konceptu alba se nehodí a kazí nastolenou atmosféru a kvalitu po famózní "Where Clock Hands Freeze"). Ale to jsou jen mé osobní stížnosti. Těším se na druhý díl ságy "The Mystery Of Time".

František Šafr 9/10

AVANTASIA

YouTube ukázka - Where Clock Hands Freeze

Seznam skladeb:
01. Spectres
02. The Watchmakers Dream
03. Black Orchid
04. Where Clock Hands Freeze
05. Sleepwalking
06. Savior In The Clockwork
07. Invoke The Machine
08. Whats Left Of Me
09. Dweller In A Dream
10. The Great Mystery

Sestava:
Tobias Sammet - zpěv, baskytara
Sascha Paeth - kytara
Michael "Miro" Rodenberg - klávesy
Russell Gilbrook - bicí

Hosté:
Bruce Kulick, Oliver Hartmann, Arjen Anthony Lucassen - kytara
Joe Lynn Turner, Michael Kiske, Biff Byford, Ronnie Atkins, Eric Martin, Bob Catley, Cloudy Yang - zpěv

Rok vydání: 2013
Čas: 61:47
Label: Nuclear Blast
Země: Německo
Žánr: Melodický power metal

Diskografie:
2001 - The Metal Opera I
2002 - The Metal Opera II
2008 - The Scarecrow
2010 - The Wicked Symphony
2010 - Angel Of Babylon
2013 - The Mystery Of Time

Související recenze, rozhovory, reporty

Foto: archiv kapely


Vydáno: 28.05.2013
Přečteno: 7766x




počet příspěvků: 51

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Tomuto albu jsem...26. 11. 2023 20:10 htaedas
Oprášil jsem a...26. 11. 2023 0:11 vn
GhostlightsTak, čekám na...2. 02. 2016 22:05 Dustter
Trochu nechápu tu...28. 07. 2013 22:49 Sulda
Tobi, get a pause...Po návratu k...13. 06. 2013 21:02 Dustter


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.28917 sekund.