ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




AYREON – Actual Fantasy

Druhé album pod hlavičkou Ayreon následovalo pouhý rok po vydání debutu. Dostalo název „Actual Fantasy“ a Arjen název vysvětluje jako pokus simulovat fantazii, ne realitu. „Skutečná fantazie“ má být tedy něco jako opak virtuální reality. Tohle album se projektu Ayreon vymyká snad po všech stránkách. Jako jediné nemá ucelený příběh a zároveň nezapadá do hlavní linie konceptu, které se jako stříbrná nit táhne celou diskografií. Koncept je na místo toho založený na scifi a fantasy filmech a příbězích, které Arjen sám napsal. Pojďme se blíž podívat na toto nejvíc opomíjené album s nejnižšími prodeji v historii projektu.

Mnohem víc než jako projekt zde sestava působí jako kapela. Na albu není mnoho hostů a už vůbec se nedá mluvit o velkých jménech. Jedná se o nejkratší album v historii, kde Arjen nahrál většinu nástrojů sám a rozhodl se jen pro jednoho hlavního zpěváka. Tím je Robert Soeterboek. Takže když si to shrneme – scifi filmy jako inspirace, Soeterboek za mikrofonem – „Actual Fantasy“ je vlastně po všech stránkách spíše takovým nultým albem projektu Star One. Bylo to ale rozhodnutí nahrávací společnosti, označit všechny Arjenovy projekty nálepkou Ayreon.

První 10 000 kopií alba obsahovalo jako bonus animovaný klip ke skladbě „The Stranger from Within“, druhá verze pak byla namísto toho obohacena o dva bonusy, skladbu „Dawn of Man“ a singlovou verzi „The Stranger from Within“. Ze sestavy stojí mimo Soeterboeka za pozornost dva doprovodní zpěváci. Edward Reekers se objevil už na „The Final Experiment“ a spolupráce s Arjenem pokračovala i na následujících „Into the Electric Castle“ a „The Universal Migrator Part I“. Kuriózním členem sestavy je doprovodný zpěvák Okkie Huysdens, který byl producentem Bodine, když u nich Arjen působil.

V roce 2004 bylo toho album vydáno znovu v nové verzi. Přehrány byly některé kytary, byla přidána flétna (Ewa Albering) a změněna kompletní basová linka, kterou nahrál Peter Vink. Skladby mají jiné aranže a k albu náleží bonusové DVD. Největší změnou ovšem bylo použití skutečného bubeníka. Bicí na originále jsou totiž kompletně naprogramované. Arjenovým záměrem bylo album v nové verzi nahrát v 5.1 zvuku, mnoho částí ovšem muselo být nahráno znovu, protože se během osmi let jednoduše někde ztratily. Původním záměrem ale bylo naprogramované bicí ponechat, protože to víc sedělo ke scifi atmosféře. V té době ale už byla v plném proudu spolupráce s bubeníkem Edem Warbym a Arjen se ho nakonec rozhodl využít. „V roce 1996 bylo mým záměrem nahrát album s kompletně naprogramovanými bicími, aby se to hodilo k tematům skladeb, ale byla by to opravdu škoda, když máte někoho jako Ed, který dokáže svými bicími album skutečně přivést k životu. Ve skutečnosti mi sám Ed řekl, že když poprvé slyšel „Actual Fantasy“ (tehdy jsme se ještě neznali), říkal lidem, že na něm měl místo počítače bubnovat on.“

Jak již bylo řečeno, album nemá ucelený příběh. Když počítáme bonusovku, čtyři skladby jsou inspirované filmy. „Abbey of Synn“ vychází z „Jméno růže“ („...dnes zemřel další muž, stejně jako ti před ním – se zčernalým jazykem a zčernalým prstem...“), „Farside of the World“ je inspirována australským filmem „The Navigator“ (u nás vyšlo jako „Navigátor: Středověká odysea“) o středověké anglické vesnici stižené morem. „Forevermore“ je napsána podle filmu „Nekonečný příběh“ a „Dawn of Man“ je Arjenovým výkladem „2001: Vesmírná odysea“ a „2010: Druhá vesmírná odysea“. Zbytek příběhů ve skladbách napsal sám Arjen. „The Stranger from Within“ je o dívce v kómatu, která sní o cizinci, který jí říká, že se dokáže vyléčit sama pomocí vlastní představivosti (takže takový základní model pro příběh „The Human Equation“). „Computer Eyes“ vypráví o člověku, který několik dní v kuse hrál počítačovou hru, až v ní nakonec ztratil sám sebe. Skladba ovšem není kritikou technologie, tímto směrem Arjen nikdy nešel. Příběh v „Beyond the Last Horizon“ vymyslel během posledních dní života svého otce. Odehrává se během křížových výprav a je velmi pesimistickým výkladem posmrtného života. Zabitý křižák míří ke světlu, ale za horizontem není nic, jen tma a konec. „Back on Planet Earth“ je čistokrevným scifi příběhem o chlapci žijícím na vesmírné stanici, objevujícím historii a krásy zničené planety Země a s tím i dávno ztracené lidské emoce.

Hodnotit „Actual Fantasy“ v kontextu alb Ayreon je vlastně trochu nefér. Sama ho opravdu považuji spíše za desku projektu Star One, ať je označení jakékoli. Jednou ale do diskografie patří, takže se srovnání nevyhneme a je třeba si přiznat, že nedosahuje stejných kvalit, jako zbylá alba Ayreon. Většinu desky tvoří pomalé skladby s klidnou atmosférou. Nanajdeme zde takový mix žánrů, skoro celé je to spíš zabalené převážně do hávu prog rocku 70. let, což nemusí sedět převážně posluchačům, kteří se k Arjenově práci dostali až později. Všechny skladby jsou navíc dlouhé a některé působí až zbytečně nataženě a neobsahují dostatek nápadů na to, aby jejich délku vyvážil. Tenhle jednodušší, méně progový přístup k albu je sice přístupnější, ale zároveň je to trošku nuda. Navíc tu chybí dynamika vycházející ze střídání zpěváků.

Rozhodně to ale ani zdaleka není špatné album. „Abbey of Synn“ vyniká jedinečnou atmosférou, „Computer Eyes“ by se vyjímala i na jiné desce projektu (a ve své revidované verzi pak i na těch nejnovějších), „The Stranger from Within“ je Star One jak vyšité a obzlášť v revidované verzi má geniální syntezátory a „Back on Planet Earth“ je atmosférou a dynamikou asi nejlepší skladbou na albu. Verze nahrávky z roku 2004 je díky skutečným bicím tvrdší, živější a dynamičtější a má samozřejmě mnohem lepší produkci, nedá se ale říct, že by nové aranže skladeb udělaly úplné zázraky. Přesto ji v mnoha ohledech preferuji a pokud se s „Actual Fantasy“ někdo plánuje seznámit zpětně, navrhovala bych rovnou sáhnout po revidované verzi.

„Actual Fantasy“ bylo zajímavým experimentem minimalismu, který ovšem z mého pohledu vytvořil nejslabší album diskografie. K poslechu revidované verze se běžně vracím jen výjimečně, k původní verzi pak skoro nikdy. Hodnocení jsem se tedy rozhodla zprůměrovat (původní verze 7, revidovaná 8). Mému názoru vlastně dává za pravdu i historie. Po komerční stránce byla tahle deska velkým zklámáním a na základě toho se Arjen rozhodl, že zkusí natočit ještě jedno album a pokud ani tohle úspěch nepřinese, projekt Ayreon nadobro zastaví...

Ray             


www.arjenlucassen.com

AYREON - The Stranger from Within

Seznam skladeb:
1. Actual Fantasy
2. Abbey of Synn
3. The Stranger from Within
4. Computer Eyes
5. Beyond the Last Horizon
6. Farside of the World
7. Back on Planet Earth
8. Forevermore

Sestava:
Arjen Anthony Lucassen – zpěv, kytary, basa, klávesy
Robert Soeterboek – zpěv
Edward Reekers – zpěv
Okkie Huysdens – zpěv
Kiki Holleman – zpěv
David Bauchwitz – zpěv
Cleem Determeijer – klávesy
René Merkelbach – klávesy
Floortje Schilt – housle

Rok vydání: 1996
Čas: 54:23
Vydavatelství: Transmission Records
Země: Holandsko

Diskografie:
1995 – The Final Experiment
1996 – Actual Fantasy
1998 – Into the Electric Castle
2000 – The Universal Migrator Part I: The Dream Sequencer
2000 – The Universal Migrator Part II: Flight of the Migrator
2004 – The Human Equation
2008 – 01011001
2013 – The Theory of Everything

Související články


Vydáno: 22.09.2016
Přečteno: 2664x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08737 sekund.