ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




FIRESTORM - kontakt s fanoušky je velice důležitý

Jako dárek k právě probíhajícímu seriálu o kapele FIRESTORM jsme připravili také rozhovor s touto kapelou. Na otázky odpovídal zpěvák a kytarista v jedné osobě David Stawa a kytaristka Beate Schleining. David se velice rozpovídal a řekl nám mnoho o minulosti, současnosti i budoucnosti FIRESTORM. A dokonce prozradil, že k České republice má velice osobní vztah...

Ahoj Davide. Jak bys charakterizoval skupinu FIRESTORM lidem, kteří zatím ještě neměli možnost vás vidět a slyšet?


David:Ahoj, jsem rád, že ses ozval. FIRESTORM je skupina, která se snaží kombinovat jak tradiční, tak moderní vlivy v metalové hudbě. Naše image při živých vystoupeních se může někomu zdát neobvyklá, protože se snažíme udělat naše show ještě více vizuálně atraktivní.:-) Jen si představ mix RAMMSTEIN, JUDAS PRIEST a STATIC X a budeš blízko toho, co hrajeme a jak vypadají naše koncerty.



Máte již tři studiová alba. Měnil se nějak styl hudby na jednotlivých deskách?


David: Ano jsou tu větší, či menší změny na jednotlivých nahrávkách. „GREATES HITS“ bylo rockové album s vlivy death metalu, protože někteří členi FIRESTORM hráli dříve v deathové kapele. „VR1“ by se dalo nejlépe popsat jako progresivní rockové album. S „BACK FROM HELL“ se náš styl posunul do více přímočařejšího metalu a poprvé jsme použily klávesy. Naše poslední nahrávka „THE OUTSIDERS“ je to nejtvrdší a nerychlejší, co jsme zatím složili. Našimi vlastními slovy bychom to z muzikantského pohledu popsali asi něco jako moderní metal. A protože používáme i vizuální prostředky k podkreslení našich show, rádi používáme termín „shock metal“ k popisu naší hudby.



A které kapely měli největší vliv na vaši hudbu?


David: Je nemožné vybrat pouze jedinou kapelu, která nás ovlivnila. Je tu mnoho různých vlivů,takže by zabralo moc místa všechny je zde vypsat. Pro představu vyjmenuji alespoň několik: METALLICA, JUDAS PRIEST, SOUNDGARDEN, DANZIG, STATIC X, RAMMSTEIN, ...



Máte za sebou koncerty s opravdu slavnými kapelami (DIO, GAMMA RAY, JUDAS PRIEST, DORO…). Který z těchto koncertů považujete za nejlepší a proč?


David: Opravdu jsme si užili každý z těchto koncertů, protože jsme také velkými fanoušky těchto kapel. Hrát na jedné show spolu se svými idoly je ta nejúžasnější věc. Já osobně nejvíce vzpomínám na poslední koncert s JUDAS PRIEST. Publikum bylo jako šílené a show bylo podle nás perfektní. Další skvělá akce byla spolu s DIO. Strávili jsme s kapelou celou noc v backstage a užili si spolu dost srandy. DIO byli velice přátelští a skvěle se s nimi povídalo – a to je přesně to, co činí rozdíl mezi rockovou hvězdou a legendou!



Během vašich živých vystoupeních používáte velice zajímavou image, která mi trochu připomíná RAMMSTEIN. Je to jen způsob, kterým se snažíte upoutat nové fanoušky, nebo to má nějaký hlubší smysl?


David: V tom, co používáme při živých show není nic hlubšího. Všechno je to jen zábava. Do roku 2001 jsme hráli jen v normálním oblečení, a když jsme prvně použili při koncertu kostýmy, lidi reagovali velice pozitivně. Poté jsme hráli opět v civilu a všichni se nás ptali:“ Proč už nepoužíváte ty divné převleky?“. Takže od toho dne jsme se rozhodli je nosit. A popravdě řečeno je to i způsob, jak upoutat nové fanoušky.J



Na Basinfirefestu jste měli opravdu těžkou pozici, protože současně s vámi vystupovala na jiném podiu česká metalová legenda ARAKAIN, takže mnoho lidí vidělo až konec vašeho vystoupení. Ale i přesto byly reakce na FIRESTORM velmi dobré… Nebylo to vaše první vystoupení v české republice – co si myslíte o českých fanoušcích?


David: Byla to opravdu „špatná karma“, že jsme hráli současně s ARAKAIN. Původně jsme měli odehrát náš set až po ARAKAIN, ale na podiu, kde jsme měli hrát, na poslední chvíli odřeklo několik kapel svoje vystoupení, takže jsme museli nastoupit dřív. Také jsme se těšili na ARAKAIN, protože se nám jejich muzika moc líbí – ale myslím, že v budoucnu ještě budeme mít možnost je vidět na podiu. Jak jsi uvedl, nebyl to pro nás první koncert v České republice. Před Basinem jsme tu hráli již dostkrát (jednou dokonce právě s ARAKAIN). Vždy se sem moc rádi vracíme, protože tu máme hodně dobrých přátel a vždy nás velice vlídně přijali. Lidé jsou zde velice přátelští a pohodoví a jsou tu opravdoví metalový maniaci, a to je to, oč tu jde a co se nám na nich líbí. A abych nezapomněl, máte tu velice krásné dívky.:-)Mimochodem - bydlíme přímo u českých hranic (60 kilometrů od Brna) a můj dědeček pocházel z Čech.



Plánujete tedy nějaké další koncerty u nás?


David: Jistě, plánujeme tady mnoho dalších koncertů a vždy sem rádi přijedeme a jsme velmi vděční za každou šanci hrát v této zemi. Momentálně také spolupracujeme s českou koncertní agenturou Time Bands. Jsou to skvělí lidé, dobří přátelé a dělají pro nás dobrou práci.



A teď něco o blízké budoucnosti a vašich dalších plánech. Nahráli jste nové EP „THE OUTSIDERS“. Kdy chystáte vydat nové album?


David: Jistě, plánujeme vydat nové album. Písně již jsou složené a připravené k nahrání, ale momentálně nemáme dostatek času a peněz, abychom album natočili. Právě teď také budujeme vlastní nahrávací studio, kde plánujeme naši desku nahrávat. Říct datum vydání je teď ještě nemožné, protože nikdo neví, jak dlouho se ještě bude studium budovat a kolik času zabere samotné nahrávání – pravděpodobně by to mohlo být kolem konce roku 2007…uvidíme…



A chcete také udělat videoklip k nějaké skladbě? Myslím, že vaše nynější image je pro to jako stvořená…


David: Natočit videoklip FIRESTORM je na prvním místě našeho seznamu přání. A dříve či později to určitě uskutečníme. Ale dobrá videa jsou velmi drahé a bez podpory labelu to bude po finanční stránce velice složité. Ale souhlasím s tebou, že naše image přímo vybízí, aby se objevila na videu.:-)



Slyšel jsem, že jste měli problémy s hledáním zpěváka, než ses toho ujal ty, Davide. Nenašli jste uchazeče, který by vám vyhovoval? Myslím, že vaše rozhodnutí bylo velice správné, neboť právě zpěv je vaší velkou předností. A navíc používání hlasů ostatních členů skupiny je pro vaši hudbu určitě osvěžující element. (Například ve skladbě „Down“ z nového EP…)


Když jsme s FIRESTORM začínali, chtěl jsem být jen kytarista, a ne zpívat. Skoro dva roky jsme hledali zpěváka. Měli jsme asi 20 lidí před mikrofonem ve zkušebně, ale většina z nich nebyla schopna zazpívat písně tak, jak jsme si představovali. A protože bydlíme na Rakouském venkově, není tady moc zpěváků, ze kterých bychom mohli vybírat. Takže jsem se jednoho dne znechuceně vzdal čekání a stoupl si před mikrofon sám. Zpočátku pro mě bylo velice těžké hrát na kytaru a současně zpívat, ale rozhodl jsem se pokračovat. Trochu jsem zjednodušil techniku hraní na kytaru a víc se koncentroval na roli „hlasu“ FIRESTORM. Dnes už se vidím více jako zpěvák než kytarista. Vždy jsme se také snažili používat více hlasů najednou a jsme velmi rádi, že se ti to líbí!



Asi je to častá otázka, ale Beate ty jsi jediná dívka v kapele. Jak se cítíš mezi samými chlapy?


Beate: Cítím se tam velice pohodlně. Vyrůstala jsem se třemi bratry a myslím, že to byl nejlepší trénink!:-) Necítím se nijak odstrkovaná pokud to myslíš takhle. Jsem moc šťastná, že můžu být součástí FIRESTORM! Myslím, že by v kapelách mělo hrát více dívek. Je to skvělá zkušenost!



Při našem prvním setkání jsem měl pocit, že v kapele panuje velice přátelská atmosféra. Setkáváte se rádi s fanoušky? A co to pro vás znamená?


David: Jsme v kapele všichni skvělí přátelé a jako jedna rodina. Je to pro nás velká zábava setkávat se po koncertech s fanoušky. Je to ta věc, která nám umožňuje pokračovat a můžeme tak hry dát srdce. Pro nás je přímý kontakt s fanoušky velice důležitý – dokonce nezbytný a podstatný. My jsme též fanoušci mnoha kapel a setkat se s našimi hrdiny osobně je pro nás skvělé. Takže chceme našim fanouškům dát šanci se s námi setkávat, pokud chtějí.



Na závěr přeji FIRESTORM mnoho skvělých koncertů a nových přátel. Díky moc za tvůj čas a odpovědi a doufám, že to není náš poslední rozhovor a brzy se setkáme znovu. Třeba, až vydáte nové album…


David: Za celou kapelu FIRESTORM děkuji za tvůj čas a zájem o kapelu. Bylo nám potěšením se s tebou setkat a doufám, že se tak v budoucnu ještě mockrát stane! Přejeme ti vše nejlepší!


Čárlie             


www.thefirestorm.com

foto: Čárlie a archív kapely


Vydáno: 15.08.2006
Přečteno: 6162x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.08874 sekund.