ATTIC - Return Of The Witchfinder
Velice povedené retro, které mě bavilo už na...

RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




ALICE COOPER - Welcome To My Nightmare

Průvodce noční můrou

Alice Cooper se stal zásadní postavou teatrálního rocku zcela právem. Již několik desetiletí patří neomylně do první ligy světového rocku, kde získal stálé a početné publikum, které ho provází celou jeho kariérou, proto jistě není od věci připomenout si jeden ze skvostů jeho diskografie a sice desku Welcome To My Nightmare.

Tento nadčasový následník desky Muscle Of Love vypráví tajemný příběh, který musíte slyšet až dokonce. Otevírá ho stejnojmenná skladba (tedy Welcome To My Nightmare), která vás poklidným tempem přivítá s Alicovou noční můrou a připraví vás na milé posezení s ďáblovým občerstvením a černou vdovou (v písních Devil´s Food a The Black Widow). Tyto písně patří, koneckonců jako téměř celá deska k jejím nezapomenutelným momentům, glam-rockové motivy a charakteristický Alicův skladatelský i pěvecký projev se plně rozvíjejí. Jako další vám v uších zazní příjemná folkem načichlá Some Folks se zajímavým aranžmá, kterému vévodí především trubky a klavír.
Baladický velehit, patrně jedna z nejznámějších Cooperovských skladeb Only Woman Bleed vás jistě nenechá chladnými, střídání tempa, střídání hlasových poloh, sbory a symfonický orchestr ve vás jen umocňují celkovou velmi silnou atmosféru nahrávky.

Pomyslnou další část desky rozezní zpěvná Department Of Youth jejíž melodie vás jen tak neopustí a následující Cold Ethyl je na tom podobně. Years Ago jakoby dětsky děsivá a ponurá, ale přitom chytlavá skladba vás posune v příběhu noční můry o kousek dál na další z vrcholů alba, naléhavou Steven, z které není úniku, opravdu výborná a vyjímečná skladba (naříkavý a neúprosný hlas rockového kazatele vyvolává jméno ztraceného chlapce). To už se ale probouzíme hladoví kdesi v temném sklepě a zoufale hledáme záchranu, The Awakening je toho důkazem. Nakonec se celý děsivý příběh uzavírá, končí všechny hrůzné noční výjevy a závěr se nese ve veselejším duchu poslední skladby Escape.

Welcome To My Nightmare je bezpochyby jednou z nejvýraznějších desek první etapy tvorby Alice Coopera, jednoznačně stojí za to si ji pořídit, silné melodie a bohatá, netradiční aranžmá rozehřejí určitě srdce nejednoho fanouška tohoto legendárního pěvce i všech ostatních milovníků poctivé muziky.

Důkaz o nadčasovosti této desky je fakt, že skladby jako Devil´s Food, The Black Widow, Only Woman Bleed, Department Of Youth, The Awakening, Steven a další, tvoří součást Alicových koncertních playlistů dodnes (např. i na jeho zatím posledním turné k desce Dirty Diamonds).

A až vás někdy bude černá vdova lákat do potemnělého sklepení, nezapomeňte, že je to jen noční můra……

Madman-Forever             

Naprostá klasika hard rockové scény! Když se řekne Alice Cooper, tak se vám musí hned vybavit tato koncepční a pekelně temná nahrávka, která vedle rocku koketuje i např. se šanšónem. Ona není ani tak tvrdá, ale má naprosto přiškrcenou atmosféru. Chvílemi připomíná spíš muzikál. Dodnes nezapomenutelné kousky jako "Welcome To My Nightmare", "Only Woman Bleed" nebo mrazivá "Steven". Doporučuji též shlédnout stejnojmenný koncertní film... Zapněte play a vítejne v Cooperově noční můře...
Venca 9,5

www.alicecooper.com

Seznam skladeb:
1. Welcome To My Nightmare
02 – Devil´s Food
03 – The Black Widow
04 – Some Folks
05 – Only Woman Bleed
06 – Department Of Youth
07 – Cold Ethyl
08 – Years Ago
09 – Steven
10 – The Awakening
11 – Escape

Čas: 43:44
Rok vydání: 1975
(deska také vyšla znovu v roce 2002, společně s několika bonusy navíc)


Vydáno: 22.09.2006
Přečteno: 5499x




počet příspěvků: 1

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
Venca:...diky za...19. 02. 2007 21:21 matus177


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09123 sekund.