ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




Tapyr (MAJSTER KAT) - Slymák pľuje na pódiu a trepe tam hlavou jak jebnutý :-)

Slovenští kultivátoři thrashových kořenů Majster Kat vydali nedávno svoje druhé album “Memento…”. To, že jsou Majster Kat snadno identifikovatelní díky specificky zabarvenému vokálu křiklouna Slymáka je věc již dostatečně známá. Že podobně specifickým je i humor, nadhled a uvolněnost basáka Tapyra se můžete přesvědčit v následujících řádcích, ve kterých mimo jiné odhalí Tapyr i důvod toho, proč může být problém potkat Majstra Kata na festivalech :-).

Ahoj Tapyre, je fajn, že Majster kat se sedmi letech znovu vrátili do studia. Prozraď mi, co se ve vaší kapele za takhle (alespoň na dnešní dobu) dlouhý čas událo podstatného, co jste kutili a proč vlastně taková dlouhá pauza ?
Buď pozdraven, priateľ môj. Nuž, aj keď sedem rokov býva pre väčšinu ľudí hrozne dlhý časový úsek, tak v našom prípade, kde sa jedná o extrémne spomalené reakcie jednotlivých členov kapely, to bola doba, ktorá ubehla vcelku rýchlo a nepozorovane:-). Tak trochu jednoduchšie povedané, okrem nového bubeníka a vydavateľa sa žiadne zmeny v našom tábore neudiali a celý ten prestoj bol spôsobený vďaka pracovným a rodinným povinnostiam.

Na jaře jste vydali svoje druhé album „Memento“. Pro ty, kteří jej ještě neměli možnost slyšet a znají vaší prvotinu „Svatá zvrhlosť“, v čem je podle tebe nejvíc styčných bodů s předchozí deskou a naopak nejvíc rozdílů mezi těmito dvěma kousky?
Z môjho pohľadu sa stále jedná o tu istú muziku, o tie charakteristické črty, ktoré definujú Majster Kat. Samozrejme jedná sa o úplne iné skladby, takže kopírka „Svätej Zvrhlosti“ sa chvalabohu nekoná. Nechceli sme vykrádať samých seba. Ale zas nebolo v pláne byť za každú cenu originálnym. Najväčší dôraz sme kladli na zrozumiteľnosť textov. Slymáka považujem za neskutočne zdatného textára a bola škoda, že na prvom albume boli naše texty, pre väčšinu poslucháčov, nie uplne zrozumiteľne. Toto sa nám teraz podarilo podchytiť, ale vo finále je nový album o poznanie pomalší, ako tomu bolo pri našom debute. Nechceli sme spomaliť, ale takto to nejak vo finále vystrelilo.

Jak ty sám bys tuhle desku zhodnotil, čím bys na ní přilákal ty, kteří ji neznají? Jak vlastně deska vznikala, je to souhrn nápadů, vzniklých v průběhu těch sedmi let nebo jsou na desce všechno aktuální novinky? A jak to máš vlastně s deskou ty sám, poslechneš si někdy svoje vlastní dílo?
Keďže autorsky sa na tvorbe nových skladieb nepodielam prakticky vôbec, tak myslím, že môj názor je dosť objektívny a nebude to pôsobiť nijak arogantne, ked priznám, že ja som veľkým fanúšikom Majstra Kata. Nové skladby prakticky vznikali niekoľko rokov. Napríklad úvodna skladba, „Spoveď kňaza“, už nejaký ten pátek je na svete, takže išlo naozaj o zdĺhavy proces, nie len pri nahrávaní, ale aj pri samotnom komponovaní. A práve celá kompozícia každej skladby stojí a padá na Losovi (gitara). Mnoho riffov pochádza aj z pera nášho druhého gitaristu Lukáša, ale výsledna podoba každého songu je spečatená Losovým rukopisom. Nám ostatným to tak vyhovuje, kedže plne rešpektujeme jeho hudobnú genialitu.
Treba ovšem podotknúť, že naše piesne, a hlavne nový album, nie sú moc chytlavé na prvé počutie, čo nie je bohvieaká devíza v dnešnom záplave hudby. Ja sám som počul tie skladby už možno 1000 krát a stále tam viem nachádzať niečo nové. Za seba teda poviem, že áno, počúvam novú dosku, ešte aj teraz si ju tak raz do týždna pustím. So „Svätou Zvrhlosťou“ to už tak veselé nie je. Tú som už nepočul asi 4 roky, zrejme už to došlo do štádia prepočúvanosti:-).

Co na vaší desce určitě padne do oka hned na první pohled, to je luxusní balení limitované edice. Kdo na nápad se stylovým dřevěným obalem přišel a budete mít snahu v tomhle trendu pokračovat i v dalším kole? Máte v tomhle směru nějaké další nápady?
Tak ako velebím Losa pri hudobnej produkcii, tak celková tématika a vonkajšia charakteristika našej kapely je zas zásluhou speváka Slymáka. Bol to práve on, kto prišiel s nápadom vyrobiť daný obal a vo finále ho aj ručne zhotovil. Rád trávim čas so Slymákom a počúvam jeho plány a nápady, čo všetko by sa dalo vymyslieť. Mnoho vecí zatiaľ ostáva len vyrieknutých a nezrealizovaných, ale budúcnosť je stále otvorená. Na druhu stranu, neviem, či zrovna v trende takýchto obalov budeme pokračovať. Toto bolo super, sme originálni a možno jediní na svete, kto niečo takéto má, ale keby sme to chceli v budúcnu následovať, dávali by sme si pred seba príliš vysokú latku, ktorú by trebalo prekonávať.

Pídit se po tom, co bylo dřív, zda nová vlna thrash metalu nebo Majster kat je asi zbytečné, spíš mi přibliž, čím tebe především oslovuje thrash metal a jaký máš názor na to, co se aktuálně na téhle scéně děje, kam směřuje? Jaké máš ambice ohledně působení Majster kat na metalové scéně?
Thrash metal zbožňujem hlavne kvôli jeho energii, agresivite, celkovej štruktúre a vyznení jednotlivých kapiel, ktoré ho hrajú. A nové kapely, ktorých tu za je za posledné roky ako húb po daždi, mám naozaj rád. Baví ma to. Bohužial vo väčšine prípadov nejde o nič originálne a svojím spôsobom predstavujú len kopírku starých spolkov z 80-rokoch, ale mne osobne to nevadí. Nemám rád príliš veľa inovácii v klasickom ponímani metalu. Teší ma súčasna scéna, na koncertoch stretáva človek nie len dlhoročných kamarátov, ale aj mladých chalanov, ktorí si vďaka tomu old-school boomu našli cestu k našej subkultúre.
Pokiaľ ide o ambície Majstra Kata, tak tam asi nemám o čom hovoriť. Budem rád ak tá kapela bude fungovať dokým to bude aspoň ako tak možné. Hrám v skupine, kde mám skvelých kamarátov, s ktorými rád trávim svoj voľný čas a popritom hráme hudbu, ktorá nás baví a napĺňa. Zároveň máme všetci radosť z „úspechu“ nového albumu a zo spolupráce s naším novým vydavateľom. To vieš, že by bolo fajn, ak by nás po koncerte v šatni čakalo desať nahých ženských a miesto chodenia do zasranej práce by mi na účet chodili obrovské tantiemy za predané disky, ale kurva, tieto sny sme reálne asi my nemali nikdy:-). Iba ja som o tom vždy napitý vyprával, hehe:-). Sme realisti a žiadny kalkul do hudby neaplikujeme.

S tím souvisí i otázka, nakolik je podle tebe možné s texty ve slovenčině atakovat zahraniční pódia, máte v tomhle směru nějaké plány či představy, nebo jsou texty v domorodštině jasným znamením, že vám stačí prosadit se na slovenské, potažmo české scéně?
Ak by sme sa niekedy stali silnou a úspešnou kapelou v našich dvoch republikách, tak potom by bolo na mieste si vyčitať, že prečo sme to neskúsili s tou angličtinou. Hráme 13 rokov a stále zlizujeme pľuvance, ktoré sa nachádzajú na podlahách Česko-Slovenského undergroundu. Máme silné texty s odkazom pre naše dve krajiny. Netúžim hrať v Trebišove a spievať miestnym metalistom po anglicky. Myslím, že k nám by sa to ani nehodilo. Parodoxom je, že aj napriek slovenčine máme dosť objednávok zo zahraničia. Dokonca som teraz expedoval niekolko diskov do Japonska. Nie sú to ale naše plány, je to len súhra náhod, z ktorých máme radosť. Ale rešpektujem kapely, ktoré si idú cestou angličtiny. Každý nech robí, čo uzná za vhodné, ja im držím palce, ale vždy vravím, že u mňa hrajú prim kapely preferujúce rodnú reč. Som tej angličtiny nejak presýtený sa priznám :/.

Témata, kterými se zabýváte, i fakt, že texty jsou ve slovenčině, může, třeba ve světle událostí kolem Gothoom festu, působit u vás doma určité potíže. Setkali jste se už s tím, že by někdo měl potřebu „cenzurovat“ vaše texty, případně jiným způsobem vám „pomáhat“ v další činnosti?
Myslím, že sú omnoho provokatívnejšie kapely ako sme my, navyše pochybujem, že niekto z tej kresťanskej komunity niekedy o našu skupinu vôbec zavadil. Bolo by fajn byť konfrontovaný a trochu si spestriť živoť takou nezmyselnou potyčkou s kresťanskými fanatikmi:-). Ovšem to hovorím o našej kapele, ale ako organizátor festivalu (vid tohtoročný Gothoom) by som takým problémom čeliť nechcel.

Cédéčko je venku, na jaře jste podnikli menší šňůru po Slovensku a České republice, co vás čeká nyní, jaké jsou nejbližší plány Majstra kata? Co případný následovník „Mementa“, je v nějakém výhledovém plánu, případně v procesu reálných úvah nebo bude zase sedmiletá přestávka?
Teraz nás ešte čaká krst Mementa..., ktorý sa uskutoční 12. septembra v Bratislave. Zároveň netrpezlivo čakáme na vinyly, ktoré sa dali už pred niekoľkými mesiacmi robiť. Dúfali sme, že budu k dispozícii na spomínanom krste, ale začínam byť skeptik :–(. No a jemným a decentne pomalým tempom sa dokončuje aj klip, kde dúfam, že aspoň ten by sa mohol podariť stihnúť zverejniť v najbližších týždňoch.
A potom? Fuuu, momentálne tam vidím čiernu dieru. K novému albumu zatiaľ ani riff, ale bol by som veľmi nerád, ak by sa znova jednalo o taký dlhý časový úsek.

V souvislosti se skladbou „Smetisko civilzácie“ jsem si říkal, že tenhle song přímo vyzývá k nějakému vizuálnímu zpracování, klip na něj sice již existuje, nicméně „pouze“ ve fotoverzi. Považuješ prezentaci formou videoklipu za důležitou a neuvažovali jste o podpoře alba „Memento…“ i formou klasického „movie-klipu“?
Áno, považujem klasické klipy stále za dôležité, ale musia mať úroveň. Častokrát ale žasnem, že kapela dokáže v dnešnej dobe technológii zverejniť klip, ktorý vyzerá ako keby to točil nadrbaný rodinný známy, ktorý má akurát tak skúsenosti s natáčaním spotov pre zoskupenia ako je Eva a Vašek.
Ako som už vyššie spomenul, klip už máme natočený, dokončujú sa len posledné úpravy. Zatiaľ sme zverejnili tri skladby a ku každej dali na spestrenie takú foto prezentáciu, ktorú nám pripravil jeden extrémne talentovaný a fenomenálne šikovný borec.:-)

Léto je v plném proudu, jak Majster kat tráví festivalovou sezónu?
Na kúpaliskách, žerieme tam langoše a pijeme pivo z plastových pohárov:-). Fesťáky nás bohužial nejak obchádzajú.
Len tak medzi nami sa organizátorom ani moc nečudujem. Osobne mám domnenku, že to bude tým, že Slymák pľuje na pódiu a trepe tam hlavou jak jebnutý :-). Tiež by som tam takú kapelu nevolal. :-)

Moje poslední otázka je obligátní – je něco, na co se tě nikdy nikdo z novinářů či fanoušků nezeptal a ty bys na to přitom hrozně rád odpověděl?
Hehe, tak toto je super otázka. Normálne si ma zaskočil. Asi by ma potešilo, keby sa ma niekto opýtal na číslo môjho bankového účtu, kde by mi pravidelne posielal nejaký obnos peňazí....... rád by som mu odpovedal :-). A potom vieš ako, nejaké tie otázky, ktoré asi nemusím špecifikovať, od atraktívnych žien :-).
Na záver sa ti chcem poďakovať za otázky a za priestor. Drž sa a nech sa ti darí!

I já děkuju a nápodobně ;-)

Savapip             


www.majsterkat.sk

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 24.08.2014
Přečteno: 2417x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13382 sekund.