16.10.2017
WIND ROSE
Novým videoklipem připomínajícím letošní studiovku ..více

16.10.2017
IVAN GIANNINI
Bývalý zpěvák italských melodiků Derdian vydal ..více

15.10.2017
DR. LIVING DEAD!
Druhá ukázka z alba "Cosmic Conqueror" (27. říjen) nese ..více

15.10.2017
VAIN
Davy Vain a jeho parta zažívají opět drobný rozkol v ..více

15.10.2017
L.A. COBRA
Hairmetalisté z Jihoafrické republiky pouští do světa ..více

15.10.2017
BLACK STAR RIDERS
Kytarista těchto pohrobků Thin Lizzy Damon Johnson si ..více






POWER QUEST - Sixth Dimension
Já jsem od toho nečekal vůbec nic. A jsem už n ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
Ale pochopil, neboj!:-) Takové tupé zvíře nejs ..

GUN - Favourite Pleasure
Jaj,výborná kapela.Miluju jejich album Swagger k ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
Ferdu z Čech neřeš, jeho názor je stejně rele ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
Tak pokud nějaký Ferda z Čech tvrdí, že to zm ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
Kiskeho - Past In Different Ways (2008) je vynikaj ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
Tezko rict co dopadlo hůře, jestli PumpKings, ne ..

Powermetalové novinky roku 2017 - část XIV. - kapely MASTERPLAN, ALPHA TIGER a PALANTÍR
Roland se mi už od Time To Be King jeví jaksi "v ..

GUN - Favourite Pleasure
Co říká wikipedie, tak Rankin s hudbou skončil ..

GUN - Favourite Pleasure
Kam se poděl Rankin, co dnes dělá. Já to bez n ..




Za poslední měsíc:
STEELHEART - Through Worlds Of Stardust
2361x

AEROSMITH - Toys In The Attic
2044x

AEROSMITH - Aerosmith
1968x

AEROSMITH - Get Your Wings
1888x

AEROSMITH - Rocks
1823x

MOTORBAND - V
1609x



17.10.2017
KATAKLYSM (CAN), GRAVEWORM (ITA) ..
Roxy, Praha, začátek od:19:00, vstupné: 650,- (690,-)

21.10.2017
SYMPHONY, METRO..
DK Koruna Hořice, Velký sál, začátek od:20:00, vstupné:

31.10.2017
Poppy Seed Grinder + hosté..
Praha - Rock Café, začátek od:19:00, vstupné: zdarma



článků celkem: 5877
recenzí: 4731
reportů: 511
rozhovorů: 333













Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax

České kapely.cz - Nabízej a nakupuj českou hudbu


TARJA - The Shadow Self

Na novou desku finské divy Tarji Turunen jsem se těšil jak metalista na letní festivaly a to zejména díky minulé výtečné desce „Colours In The Dark“, která je dle mého naprostým klenotem žánru. Po tomto albu vydala Tarja kolekci vážné hudby „Ave Maria“ a především na začátku léta EP „The Brightest Void“, které dle Tarji slouží jako předzvěst k novému dlouhohrajícímu počinu „The Shadow Self“. Právě letní EP dost výrazně napovědělo, jaká bude nová deska. Více metalová a odvážná.

Úvodní singlovka „Innocence“ je inspirována Chopinem a začátek je zcela klavírní. Skladba dále pokračuje v Tarjině stylu a poklidnou sloku střídá chytlavý refrén. Klavír ještě výrazně promluví uprostřed písně a vážná hudba sem pasuje zcela přirozeně, jinak se jedná o hitovou rockovou věc, která fanoušky Tarji nepřekvapí, ale naopak ujistí, že je zpěvačka v dobré formě. „Demons In You“ odstartuje zajímavý kytarový efekt a pak už se jde na to nejostřejší, co Tarja zatím natočila. Velmi tvrdé kytary a především growling hostující Alissy White-Gluz (Arch Enemy) ukazují, že Tarja se nebojí zkusit i metalový extrém. Tvrdost malinko rozředí opět vynikající refrén. Druhou část skladby si přisvojí Alissa a tentokrát předvede i čistý zpěv. Je to chytře složený duet, kde je podíl obou zpěvaček rovnocenný a atraktivní. Rozhodně příjemné překvapení desky.

Prvním singlem a již velkým hitem je „No Bitter End“, která se vyjímala už na EP, nyní je malinko delší, avšak neztratila nic ze své krásy. Parádní rocková skladba s říznými kytarami a naprosto nádherným refrénem, který se okamžitě zahryzne do hlavy, a už ho z ní nedostanete. Tarja tu zní neskutečně uvolněně a temperamentně. Nechybí tomu vůbec nic. Soudě dle krásné a hudebně bohaté „Love To Hate“ je Tarja manufaktura na hity. Píseň neustále mění tempo, tvář a především je nesmírně dramatická. Tarja zde předvádí barvy svého hlasu dosud neslyšené a to natolik pestré, že jiné zpěvačce by to stačilo na celé album. „Love To Hate“ je takovou mini operou uprostřed desky a v rámci žánru je nesmírně progresivní. Jedna z nejlepších Tarjiných skladeb a naprostá dokonalost.

Jenže pak je tu „Supremacy“. To je sama o sobě skvělá rocková věc, avšak od Muse a Tarja ji jen přezpívala. Sice skvěle, jenže opravdu nechápu, proč tohle není jako bonus či součást předchozího EP. Přiznávám, že nemám rád covery. Tenhle je sice solidní, ale pro album docela zbytečný („Darkness“ od Petera Gabriela na minulé desce se povedl rozhodně víc). Rovněž i náladou tak nějak přerušuje skvěle rozjetou desku. Dle mého přešlap. Následují dvě jemnější věci a jinak velmi rockové album je zpomaleno. První z nich je křehká a dojemná „The Living End“. Druhá je „Diva“ s divadelní atmosférou. A Tarja tu pouští svůj hlas do operních výšek, přitom dokáže zpívat velmi vynalézavě a dodává skladbě uvěřitelnost i emoce.

Po divadelním představení přichází návrat k rockové náladě desky. „Eagle Eye“ už byla na EP (bubnoval ji Chad Smith) a zde je stejně jako „No Bitter End“ jen minimálně upravena. Píseň je v podstatě rockovou baladou s povedenými a tajemně znějícími klávesami. Zajímavostí je, že zde s Tarjou zpívá i její bratr Toni. Pravděpodobně vrcholem desky je „Undertaker“, přetékající hudební nádherou. Už úvodní klávesy a orchestrace navodí mrazení. Melodie je dojímavá a zároveň velkolepá. Skladba opět kloubí vážnou hudbu s metalem a Tarjin hlas zde maluje překrásný obraz. Trochu bych to přirovnal k „Delivarence“ z minulé desky, protože je to obdobně epická věc, kterou si budete chtít pouštět pořád dokola.

„Calling From The Wind“ klame baladickým začátkem, protože pak se píseň zlomí v metal s hutnými kytarami. Tarja tu předvádí své klasické „a – a – a – a“. „Too Many“ je epickým závěrem desky a je v ní vše, co Tarja na celé desku předvádí. Emoce, drive, symfoničnost, skvělé melodie. Skladba končí po sedmi minutách, ale když si počkáte, vystrčí na vás růžky nečekaný skrytý bonus. Neřeknu jaký, ale je to hoodně dobrý.

„The Shadow Self“ skvěle navázala na minulou desku. Především v touze experimentovat a nezastavovat se na místě. Tentokrát Tarja vsadila na více metalovosti a například zvuk kytar je opravdu silný. Nejdůležitější fakt je ale ten, že Tarja jako zpěvačka má stále co nabídnout a pořád se zlepšuje. Není to jen „ten operní přednes“, ale komplexní zpěv, který předává veškeré emoce. Stejně jako hudba i zpěv je zde pestrý. „The Shadow Self“ mi přesto nepřirostla k srdci jako předchozí nahrávka, která měla semknutější atmosféru a žádný rušivý element jako „Supremacy“. I přesto musím před Tarjou smeknout, protože natočila skutečně výtečné album, které jen tak neomrzí.

Supermartonátor             


tarjaturunen.com

YouTube ukázka - Innocence

Seznam skladeb:
1. Innocence
2. Demons in You
3. No Bitter End
4. Love to Hate
5. Supremacy
6. The Living End
7. Diva
8. Eagle Eye
9. Undertaker
10. Calling From the Wild
11. Too Many

Sestava:
Tarja Turunen - zpěv
Alex Scholpp - kytara
Julian Barrett - kytara
Kevin Chown - baskytara
Doug Wimbish - baskytara
Christian Kretschmar - klávesy
Mike Terrana - bicí
Max Lilja - cello

Rok vydání: 2016
Čas: 1:06:03
Label: Ear Music
Země:Finsko
Žánr: Symfonický rock/metal

Diskografie:
2006 - Henkäys ikuisuudesta
2007 - My Winter Storm
2010 - What Lies Beneath
2013 - Colours in the Dark
2016 - The Shadow Self

Související články

Foto: archiv Tarji Turunen


Vydáno: 23.08.2016
Přečteno: 2378x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2017     RSS - články

stránka byla načtena za 0.13511 sekund.