RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ALMAH - E.V.O

Edu Falaschi měl plodný rok. Nejen, že se rozhodl oslavit pětadvacáté výročí své pěvecké kariéry vydáním sólového alba Moonlight, na kterém oblékl do formálnějšího kabátku své nejslavnější skladby z dob, kdy působil jako pěvec v kapele Angra. Co ale jistojistě zajímá metalový svět ještě o trochu více, je novinka dalšího z Falaschiho původně sólových projektů, ze kterého se později vyloupla jedna z nejslavnějších brazilských kapel, ikona současného progpoweru, Almah. Deska nese název „E.V.O“ a zdá se, že si zpěvák v tom romantickém feelingu, čišícího z „Moonlight“, začal libovat.

Vybavujete si song „Warm Wind“ z předešlého alba „Unfold“? Ten totiž jako by předcházel tomu, co přináší začátek „E.V.O“. S tím rozdílem, že u prvně jmenované skladby se jedná o poloakustickou baladu, zatímco nové album obsahuje normální, pro tvrdou hudbu určené nástroje – elektrické kytary se připomínají dost razantně. Přestože desku zahajuje skladba „Age of Aquarius“ zpočátku hudebně na „Warm Wind“ téměř navazující; píseň zprvu doprovází pouze klavír, po první třetině se však přehoupne v absolutní nářez, divokou dvojšlapkou rozehnané vlnobití, až se z ní vyloupne prakticky nejtvrdší zářez na desce.

Už ale následující „Speranza“ začíná přinášet především nádherné melodie, na kterých je celá nahrávka postavená a kombinuje elektrické nástroje s piánem a akustickou kytarou. Dalo by se říct, že po dvou vyloženě tvrdších albech kapela zjemňuje svou tvář a vzhledem k barvě hlasu Edu Falaschiho (přestože těm výškám, které vytáhl v obdobích Angry, dávno odzvonilo) to Almah náramně sluší. Viz balada „The Brotherhood“, která s drtivou silou jímá za srdce. Nádherné klávesové party, kytarová sóla nenarušující skladbu, naopak přesně zapadající do jejího kontextu zaručují až extatický zážitek a samovolné zvlhčení slzných kanálků.

Že tenhle postup je ten pravý, dává znát i přeci jen rychlejší, avšak melodičtější „Infatuated“ objevující se po snad jediném maličko slabším článku „Higher“. A zvučný klavír v „Indigo“, lehce olíznuté sythrockem, decentně připomínající tvrdší Depeche Mode s průzračným vokálem, heavymetalovou kytarou dělá z písně další z vrcholů alba.

Rozhodně nejsem žádným expertem na politickou situaci v Brazílii, na druhou stranu Edu dozajisté ví, o čem zpívá. Ne, že by se jednalo o nahrávku zaměřenou vyloženě na vládní útvary a politiku, ale inspiraci pro hluboké texty kapela nachází v často kontroverzních tématech, jako kupříkladu (nejen) u nečekaně živé a paradoxně vzletné a jásavé „Capital Punishment“, svým způsobem nejchytlavější na albu.

Když se řekne Brazílie a metal, čeští fanoušci si obvykle vybaví Sepulturu a Soulfly, ti, co se zajímají o melodický metal, potažmo prog, pak Angru. Srovnáme-li ale poslední počin právě Angry, jejíhož mikrofonu se ujal Fabio Lione, s posledními dvěma počiny Falaschiho Almah, po hudební stránce z toho vychází Edu jako jasný vítěz. „Unfold“ pro mě byla deskou roku 2013 a ačkoliv letos ve vrcholném hodnocení dám přednost jiným kapelám, „E.V.O“ se s aplausem rozhodně řadí k vrcholům letošní sklizně.

Veronika             


www.almah.com.br

YouTube ukázka – Age of Aquarius

Seznam skladeb:
1. Age of Aquarius
2. Speranza
3. The Brotherhood
4. Innocence
5. Higher
6. Infatuated
7. Pleased to Meet You
8. Final Warning
9. Indigo
10. Corporate War
11. Capital Punishment

Sestava:
Edu Falaschi – zpěv, kytara, klávesy
Marcelo Barbosa – kytara
Diogo Mafra – kytara
Raphael Dafras – baskytara
Pedro Tinello – bicí

Rok vydání: 2016
Čas: 51:20
Label: Test Your Metal Records
Země: Brazílie

Diskografie:
2006 – Almah
2008 – Fragile Equality
2011 – Motion
2013 – Unfold
2016 – E.V.O

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 17.10.2016
Přečteno: 3314x




počet příspěvků: 2

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Eduse tentokrát opět...18. 10. 2016 19:44 b.wolf
WawRaz za cas ma...18. 10. 2016 10:26 Dzuzo


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.1091 sekund.