ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




DRAGONFORCE - Reaching Into Infinity

Britské rakety Dragonforce jsou zpět a hned je s jejich novinkou a v pořadí sedmou studiovkou svázáno několik „nej“. Jde např. o nejdelší album v celé metalografii kapely, nalezneme zde dokonce i nejdelší song, se kterým pánové kdy vyrukovali. Tím nejdůležitějším faktem pro věrné fanoušky je ale jednoznačně skutečnost, že Dragonforce zůstávají nejspeedovějším spolkem současnosti, když ani tentokrát nedošlo na nějaké žánrové hokusy pokusy a Britové si pořád jedou „jednu a tu samou písničku“, což je jenom dobře, protože přesně tohle jim jde od rukou, nohou i hlasivek zkrátka nejlépe.

Jakmile se totiž přece jenom vydají na cestu drobného experimentu, jsou náhle o poznání méně zábavní, chvílemi dokonce nudní. A není úplně dobrá zpráva, že se právě to váže k oné nejdelší písni nahrávky, kterou je více než jedenáctiminutový kus „The Edge Of The World“. V něm se autoři - v tomto případě hlavně Frédéric Leclercq - snaží o pozvolnou stavbu, jejíž vnitřní proudy by se měly postupně slévat, až by nakonec vyústily ve velkolepý pramen dechberoucího majstrštyku. K ničemu takovému ovšem nedojde, skladba naopak hrubě nudí a znamená nejslabší příspěvek nového alba. Je jasné, že nelze od začátku do konce sypat rychlopalebné položky, tyto skladatelské toulky ale nikam nevedou a pouze dokazují, že jakmile se pánové pokusí uhnout z power-speedových vzorců, rychle narazí na své kompoziční limity. Týká se to vlastně i zpěváka Marca Hudsona, jehož hrdlo nedovoluje hluboké emotivní ponory, přičemž je to tentokrát snad ještě znatelnější, než kdykoli v minulosti (čímž se poněkud umocňuje nostalgický stesk po ZP Theartovi).

Důkazem tohoto tvrzení je rovněž balada „Silence“, za jejíž nevýraznost ovšem nemůže jenom Marc, ale hlavně autoři, kteří tentokrát nebyli schopni přijít s dostatečně „dojemnými“ tóny. S pomalými skladbami z prvních alb Dragonforce se tohle prostě nedá vůbec srovnat. No a pak zde máme poslední věc, jež se snaží zpestřit dominantní speedmetalovou nálož. Jde o thrashově ozubený flák „War!“, jenž je o něco zdařilejší, zejména sloky disponují dravostí hladové vlčí smečky, z celkového pohledu se ale zase nedá mluvit o bůhvíjakém zázraku, ani tento pokus o variabilní rozptyl zkrátka příliš nevyšel. A abychom odškrtli všechny slabší položky desky, musíme uvést také titulní intro, které jen tak bezradně prošumí, aniž by jakkoli plnilo svoji ladící funkci, kdy se člověk začíná těšit na to, co přijde dál. Ačkoli, zrovna tady není o čem spekulovat, vybuchne samozřejmě spektakulární power-speed. A bude ho naštěstí tolik, co posluchačovo ucho i duše ráčí.

V tomto ohledu se Dragonforce nesnaží vymýšlet nic převratného – což ani nejde – a zase rozjíždějí bohaté instrumentální ohňostroje se strhujícími sólovými ekvilibristikami mistrů Hermana Li a Sama Totmana, divoce malebnými klávesovými tahy Vadima Pruzhanova (jenž si ovšem dává po nahrání alba pauzu, aby mohl trávit více času s rodinou, nepojede s kapelou ani na turné), a samozřejmě urputným dopingem rytmické sekce, kterou zastupuje Frédéric Leclercq, ale také nový bicmen Gee Anzalone, jemuž po namlácení této desky určitě značně narostla svalová hmota. Úvodní nátisk „Ashes Of The Dawn“ byl rovnou vybrán k tvorbě videoklipu, nejde o špatný tah (hlavně sólo je prvotřídní), nicméně na albu se najdou ještě vybranější kompozice. Patří mezi ně hned navazující štych „Judgement Day“, který splňuje nejvyšší standardy Dragonforce a baví po celou hrací dobu, zvlášť je ovšem nutné vypíchnout dynamické slokové fráze s neodolatelným techno-syntetickým podkladem, ve kterém se Pruzhanov parádně rozvášnil a lze jenom litovat, že takových úletů není na albu ještě mnohem víc.

K dalším vrcholným číslům patří „Midnight Madness“ s extra štědrou várkou lahodně vykroucených melodií, potažmo song „Land Of Shattered Dreams“, který možná nezabírá na první dobrou, po vnitřním usednutí ale i tahle kompozice plní funkci slušné power-speedové zábavy. Není bez zajímavosti, že všechny uvedené skladby pocházejí z dílny Sama Totmana, stejně jako že většinu nechválených příspěvků napsal Frédéric Leclercq. Osobně pak do mistrovské sekce řadím také dvojici bonusových cover-songů, tedy ďábelskou jízdu "Evil Dead" od Death a zejména hitovku „Gloria“ od party (umělce?) Ziggy. Ta pochází z Japonska a píseň samotná je doslova nasycená harmonicky-patetickým klenutím typickým právě pro tuto zemi. Výběr obou pecek, stejně jako jejich zpracování, zaslouží rovněž absolutorium.

A protože ani zbylé položky alba nijak dramaticky nezaostávají (možná s drobnou výjimkou opusu „Our Final Stand“, který se dá označit za tuctovější, navíc už na něj po téměř hodině poslechu nezbývá moc energie), je nutné novinku Dragonforce opět velebit. Možná se někomu (oprávněně) zdá, že pánové pouze vybírají svoji minulost a nejsou schopni nabídnout nic nového. Je ale dobré si uvědomit, že na daný recept mají copyright a doposud v tom, co dělají, nenalezli adekvátní konkurenci. Navíc není vůbec špatné mít ve světě, jenž se v současnosti vyznačuje nestálostí na několika frontách, nějakou stabilní jistotu. Tou Britové zůstávají i v roce 2017 a proto je vhodné i jejich sedmou řadovku - navzdory výše zmíněným nedostatkům - ocenit vysokou známkou.

Petr Štěpnička             


www.dragonforce.com

YouTube ukázka - Ashes of the Dawn

Seznam skladeb:
1. Reaching into Infinity
2. Ashes of the Dawn
3. Judgement Day
4. Astral Empire
5. Curse of Darkness
6. Silence
7. Midnight Madness
8. War!
9. Land of Shattered Dreams
10. The Edge of the World
11. Our Final Stand

Sestava:
Marc Hudson - zpěv
Sam Totman - kytara, vokály
Herman Li - kytara, vokály
Frédéric Leclercq - baskytara, vokály
Vadim Pruzhanov - klávesy, vokály
Gee Anzalone - bicí, vokály

Rok vydání: 2017
Čas: 1:00:46
Produkce, mix: Jens Bogren
Label: earMUSIC
Země: Velká Británie
Žánr: melodický power-speed metal

Diskografie:
2003 - Valley Of The Damned
2004 - Sonic Firestorm
2006 - Inhuman Rampage
2008 - Ultra Beatdown
2012 - The Power Within
2014 - Maximum Overload
2017 - Reaching Into Infinity

Související články

Foto: archiv kapely


Vydáno: 31.05.2017
Přečteno: 4186x




počet příspěvků: 15

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Jako trochu se...7. 09. 2019 0:30 htaedas
mr.deadhead: u...6. 06. 2017 9:18 GNT
Jorza: kdyby to tak...6. 06. 2017 9:13 GNT
BarvitějšíDF jsem naposledy...6. 06. 2017 1:39 mr.deadhead
No mně se ta Edge...5. 06. 2017 21:48 Jorza


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09144 sekund.