RAGE - Afterlifelines
Za mě jednoznačně toto období. Kromě...

RAGE - Afterlifelines
Za mě byl vrchol deska Trapped! a pak ještě The...

RAGE - Afterlifelines
To Oree: Jo, Rage vydali hrůzu desek a každý na...

RAGE - Afterlifelines
Je to zajímavé. Například v Japonsku nebo Německu...

RAGE - Afterlifelines
Ze mě byli Rage určitě nejlepší se Smolskim a...

RAGE - Afterlifelines
šly do uší i jiné desky Rage nebo debut Avenger,...

LUCA TURILLI - King Of The Nordic Twilight
Díky za recenzi. Poslouchám hard rock, ale tohle...

RAGE - Afterlifelines
Osobně si nemyslím, že hlavní smyslem sestavy se...

RAGE - Afterlifelines
Almanac bohužel nikoho nezajímá na rozdíl od...

RAGE - Afterlifelines
kdysi dávno viděl naživo s Viktorem a Mikem a...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




KRLEŠ – To

KRLEŠ dlouho nečekali a hned po dvou letech vypustili do tuzemského podhoubí následovníka debutu „Dejte plamenům co hoří“. Deska byla pokřtěna na „To“ a podle toho vypadá i samotný obal. Nevím, nevím, jestli to byla ale tenkrát dobrá volba. Přece jenom použít cover filmu a k tomu akorát „přilepit“ logo kapely, mi nepřijde příliš originální. Ale budiž...

Zatímco debut občas dokázal zatancovat značně tancovačkově, tak „To“ se od bigbítu víceméně snaží distancovat. Z celé diskografie je tahle placka nejvíce progresivní a nutno uznat, že to kapele slušelo.

Celý cirkus otevírá titulní vypalovačka. Výborná řežba, která ještě více graduje na aktuálním best of „Time To Rise“, kde dostala nový zvukový a jazykový kabát. Na rozjezd velice slušný vichr. „Čerti jdou“ může sice svým názvem evokovat právě nějakou vesnickou zábavu, ale až na text je to seriózní heavy metalová pecka. A propo, ty texty ke KRLEŠ prostě patří. Kritici se to musí jenom naučit akceptovat. „O čem vítr zpívá“ je naprosto výborná a hlavně příjemná hitovka. Nikterak rychlá, spíše riffová, ale hlavně nesmírně melodická. I takhle to jde. Škoda, že takhle dobrá skladba víceméně zapadla. O skladbě „Posledního kousne pes“ by se dalo napsat takřka to samé, jako o „Čerti jdou“. Prostě pohoda. Na plyn se opět šlápne peckou „Jen jednou!?“, která bohužel plní roli nejméně nápadné písně alba. Oproti ostatním ale nic neztrácí. Nebyli by to KRLEŠ, aby na desku nezařadili nějakou doslova ptákovinu. „Kráv´n´roll“ je největší hit kapely, tak proč by ne? Bohužel, „Ostrov dokladů“ na hitové ambice kultovního songu z debutu nedosahuje. Chtě nechtě, nejslabší věc desky... Naprosto překrásný power ploužák je „Carrie“ a já stále nechápu, proč tak dobrá skladba nedostala prostor na již zmiňované kompilačce „Time To Rise“. Nemá sice tak podmanivě romantickou atmosféru jako „Dejte plamenům co hoří“, ale má zase jiné atributy, které uchvátí. Tahle věc mě rozsekala hned při prvním očichání. Nádhera, nádhera, nádhera! Víc takových skladeb! Přesto to nejlepší ukrývá track číslo osm. O kvalitách „Kletby“ jsem sice nikdy nepochyboval, ale až nová verze mě naprosto přesvědčila, jak geniální heavy kompozice to vlastně je. Přesně tady se dá mluvit o nenápadně pokukující progresivitě a to nemluvím o skvěle vygradovaném baladickém konci! Celý komplet symbolicky uzavírá výpravná „To (Kruh se uzavírá)“ s výbornou klavírní vložkou.

„To“ je jednoduše naprosto nejlepší a nejvyspělejší řadová deska kapely. KRLEŠ již tenkrát neměli konkurenci. Ano, pracují s klišé, ale dokáží s ním pracovat s noblesou sobě vlastní. Není v tom žádná křeč a toho si cením nejvíc.

Venca Votruba             


www.krles.cz

Seznam skladeb:
01. To
02. Čerti jdou
03. O čem vítr zpívá
04. Posledního kousne pes
05. Ještě jednou!?
06. Ostrov dokladů
07. Carrie
08. Kletba
09. To ( kruh se uzavírá )

Sestava:
Simona Křtěnová - zpěv
Jiří Karpjuk - kytara
Radek Sádovský - kytara
Jiří Zíma - basa
Jiří Smělík - bicí

Rok vydání: 2001
Čas: 47:01
Studio: Hostivař, studio Zdeňka Šikýře
Produkce: Krleš
Label: SIA Production
Země: Česká republika


Vydáno: 13.06.2007
Přečteno: 4585x




počet příspěvků: 5

Titulek:Příspěvek:Datum:Jméno:
recenzeVyborny album! Po x...25. 06. 2007 13:08 Intruder
Mea culpa, mea...13. 06. 2007 16:13 Savapip
Tak to voprav,...13. 06. 2007 15:06 Johan
Nene, Německo to...13. 06. 2007 14:12 Venca
Německo???Čau Venco, že by...13. 06. 2007 13:06 Johan


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.11443 sekund.