RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...

RAGE - Afterlifelines
Nikde není psáno, že se to musí poslouchat...

MONTROSE - Montrose
z dílny hard rocku. Debutní fošna je skvělá,...

RAGE - Afterlifelines
6/10. Tak dlhý album NIKOMU netreba!

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Jasne, ale to by sa dalo povedať aj o iných...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Možná proto, že skladby podobného ražení měli...

MOTÖRHEAD - We Are Motörhead
Za mňa veľká spokojnosť 8/10.Len neviem prečo sa...

RAGE - Afterlifelines
9/10

MONTROSE - Montrose
Montrose je fenomenální kytarista, jeho kytara...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




BLIND GUARDIAN - A Twist In The Myth

Dlouhé čtyři roky trvalo, než slepý strážce sestoupil mezi nás, obyčejné smrtelníky, nadělil nám další porci parádních pohádkových melodií a textů a posléze opět odešel nepoznán do svého království. Vydání nového alba BLIND GUARDIAN však předcházelo mnoho problémů a zdržení. Tím asi nejzávažnějším byla hlasová indispozice Hansiho Kürsche, čímž se zpozdilo nahrávání zpěvových linek. A udála se také první změna v sestavě, když přišel nový bubeník Frederik Ehmke. Už dlouho před nahráváním visel ve vzduchu otazník, kam se kapela bude ubírat dál. Zda budou BLIND GUARDIAN pokračovat v teatrálním stylu z poslední desky, nebo se vrátí k jejich původnímu pojetí metalu, kterým si vydobili fantasy metalový trůn. Nakonec se vydali zlatou střední cestou a namíchali parádní koktejl, kde nechybí nabroušené kytary, rázné bicí, hromový Hansiho zpěv, a naproti tomu rozmáchlé epické pasáže, majestátní sbory a akustická lahůdka v podobě "Skald And Shadows". Ta evokuje náladu kultovní "Bard´s Song", i když těžko se někdy povede tuto geniální předlohu překonat. A aby těch změn nebylo málo, zazní i trochu rockovější a přímočařejší pecky, které ale pořád nedou typický rukopis BLIND GUARDIAN. Zvuk je naprosto skvělý a nechává vyniknout všem detailům tvořící pohádkovou mozaiku.

Bylo by bláznovství čekat u téhle party nějaké výrazné změny v tématice textů. Kapela si vytvořila svůj vlastní vysněný svět, kde se odráží nejen příběhy z Tolkienovy Středozemě a dalších fantasy míst, ale i osobní zážitky jednotlivých muzikantů. Vše působí velice nenásilně a přirozeně. Je znát, že tahle hudba je tvořená srdcem a bez jakékoli vypočítavosti. Popisovat zde jednotlivé skladby by vyznělo jako pomyslné nošení dříví do lesa. Komu se zamlouvá dosavadní tvorba BLIND GUARDIAN, nebude, myslím, zklamán, pokud tedy nepatří mezi ortodoxní zastánce symfonického metalu z poslední desky " A Night At The Opera". A pokud jste doposud této metalové odnoži nepřišli na chuť, svůj názor nejspíše nezměníte ani teď. "A Twist In The Myth" je, jak už jsem uvedl, o něco přímočařejší deska s větším tahem na branku, ale nejde o žádný laciný komerční tah k pouhému přilákání nových fanoušků.

Na závěr nelze nepochválit nádherný obal z dílny Anthonyho Clarksona. Ten může být na svůj obraz právem hrdý, neboť patří k tomu nejlepšímu, co jsem v poslední době v oblasti fantasy viděl.

Čárlie             

Bardi dělají pořád kvalitní hudbu. Mají to prostě v sobě – ten bezbřehý talent, díky kterému dokázali tvořit vrstevnaté opusy, ve kterých jsem měl i po sté co objevovat, ať již byly stylizované do ostrého speedu nebo epické progrese. I když je ATITM trochu jednodušší a líbivější než minulost kapely, pořád je na něm hodně co poslouchat – klenuté melodie, hutné statě prošpikované Olbrichovou kytarou, působivé refrény, šokující pecka Fly (a její geniální předělávka na digipaku)… To všechno je mistrovsky zvládnuté řemeslo. Co mi ale tentokrát chybí, a to velmi citelně a zásadně (protože je to ta věc, kvůli které jsem milovníkem kapely až nadosmrti), jsou ty esence, které jsem u nich nalézal mezi řádky. Jedinečná fantaskní atmosféra, do níž byly vtisknuty duše muzikantů milujících vesmír lidské fantazie, um vykreslovat v mé představivosti dechberoucí obrazy a posílat moji duši na výpravy do imaginárních světů, šimrání páteře ledovým ostřím. Tedy přesně to, co naplňuje formu látkou umění hudebního vypravěčství.

P. S.: Také již uplynulo mnoho vody od časů břitkého Rasmussena, který uměl skvěle spojit vražednost se vznešeností (minimálně Imaginations jsou podle mě vysokou školou intuitivní produkce). Bauerfeind, který sází na moderní, uhlazenou, nablýskanou bezpohlavnost ubírá v mých uších na autenticitě hudby možná nejvíc.
Josef 7,5/10

www.blindguardian.de

Srznam skladeb:
1. This will never end
2. Otherland
3. Turn the page
4. Fly
5. Carry the blessed home
6. Another stranger me
7. Straight through the mirror
8. Lionheart
9. Skalds and shadows
10. The edge
11. The new order

12. Dead sound of misery (digipak bonus)

Čas: 51:46 / 57:04
Rok vydání: 2006

Sestava:
Hansi Kürsch - zpěv
André Olbrich - kytary
Marcus Siepen - rytmické kytary
Frederik Ehmke - bicí, perkuse, flétna


Vydáno: 09.10.2006
Přečteno: 7275x




počet příspěvků: 4

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
komentářPepo, BG forever se...20. 06. 2020 15:52 Milan (Český fanklub BG)
GuardianBG jsou...19. 04. 2008 23:53 zlamal
Že se nestydíš o...29. 11. 2007 22:58 Pepa
BG foreverTahle zijici...28. 11. 2007 23:08 Hlaa


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09379 sekund.