TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DEEP PURPLE - The House Of Blue Light

V táboře kapely byl vcelku klid. Dnes už víme, že to byl klid před bouří. Deep Purple odjeli dvouleté světové turné a dali si chvilku čas na odpočinek. Roky se trochu projevily. Hektické cestování už zmáhalo zejména pětačtyřicetiletého Lorda, který čím dál častěji utíkal ke skládání siut pro svá sólová alba plné vážné hudby. I Gillanovy hlasivky už potřebovaly více odpočinku, než v sedmdesátých letech, proto příprava další desky trvala celý rok. Kapela zahájila nahrávání v létě 1986 ve Vermontu na samém severu Spojených států. Problémy Gillana a Blackmorea se zatím držely pod pokličkou, i když ve studiu společně ti dva moc času nestrávili.

Hned po Novém roce 1987 se na trhu objevila deska "The House Of Blue Light". Už na první poslech je jasné, že se kapela drží osvědčené formule, která tak dobře zafungovala na "Perfect Strangers", ale zároveň se potvrdila pravda o tom, že když sestava s Blackmorem a Gillanem v čele vydá jednou naprosto skvělé album, to druhé bývá slabší. Jasně, "The House Of Blue Light" kvalitativně na "Perfect Strangers" nedosáhla, ale o takový kontrast jako v případě "Machine Head" - "Who Do We Think We Are" se v tomto případě nejedná.

Do skládání se tentokát více zapojil Lord, který je jako spoluautor podepsán hned pod čtyřmi kousky. Jedním z nich je úvodní "Bad Attitude", což je jedna z výraznějších skladeb desky. Uvozují ji tiché hammondky, do kterých pak vybuchuje celá kapela. Trochu okatě tento úvod připomíná začátek alba "In Rock", respektive skladbu "Speed King". na druhou stranu, proč ne. "The Unwritten Law" je naopak skladbou, která by klidně mohla stát na "Who Do We Think We Are". Vcelku šedé věcička, která neurazí, ovšem ani nezaujme. Zato "Call Of The Wild", největší hit alba, je poučený starým hardrockem, ale i AOR amerického střihu. Refrén může připomenou Gillanovu sólovou tvorbu nebo pozdější desky Rainbow. Následující "Mad Dog" dominují Lordovy hammondky a Gillanův divoký projev, naproti tomu v "Black And White" se do popředí dere Blackmore.

Pak je tady "Hard Lovin´ Woman", která svým názvem jasně odkazuje na "Hard Lovin´ Man" z "In Rock", ovšem v porovnání se starou klasikou síla novější skladby poněkud bledne. I tak patří k tomu lepšímu, co "The House Of Blue Light" nabídne. Následující dvojice "The Spanish Archer" a "Strangeways" spíše působí, jako kdyby Deep Purple potřebovali vyplnit přebytečné místo na desce. Je to škoda, protože "The Spanish Archer" nabízí skutečně precizní Blackmoreovu práci. Tentokrát se však minula účinkem. Na druhou stranu "Mitzi Dupree" ukazuje, že ani po dvaceti letech Deep Purple neztratili invenci a zejména Lordova hra je plná nápadů a překvapení. Skvělá věc. Samotný konec desky obstarává ostrá "Dead Or Alive", která ale v porovnání s nářezem "Space Truckin´", "Hard Lovin´ Man" nebo "Flight Of The Rat" působí trochu unaveně.

I tak "The House Of Blue Light" rozhodně má své místo v diskografii Deep Purple. Samozřejmě nepatří k úplným vrcholům tvorby, ale ani k propadákům. Jenže pak zase na nadcházejícím turné přišly problémy. Opět se otevřely staré rány a mezi Gillanem a Blackmorem to začalo jiskřit. Kytarista si stále častěji stěžoval na zpěvákovu formu, který v té době značně holdoval alkoholu. Kapela už nehrála tak dobře, jako na předchozím turné a přestože na ní chodily stále zástupy lidí (tedy aspoň v Evropě a Asii), bylo znát, že je zle. Brzy se to projevilo i navenek, když si Blackmore opět postavil hlavu a Gillana z kapely nemilosrdně vyrazil. Začalo hledání nového zpěváka. Fanoušci doufali v příchod druhého Coverdalea, ten se však nekonal...

Jan Skala             


www.deeppurple.com

You Tube ukázka - Call Of The Wild

Seznam skladeb:
1. Bad Attitude
2. The Unwritten Law
3. Call Of The Wild
4. Mad Dog
5. Black And White
6. Hard Lovin´ Woman
7. The Spanish Archer
8. Strangeways
9. Mitzi Dupree
10. Dead Or Alive

Sestava:
Ian Gillan – zpěv
Ritchie Blackmore - kytara
Jon Lord - klávesy
Roger Glover - baskytara
Ian Paice - bicí

Rok vydání: 1987
Čas: 50:38
Label: Polydor
Země: Velká Británie
Žánr: hard rock

Diskografie:
1968 - Shades Of Deep Purple
1969 - The Book Of Taliesyn
1969 - Deep Purple
1970 - In Rock
1971 - Fireball
1972 - Machine Head
1973 - Who Do We Think We Are
1974 - Burn
1975 - Stormbringer
1975 - Come Taste The Band
1984 - Perfect Strangers
1987 - The House Of Blue Light
1990 - Slaves And Masters
1993 - The Battle Rages On...
1996 - Purpendicular
1998 - Abandon
2002 - Bananas
2005 - Rapture Of The Deep
2013 - Now What?!

Související recenze, rozhovory, reporty
Foto: archiv kapely


Vydáno: 08.08.2013
Přečteno: 4745x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Můj názor je ten,...11. 08. 2013 2:48 -krusty-
Tohle byla první...9. 08. 2013 18:25 Pepsi Stone
Tohle albumpro skvělém...9. 08. 2013 11:07 b.wolf
Bohužel......opravdu jde o...8. 08. 2013 15:47 Kolík


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09175 sekund.