CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Není důležité kdo kapelu založil a kdy do ní kdo...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: S tím oprávněním vlastnit značku je to...

ACCEPT - Humanoid
O minulém albu jsem po prvním poslechu...

ACCEPT - Humanoid
Páčila sa mi predchádzajúca doska, páči sa mi aj...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : To, že si Pařízek zaregistroval jako...

ACCEPT - Humanoid
Já chápu, že to každý má trochu jinak, ale aby...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
Jana: Ok, díky za vyjasnění, pokud je to tak,...

ACCEPT - Humanoid
Accept mám rád, včetně éry s Tornillem. Bohužel...

MOTÖRHEAD - Kiss Of Death
Dobrá deska, 5 výborných skladeb, zbytek průměr...

CITRON, METALINDA, LORETTA - 2. 3. 2024 - KD Šeříková, Plzeň
To Crust : situace mezi ex. cleny Citronu (...












Fobia Zine

Metalopolis

metalový magazín ABYSS

Volumemax




STÍNY PLAMENŮ – Odpadní galerie

Lord Morbivod je bezesporu jedna z nejkultovnějších postav nejen plzeňské metalové scény, ale rovnou celé tuzemské. Aktivit má tenhle maník snad nespočetně, komu nic neřekne třeba projekt WAR FOR WAR nebo UMBRTKA, tak při vyslovení pojmu TROLLECH zcela jistě pozvedne obočí. Právě lesní skřeti TROLLECH jsou u fanoušků oblíbení nejvíc, avšak řekl bych, že STÍNY PLAMENŮ jim šlapou pěkně na paty. Tak co Morbivode, co je pro tebe ta kapela number one?

Přiznám se, že bych sám na pozici morbidního vodníka nevěděl. TROLLECH jsou jistě nejznámější, mají nejširší fanouškovskou základnu, několik výborných pecek, ale STÍNY PLAMENŮ se zase můžou pochlubit naprosto parádní atmosférou, velice originální myšlenkou a zvláštním kultovním oparem. Co si budeme povídat, která black metalová smečka dokáže tak fascinovat jako tihle zplozenci odpadních vod?

Kdo kapelu ještě nezná, tak už si pomalu mohl z předešlých řádek udělat obrázek, o čem to ty plameny vlastně jsou. Ano, STÍNY PLAMENŮ se vyžívají ve stokách neboli odpadních vodách. To už je perverzní samo o sobě, ne? Nevím, jestli se Morbivod doma koupe ve splaškách nebo za hygienou chodí zásadně do kanálů, ale nic to nemění na faktu, že dokáže navodit naprosto správně morbidní atmosféru. Celá nahrávka na vás dýchne nechutně zatuchle. Cítíte tu vlhkost? Něco vám vytéká ze záchodu? Nebydlíte náhodou v Praze? Potom pozor, Praha je středobod sítě meziměstských stok, které vedou z Plzně do Liberce, o čemž vás kapela ponaučí v úvodní „Síť meziměstských stok“. STÍNY PLAMENŮ zde dokáží omílat na poměrně dlouhé ploše stále ty samé riffy, ale vám to vadit nebude, vám se to ještě bude líbit, věřte mi, nejsem na tom jinak. Morbivod dává jasně najevo, proč má Plzeň v takové oblibě – „Plzeň, čtyři řeky a tisíce stok.“ No, neláká vás to?

„Odpadní galerie“ je prostě zvrácenost, stejně jako celá kapela. Nechápu, kam na to ten člověk chodí. Ročně vyprodukovat tolik nápadů, to už musí stát nějakou námahu. Dá se potom zauvažovat, jestli se občas nepřehrává, kvantita versus kvalita, tolik papírů bylo popsáno na tohle téma. Osobně neznám všechny projekty Morbiho, tak nemohu posuzovat, ale když si kapelu srovnáme alespoň s TROLLECH, tak si oba projekty navzájem nic nedluží. Oba si dýchají svůj vlastní kyslík a myslím, že je jasně patrné, jak jsou jednotlivé nápady tříděny. S potěšením musím také pochválit začlenění Lady Felis do vokálů. Konkurz do NIGHTWISH by sice nevyhrála, ale svým hlasem dává poslední úder do hřebíčku chorobnosti kompletu. Na tenký led se soubor pouští anglicky zpívanou „Dark Sewage Star“, ale ta pro svojí přímočarost a jasnou hitovou ambici patří k největším favoritům alba. Je však pravda, že se kompletu mírně vymyká.

Hodně mě tahle deska nadchla, na tuzemském poli black metalu zářivý vojevůdce. Vytknout se dá jenom slabý zvuk, který ale má na výsledné atmosféře také svůj podíl. Těžko říci, jak by to znělo se soundem z Haciendy. V obyčejných sluchátkách zní ale jednotlivé úseky poměrně nepříjemně. Skvělá hudba, skvělý obal, skvělé texty, sláva šlechtě ze stok!

Venca Votruba             


stinyplamenu.mysteria.cz/

Seznam skladeb:
1. Síť meziměstských stok
2. Pád
3. Dolů na zvradla
4. Nejhlubší patro
5. Po půlnoci
6. Dark sewage star
7. Než začaly se v Praze stavět stoky
8. Příchod Rady Lindleye
9. Objekt staré čistírny
10. Mezi válkami

Sestava:
Lord Morbivod - zpěv, baskytara
Lord Egon - kytara
Lord Sheafraidh - bicí
Lady Felis - zpěv (jako host)

Rok vydání: 2007
Čas:
Label: Naga Productions
Země: Česká republika


Vydáno: 05.09.2007
Přečteno: 4293x




K článku zatím nebyly přidány žádné komentáře.


 
Metalforever.info © 2006 - 2024     RSS - články

stránka byla načtena za 0.09617 sekund.