RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...

RAGE - Afterlifelines
Nikde není psáno, že se to musí poslouchat...

MONTROSE - Montrose
z dílny hard rocku. Debutní fošna je skvělá,...

RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10

MONTROSE - Montrose
Montrose je fenomenální kytarista, jeho kytara...

SONATA ARCTICA - Clear Cold Beyond
Oproti předešlému zápisu "Talviö" jde samozřejmě...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ALMANAC - Tsar

To, že běloruský kytarový čaroděj Victor Smolski nezůstane po svém odchodu od Rage jen tak sedět v koutě, bylo jasné. Kam bude směřovat, to se dalo celkem dobře odhadnout z jeho vyhlášení, že chce navázat na tvorbu Lingua Mortis Orchestra. Tím, že do kapely přitáhl Davida Readmana (Pink Cream 69) a Andyho B. Francka (Brainstorm), že došlo na předpokládané spojení s filharmoniky (v tomto případě barcelonské) a že se Almanac na svém debutu pustili do koncepčního příběhu, to vše zavánělo určitým megalomanstvím. O to větším překvapením je fakt, že hudební příběh o ruském caru Ivanu Hrozném „Tsar“ netrpí žádným velikášstvím, veškerá ega jsou podřízena celku a hlavní pozornost na sebe nestrhávají ani jména, ani nabubřelá orchestrace, ani individuální výkony, ale do detailu propracované rozmanité písně, vydařené melodie a pochopitelně instrumentální mistrovství zúčastněných muzikantů.

A přitom těch trumfů, které by Almanac mohli ledabyle vyhazovat na stůl, je celá řada. Důmyslné propojení trojice zpěváků, agresivnějšího Andyho, rockovějšího Davida a poetické Jeannette Marchewky. Asi největším kladem tohoto propojení je skutečnost, že u obou zpěváků můžete naprosto zapomenout na jejich domovské spolky (obzvlášť mě to překvapuje u Davida Readmana, u kterého jsem jeho barvu hlasu považoval za nezaměnitelně definitivně propojenou s PC 69), takže ta symbióza jednotlivých hlasů i celkového hudebního kontextu je maximálně originální. A vůbec nevadí, že Jeannette Marchewka v téhle partě (nejen co do rozsahu partů, ale i co do výkonu) hraje třetí housle a tak trochu stojí ve stínu svých kolegů. Smolskiho kytara. V podstatě se nabízelo to, že Victor coby zakládající persóna i téměř výhradní autor hudby bude mít potřebu strhnout na sebe velkou pozornost. Nestalo se, jako by chtěl jít příkladem ostatním, samozřejmě nabídne dostatečnou přehlídku svého umění, ale jeho propracovaná sóla i vyhrávky se necpou do popředí, nemají tendenci kdovíjak dominovat a opět tvoří dokonale zapadající kus skládačky, stejně tak jako melodramatické orchestrace, divoce neposedné bicí, symbiotická atmosféričnost kláves i funkční střízlivost sborů.

Přitažlivě funguje i kompoziční různorodost. Almanac využívají celou pestrou power metalovou paletu – chvíli dominuje dramaticky dynamická harmonie ve šťavnatém melodickém refrénu (dokonalá titulní skladba), chvíli skandovatelná energie („No More Shadows“), chvíli přímočarost se špetkou pompy („Self-Blinded Eyes“), chvíli hrubá vyhrocenost, klouzající do chytlavé melodiky („Flames Of Fate“), chvíli uštěkaný kvalt (Nevermore“). „Tsar“, ač nabídne celu řadu odstínů, drží naprosto spolehlivě pohromadě a nabídne devět snadno zapamatovatelných a přitom naprosto nepodbízivých kousků (ten cit pro melodie!!!).

Nevím, jestli plně souhlasit s reklamním tvrzením, že „Tsar“ je novou dimenzí symfonického power metalu. Ale ono to není až tak podstatné. Důležité je, že Victor Smolski dokonale využil šanci, která se mu naskytla a propojil power metal se symfoničností tak přirozeným a až pokorným přístupem, prostým jakékoliv exhibičnosti, že debutové album kapely „Tsar“ nemůže dopadnout špatně. Teď jen držet palce, aby případná ega neměla potřebu vystrkovat růžky z parádně vyváženého a stoprocentně funkčního konceptu.

Savapip             


www.almanac.band

YouTube ukázka - Self-Blinded Eyes

Seznam skladeb:
1. Tsar
2. Self-Blinded Eyes
3. Darkness
4. Hands Are Tied
5. Children of the Future
6. No More Shadows
7. Nevermore
8. Reign of Madness
9. Flames of Fate

Sestava:
David Readman - zpěv
Andy B. Franck - zpěv
Jeanette Marchewka - zpěv
Victor Smolski - kytara
Armin Alic - baskytara
Enric Garcia - klávesy
Michael Kolar - bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 52:19
Produkce: Victor Smolski
Label: Nuclear Blast
Země: Německo

Diskografie:
2016 - Tsar

Foto: archiv kapely


Vydáno: 13.04.2016
Přečteno: 5248x




počet příspěvků: 9

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Zcelaupřímně,...25. 04. 2016 13:42 b.wolf
Já v tom taky...22. 04. 2016 19:52 Carloss
díky za ohlasy,...16. 04. 2016 7:39 Savapip
Vidite, pani...15. 04. 2016 20:56 adrian
Peavy nepotřebuje...15. 04. 2016 19:30 orre


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09001 sekund.