TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky, takový koment samozřejmě potěší :-)

TIERRA SANTA - Mejor morir en pie
Díky za tento seriál. Toto a předchozí...

MOTÖRHEAD - Inferno
Skvělé album, tvrdé, našlapané, hitové. Výborný...

Mark KNOPFLER - One Deep River
Mistr nejnudnější muziky na světě.

DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ACCEPT - Blind Rage

Wolf Hoffmann tvrdí, že velký rozdíl mezi předchozím albem „Stalingrad“ a aktuálním „Blind Rage“ je v tom, že tentokrát měli Accept na skládání nových písní spoustu času. Dle mého je však podstatnější následek tohoto stavu. A tím je fakt, že skladby na „Blind Rage“, byť pochopitelně zachovávají všechna poznávací znamení kapely a v některých případech i vyvolají přímé asociace na různá historická období života kapely, jsou proti svému předchůdci rafinovanější, odhalují svoje (vcelku nepřekvapivá) kouzla postupně a spíš než jako pecka mezi oči z první (i když i na to v některých skladbách dojde) dostávají posluchače pod tlak systematicky a s každou další rotací víc a víc.

Paradoxem tohoto alba je skutečnost, že Accept jako otvírák desky a zároveň jako videoklip zvolili jednu z nejméně výrazných položek kolekce. I přes to, že samozřejmě už v solidní „Stampede“ zazní téměř vše podstatné ze zbrojního arzenálu Accept - tedy syrový riff, excelentní proplétání kytar a výrazné sólo, masivní rytmika i struhadlový vokál, jako by i přes kvaltující tempo trochu chyběla ve vokální lince jiskra. Na rozdíl od většiny ostatních skladeb, které při prvním poslechu také nemusí úplně padnout do ucha, ale s každým dalším poslechem se důkladně zavrtávají pod kůži, se tady to vzrušení ne a ne dostavit.

Až s následující „Dying Breed“, kde se přidá i tradiční bojovný chorál, výhružný podtón a v refrénu dokonalá melodická skluzavka, začíná být jasné, že Accept jsou aktuálně v maximální pohodě a skvělé formě. Do klenotnice hitů Accept spolehlivě zařadí i dunivě hutnou a potemnělou „Fall Of The Empire“ s plíživým vokálem, mohutnými sbory, proplétajícími se se sólovým zpěvem, která skvěle deklaruje, jak Accept umí spojit neskutečné vzrušení s masivní těžkopádností. Dále rockovku „Wanna Be Free“ se silným refrénem a chytlavou melodií (a silnou příchutí z minulosti), ve které Tornillo svým charismatickým hlasem hladí až do refrénové erupce, u které si člověk podvědomě prostě musí začít podupávat. Chybět nemůže klasická skandovatelná šlapavka (typičtěji se Accept snad už představit nemohou) „From The Ashes We Rise“, či famózní hrátky s atmosférou v posmutněle dramatické „The Curse“. Jak již naznačeno, ne všechny Tornillovy linky mají potenciál posluchače strhnout, tuhle roli však na sto procent v každém kousku plní až neskutečně dokonalá symbióza živočišných kytar, které střílí své melodie, riffy a sóla s neskutečným entusiasmem. Wolf Hofmann pochopitelně dá vzpomenout i na svou zálibu v klasické hudbě, nebo+t do závěrečné „Final Journey“ implantoval kousek Griega „Morning Mood“.

Rozlišovat éru s Udem a bez Uda (dneska už by bylo přesnější říci před Markem a s Markem) je s „Blind Rage“ definitivně zbytečné. Accept mají na kontě nejlepší album tohoto tisíciletí, které svojí kvalitou (dosahem asi ne, na to je přeci jen jiná doba) přelomovým albům kapely kouká na záda ze zanedbatelně malé vzdálenosti. Nenechte se zmást tím, že na první pohled se tahle deska tváří uvolněně, víc melodicky a leckdy až nenápadně. To impozantní zvířátko na obalu desky svým výrazem dokonale charakterizuje sílu, která z „Blind Rage“ sálá.

Savapip             

„Blind Rage“ je pravé metalové album se vším všudy, zato bez zbytečných klišé. Tak bych do jedné věty shrnula v pořadí třetí album od znovuzrozených Accept. Deska sice sama o sobě postrádá hit typu „Teutonic Terror“, která by se nějak vytyčila nad ostatní, zároveň ale zbytek alba (vyjma již všemi zmiňované „Stampede“, která je nepochopitelně zvolená za singl a klipovku) obsahuje vyrovnaný špičkový materiál. Silné melodie, riffy i zajímavá sóla, Markův vokál, který konečně ke skladbám sedne jako prdel na hrnec a texty dávají znát, že si Accept opravdu vyhráli a dokázali přeskočit laťku, kterou si dvěma předchozími počiny nastavili. Jediná opravdu zřetelnější chyba celého alba je, že na bookletu není varování: "Pozor návykové!"

Veronika 9/10
Když se před čtyřmi lety Accept vrátili s deskou "Blood Of The Nations", vypadalo to na velký comeback. Mark Tornillo skvěle nahradil Uda, kapela tenkrát vytvořila silnou kolekci, která může konkurovat i slavnějším dílům z jejich diskografie. Se "Stalingrad" už to tak slavné zdaleka nebylo. Zaprvé chyběly silné skladby a zadruhé se Accept začali až moc opakovat. A v případě "Blind Rage" platí v podstatě to samé. Není tady nic, co by posluchače překvapila, co by jej vyloženě nadchlo. Nic, co by mě nutilo, v případě že budu mít chuť na Accept, abych sáhl po této desce. Jsou tu samozřejmě podařené skladby jako "Final Journey" (jedna z nejlepších věcí po comebacku), ale i ty méně podařené jako otvírák a pilotní singl "Stampede". Celkově deska v diskografii nebude patřit k tomu nejlepšímu, ale spíše k těm průměrnějším nahrávkám, protože už se tahle kapela začala moc opakovat. Poslouchat se to dá, ale už je to jen lehce nadprůměrná deska. Nic víc...

Pepsi Stone 6,5/10
Accept mě od svého návratu nepřestávají překvapovat. Je opravdu až s podivem, jakou formu si už třetí desku drží, obzvlášť pokud si položíme otázku, která jiná legendární kapela jejich generace je schopná v současnosti pravidelně vydávat desky, které snesou srovnání s jejich nejlepším klasickým materiálem. Mě totiž žádná nenapadá. „Blind Rage“ je dalším silným kouskem, který sice neohromí na první poslech, ale s postupem času odhaluje svoje silné stránky, kterých rozhodně není pomálu. Mark Tornillo čím dál víc aspiruje na jednu z nejpovedenějších výměn zpěváka v metalové historii. A o to víc, že na téhle desce ukazuje, že jeho hlas je schopen velké variability a mnohem více poloh, než jen spolknuté cirkulárky (která mu ovšem také jde na výbornou). Vcelku nezajímavý mi z desky přijde jenom otvírák „Stampede“, pozitiv je naopak nepočítaně. Skladby „Dying Breed“, „Fall of the Empire“, „200 Years“ a „From the Ashes We Rise“ jsou momentálně mými favority a už delší dobu střídavě okupují moji hlavu. Ráda bych na závěr také vyzdvihla naprosto vynikající texty, obzvlášť ty s postapokalyptickou tématikou opravdu berou za srdce a jsou plné půvabných básnických obratů. Za mě vynikající deska, která jen potvrzuje, že Accept jsou momentálně v naprosto špičkové formě a spoustu mnohem mladších kapel se může jít ve srovnání s nimi bodnout.
Radka 9/10

www.acceptworldwide.com

YouTube - Stampede

Seznam skladeb:
1. Stampede
2. Dying Breed
3. Dark Side of My Heart
4. Fall of the Empire
5. Trail of Tears
6. Wanna Be Free
7. 200 Years
8. Bloodbath Mastermind
9. From the Ashes We Rise
10. The Curse
11. Final Journey

Sestava:
Mark Tornillo- zpěv
Wolf Hoffmann - kytara
Herman Frank - kytara
Peter Baltes - baskytara
Stefan Schwarzmann - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 58:34
Label: Nuclear Blast
Země: Německo

Diskografie:
1979 – Accept
1980 – I´m A Rebel
1981 – Breaker
1982 – Restless And Wild
1983 – Balls To The Walls
1985 – Metal Heart
1986 – Russian Roulette
1989 – Eat The Heat
1993 – Objection Overruled
1994 – Death Row
1996 – Predator
2010 – Blood Of The Nations
2012 - Stalingrad
2014 – Blind Rage

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 03.09.2014
Přečteno: 7405x




počet příspěvků: 14

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
2 Hellhammernaprostý...5. 09. 2014 12:41 b.wolf
Blood Of The...5. 09. 2014 8:21 Anonim
Skladba "Wanna Be...4. 09. 2014 21:40 František Šafr
to KolíkS tím Markem...4. 09. 2014 19:53 Veronika
přesně, tohle...4. 09. 2014 19:04 Savapip


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09059 sekund.