DEEP PURPLE - Machine Head
Co se týče Machine Head, mám z alba mírně...

DEEP PURPLE - Machine Head
Po tragickém počinu remixovaného alba Black...

RAGE - Afterlifelines
Nemohl jsem to najít ve vyhledávání. A díky za...

RAGE - Afterlifelines
On tu je z roku 2012, jen se na něj z novějších...

RAGE - Afterlifelines
Takže bez orchestru: 1. Secrets, 2. Perfect Man,...

RAGE - Afterlifelines
Tak za mě je taky nejlepší Secrets in a Weird...

RAGE - Afterlifelines
...Rage bez orchestru: 1. Secrets in a Weird...

ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




TWILIGHT FORCE - Tales Of Ancient Prophecies

Když se dva perou, třetí se směje. Skoro to vypadá, že v době, kdy si Luca Turilli a Alex Staropoli dělili své SJM (společné jmění muzikantů) i samotné muzikanty, banda ze švédského Falunu (nene, i když si Joakim Brodén na téhle desce taky zakřičí, a bicmen Roberto si ve známé úderce zabubnoval, o Sabaton se nejedná) jim vyrabovala zbrojní sklad, síň slávy, kovárnu, čarodějovu chýši, dračí sluj a ve finále kompletní hrad. Jak jinak si totiž vysvětlit, že debutové album Twilight Force „Tales Of Ancient Prophecies“ zní jako přímý následovník alb (tehdy ještě) Rhapsody z přelomu tisíciletí?

Co na tom, že heroicky pompézní sprinterské opusy se šťavnatou melodikou i folkovým ocáskem, vyprávějící o čarodějích, dracích a mečích z té nejkvalitnější oceli, vystavěné na barevných a košatých klávesách, se zpěvem, stoupajícím až kamsi do stratosféry (tady možná bude největší achilovka desky, záleží na tom, na jaké hranici se pro vás zpěv stává pištěním), s burácející ukvaltovanou rytmikou, s vydatnou a vytrvalou rychloprstovou kytarovou přestřelkou i důstojnými sbory jsou poměrně provařené téma? Od úvodní „Enchanted Dragon Of Wisdom“ s optimistickými fanfárami až k závěrečné „Gates Of Glory“ s pompézním motivem, napruženým ječákem i hrubším vokálním Brodénovým příspěvkem (možná až s tímhle kontrastem si člověk uvědomí, jak kapelní křikloun Christian Hedgren občas zachází na hranu snesitelnosti), která přejde z pohodového vyprávění do nadýchaného heroismu, neztrácí Twilight Force švih ani šťávu, jejich energická melodičnost je velice podmanivá a chytlavá. Napomáhá tomu i fakt, že kluci nemají potřebu neúměrně zdůrazňovat svojí výpravnost, i ta nejdelší skladba na desce překročí pětiminutovku jen o pár vteřin, takže zpěvné a nijak složité melodické motivy se nestihnou ani v nejmenším vyčerpat. Tempo a nasazení tahle deska neztratí ani v čistě mluvených pasážích (pravda, o charismatu Christophera Leeho si můžeme nechat jen zdát, ale důstojnost zjevně není tím, čím nás mluvka klávesák Daniele má ohromit), ani v krátké, postupnou pompou prorůstající instrumentálce „Whispering Wings“, ani v bardovské cembalovce „Sword Of Magic Steel“, ani v emotivní baladě „Made Of Steel“ s monumentálními sbory, pružným vokálem a výraznými atmosférickými klávesami.

Ano, počítáte-li správně, těch melodicky divokých orgií zbývá celkem pouhopouhých šest kousků (takže takové jedno EP). Dost na to, aby vás Twilight Force vtáhli do svého světa, dost málo na to, aby se člověku začala byť jediná nota, vypůjčená od Rhapsody, zajídat. Z těch šesti kousků pak na mě nejvíc zabírá neskutečně energická „Fall Of The Eternal Winter“ s narůstajícím napětím, řezavým zpěvem, klávesově optimistickými orgiemi, vypjatým explozivním refrénem, živočišnými sbory i nenápadným klasicistním fórkem v závěru.

Jediné, co nějak nemůžu u téhle kapely překousnout, je ta lehce infantilní image. Ale co, na koncertech třeba funguje a v obýváku vliv na to, co se line z repráků, nemá. A tak můžu s potěšením konstatovat, že takhle strhující debut jsem neslyšel snad od doby excelentního vstupu na scénu (a bohužel i tečky za kariérou) Tvajlatích krajanů Timeless Miracle. Tak třeba životnost Twilight Force bude o něco delší, mohlo by to stát za to!

Savapip             

Mohlo by se zdát, že s komentářem k prvotině švédské kapely přicházím s křížkem po funuse. To by však nebyla pravda, neb v hudbě Twilight Force jde o vše jiné, nežli o pohřeb. Tepe v ní život, optimismus a radost z tvoření. Zpočátku jsem se sice nemohl dostat přes všechny ty zbytečné a často dětsky naivní mezihry a intermezza. Stačilo málo, smazat tyhle „atmosférické“ vycpávky a nechat jenom sedmero samotných skladeb. A ty nejen že opakovaným posloucháním neztratily nic na své síle, ale časem ještě začaly pučet a obnažovat jeden krásnější hudební květ za druhým. Tohle je skutečně nejlepší power-speedmetalové dílo posledních let, na čemž se ostatně shodují posluchači ze všech zemí, a stejně tak jediná nahrávka, které uděluji podobně vysokou známku od svého návratu na tento web v srpnu loňského roku. Netřeba vypichovat nejlepší songy, úžasné jsou všechny, snad pouze z ješitnosti zmíním skladbu „Fall Of The Eternal Winter“, jež oplývá rozjezdem, který mně spolehlivě vykrojí úsměv na tváři a dostane do správného varu nebo neodolatelně klenuté sólo ve "Forest Of Destiny". Tohle album je prostě bomba, a pokud bych dnes tvořil bilanci roku 2014, již bych mu neudělil šestou příčku, ale zcela jasnou zlatou medaili. Budiž tímto komentářem můj omyl alespoň částečně napraven.
Pagan 9/10

www.twilightforce.com

YouTube ukázka - The Power of the Ancient Force

Seznam skladeb:
1. Enchanted Dragon of Wisdom
2. The Power of the Ancient Force
3. Twilight Horizon
4. The Summoning
5. Whispering Winds
6. Fall of the Eternal Winter
7. Forest of Destiny
8. In the Mighty Hall of the Fire King
9. Made of Steel
10. Sword of Magic Steel
11. Gates of Glory

Sestava:
Christian Hedgren - zpěv
Felipe - kytara
Borne - baskytara
Daniele - klávesy
Roberto - bicí

Rok vydání: 2014
Čas: 36:00
Label: Black Lodge Records
Země: Švédsko

Diskografie:
2014 - Tales Of Ancient Prophecies

Foto: archiv kapely


Vydáno: 15.10.2014
Přečteno: 6992x




počet příspěvků: 27

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
https://www.youtube....9. 07. 2016 1:07 htaedas
Až dnes jsem si...25. 10. 2014 12:44 Dustter
Jo, Alestorm jsem...24. 10. 2014 10:52 Dustter
Oné, Alestorm...24. 10. 2014 10:40 Fenris 13
to Hellhammer"Cílený hlavně...24. 10. 2014 10:23 Dustter


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.15524 sekund.